Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Steve McQueen jako nepoddajný vězeň Motýlek se svérázným tetováním a Dustin Hoffman jako slabší, intelektuálně založený padělatel peněz Louis Dega, vytvořili hlavní herecké úlohy v nezapomenutelném filmu režiséra Franklina J. Schaffnera. Vypráví příběh mužů, kteří jsou za své zločiny odsouzeni na doživotí a deportováni do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Po svém příjezdu trestanci uslyší od ředitele tábora: „Ode dneška patříte trestní správě Francouzské Guayany. Odsouzenci na osm a více let zůstanou po odpykání trestu v Guayaně na práci jako kolonisté po dobu původního rozsudku. Národ vás odepsal. Francie vás vyvrhla.“ Právě v pracovním táboře se Motýlek spřátelí s vězněm Degou. Myšlenka na útěk je jediné, co ho udržuje při životě. Po jeho prvním neúspěšném útěku se po čase pokusí uprchnout z tábora společně… Film byl natočen podle pamětí bývalého trestance a galejníka Henriho Charriera (1906–1973), exteriéry vznikaly v tropických krajích Střední Ameriky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (695)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem Motýlka jako malá a dobře si pamatuji noční můry, které mě pak děsily: chodící mrtvoly s černýma očima, usekané hlavy, Steve honící po cele housenky, rozpáraná břicha.....fuj. Dnes už mě to neděsí, jsou jiné věci, které tenhle film dělají skvělým a vůbec mi nevadí, že kniha pokračuje mnohem dál. Podstatná je myšlenka touhy po svobodě a TO TU BYLO. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se obával stáří tohoto filmu, ale byl jsem mile překvapen, a vlastně můžu říct, že už dlouho jsem nebyl přikovaný k sedačce jako v tomto případě. Pochvalu si zaslouží všechno, takže ještě mi zbývá vyzdvihnout to, jak se se svými rolemi vypořádali herci. Jedním slovem obdivuhodné v jakých podmínkách a v jakých situacích natáčeli!!!90% ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Väzenské drámy sú mojou slabosťou, len škoda, že kniha je oveeeeeeľa obšírnejšia. Je síce celkom logické, že to museli skresať - a urobili to celkom dobre - ale predsa je to slabší zážitok ako na papireri. Herecké výkony su však vyhrotené na maximum a aj napriek odchylkám, som mal pocit akoby postavy vypadli z knihy... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Motýlek má jednu nevýhodu. A tou je skvělá knižní předloha. Ta, ač její autor není žádný umělec, je nesmírně čtivá a rozsáhlá. Scénáristé Motýlka museli mít opravdu těžkosti s vyškrtáváním všeho toho neuvěřitelného, čím si autor údajně prošel. Film je dobrý. Nelze například neocenit výpravu. Ačkoliv se film natáčel na Jamajce, Hawaii a ve Španělsku, působí prostředí věznic opravdu pekelně, tak jak jsem si ho představoval v knize. Převedení toho, co se do filmu vešlo je zfilmováno slušně, čemuž vévodí například pasáže ze samotky. Ale ve filmu mi chybí větší psychologická hloubka postav. Louis Dega, ač skvěle zahraný, je jen nečitelnou komickou postavou a síla Steva McQueena spíše spočívala v jeho charismatu, než v jeho herectví. Není to úplně ono. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Drsný snímek z vězeňského prostředí. Hlavní dvojice McQueen a Hoffman exceluje a jedná se o jednu z nejlepších hereckých dvojic jakou jsem měl možnost vidět. Scéna kdy Steve McQueen byl půl roku na samotce mě slušně odrovnala. Člověk by řekl, že McQueen tam vážně ten půl rok zůstal. Jeho výraz obličeje, pohyby. Neuvěřitelné. Ale ani tohle Motýlka nezlomilo a neustále se pokoušel dosáhnout svého cíle. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Na začátku filmu nosí postava Louise Degy brýle s tlustými skly. Dustin Hoffman musel kvůli nim nosit upravující kontaktní čočky, aby vůbec něco viděl. (DaViD´82)
  • Filmaři vystavěli věznici dle jejích originálních stavebních plánů. Jde o přesnou repliku, což potvrdil i sám autor předlohy Henri Charrière, když se byl podívat na natáčení. (DaViD´82)
  • V původní knižní předlože se postava Louise Degy (Dustin Hoffman) objevuje, není jí ale věnován takový prostor. Ve filmu jsou této postavě připisovány zážitky jiných trestanců. (Candid)

Související novinky

Reklama

Reklama