Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Steve McQueen jako nepoddajný vězeň Motýlek se svérázným tetováním a Dustin Hoffman jako slabší, intelektuálně založený padělatel peněz Louis Dega, vytvořili hlavní herecké úlohy v nezapomenutelném filmu režiséra Franklina J. Schaffnera. Vypráví příběh mužů, kteří jsou za své zločiny odsouzeni na doživotí a deportováni do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Po svém příjezdu trestanci uslyší od ředitele tábora: „Ode dneška patříte trestní správě Francouzské Guayany. Odsouzenci na osm a více let zůstanou po odpykání trestu v Guayaně na práci jako kolonisté po dobu původního rozsudku. Národ vás odepsal. Francie vás vyvrhla.“ Právě v pracovním táboře se Motýlek spřátelí s vězněm Degou. Myšlenka na útěk je jediné, co ho udržuje při životě. Po jeho prvním neúspěšném útěku se po čase pokusí uprchnout z tábora společně… Film byl natočen podle pamětí bývalého trestance a galejníka Henriho Charriera (1906–1973), exteriéry vznikaly v tropických krajích Střední Ameriky. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Tak to mi vysvětlete, jaktože ten třetí z těch co utekli (ten homosexuál, nepamatuju si jméno) byl 5 let na samotce a to i přesto, že Motýlka chytili mnohem později. Přitom za první útěk byly dva roky. To někdo nedomyslel...

A docela mě překvapuje, že Dega vydržel dva roky na samotce...

 

A závěrem ještě nechápu, proč na té idylce tam nezůstali. Navíc pokud člověk nezvládne být sám, tak se prostě a jednoduše na Degu vykašlal. Ve výsledku mu tam nejspíš hráblo stejně, jako když tam deportovali Motýlka.

Capoun

Capoun (hodnocení, recenze)

Dal jsem čtyři hvězdy, ale po přečtění předlohy bych dal nejraději tři. Filmové zpracování se z mého pohledu tentokrát tolik nepovedlo. Je to škoda, potenciál tu byl obrovský ...

KOCOUR-1

KOCOUR-1 (hodnocení, recenze)

škoda že se nepoužila stopa původního dabingu :( .. ani nemám chut to dál sledovat

 (hodnocení, recenze)

Bohužel jsem taky četl knihu a nemoh jsem se dočkat až ji dočtu, abych se podíval na film, ale po shlédnutí filmu jsem byl dost zklamanej. Zaprvé McQueenovi je ve filmu minimálně 40 a Motýlkovi bylo něco po dvacítce. A za druhé děj je zkrácen minimálně o polovinu, chybí tam ty nejdůležitější a možná i divácky nejatraktivnější pasáže. Sečteno podrtrženo...velké zklamání, kniha je kniha.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Viděl jsem to kdysi v 70. letech.Dost silně se mi přitom vybavil Frajer Luke s Paulem Newmanem.Obojí je to o síle jedince, o jeho schopnosti vzdorovat tlaku při přesile, při programové a systematické devastaci osobnosti ze strany věznitelů.Oba pánové,McQueen i Hoffman tady hrají vynikajícícm způsobem. Silný příběh. Hodnotím vysoko!

brubaker

brubaker (hodnocení, recenze)

nikdy, nikdy nemůže film obsáhnout vše z knihy...jde vždy o to, jak se s tím režisér vypořádá... každý z nás má při čtení knihy své fantazie...je na nás, zda se autoři filmu přiblížili našemu vnímání...zde bych byl shovívavý.... jo a francouzský styl je mému vnímání bližší, než americký :-)

curunir

curunir (hodnocení, recenze)

Po dlhšom čase (snáď aj 6 rokov) som si to opäť pozrel a bolo to výborne! Vážne uvažujem, že si tú knihu prečítam.

LeG!oN

LeG!oN (hodnocení, recenze)

Knihu jsem nečetl a ani nechci. Ale tento film je s přehledem nejlepší ve svém žánru a nejlepší z věženského prostředí vůbec. Slaďáky pro ženský jako jsou Darabontovic filmy na Papillona opravdu ani zdaleka nemají.

Lucilla

Lucilla (hodnocení, recenze)

Než jsem zhlédla tenhle film, četla jsem knížku, která byla DOST DOBRÁ!Hltala jsem každou stránku od začátku až do konce.. Takže musím říct, že mě vcelku zklamalo, že bylo vynecháno spoustu zajímavého a důležitého!

 (hodnocení, recenze)

Ja som zatiaľ film nevidela, ale začínam mať pocit, že ho ani vidieť nechcem.Čítala som viac kritík na tento film. Kniha bola fantastická, tak by som si nerada pokazila dojem, ktorý vo mne vyvolala.

 (hodnocení, recenze)

Před shlédnutím filmu jsem (možná bohužel?) četla knihu, od které jsem se doslova nemohla odtrhnout. Film mě sklamal nejspíš proto, že jsem od něj čekala při nejmenším to samé jako od knihy. Nebýt vynikajícího Steva McQueena(- kterému bych na konci uvěřila tu neuvěřitelnou proměnu, zestárl alespoň o 20let!!) hodnotila bych film jen na 2**. Chybělo v něm tolik tak důležitých detailů! Např. v indiánské vesnici z knihy uplně vyzařovala tamnější atmosféra, ale ve filmu to bylo jen pár delších záběrů, které bych bez knihy snad ani nepochopila. Celý děj byl tak syrově zkrácen, že bych si klidně radši vychutnala Motýlka ve dvou tříhodinových filmech, ale aspoň bych byla s příběhem spokojená.

Související novinky

Reklama

Reklama