Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 595)

tom88 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov roku a možno najlepší post-apokalyptický film vôbec. Pravda, že niekto v tom vidí hlavne tápanie a nudu. Otec so synom v podstate celý film iba putujú po vlastných nohách, ale je v tom zachytené oveľa viac, ako to možno vypadá. Zničený, pochmúrny svet je úchvatný, pesimistický a depresívny. Atmosféra filmu spolu s hudbou sú výborne zvládnuté. Herecké obsadenie je dobré a zahraté ešte lepšie. Viggo si u mňa zase raz šplhol. V deji nie je priveľa akcie alebo podobne fajnových scén, ako prestrelky a súboje, ale aj tak je tam dosť napätia. S hlavnými postavami sa divák stotožní a celý film im drží palce. Parádna kamera tomu všetkému iba pridáva. Prostredie je zachytené perfektne. John Hillcoast výrazne zakotvil v mojom povedomí. Nepríjemný film natočený s citom. Cítiť z neho priveľa emócií a to je obrovské plus. Tak nízkemu hodnoteniu nechápem, pre mňa je to za 5* a za tým si stojím. Filmu sa môže vyrovnať už iba film Potomkovia ľudí. 85% ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že postapo prostredie sa dalo vykresliť aj lepšie (vizuálne). Avšak zúfalosť, beznádej a chuť po jedle som im uveril dostatočne. Znervózňoval ma malý chlapec. Až na tri mierne zaujímavé situácie, film v podstate nič také prevratné neponúkol. Zaslúžené 3* ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Tomuhle říkám katastrofický film jen ta akce jen tak akce ...... té tam bylo trochu málo až nezdrávo to bych od tohodle typu filmu nečekal , ale to jsem mu kvůli jiných kladů odpustil ikdyž jsem se musel smířit s tím že je to spíš drama se skvělou až dojemnou atmosférou . ( 4.3.13 ) ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Lákavej trailer, blbej film. A tohle byla solidní nuda. Strašná nuda...Žádné emoce, nic..Divákovi se ani nic nevysvětlilo, pouze jen - matka se zabila, řekla manželovi aby se synem šel na jih a dál nic. Cesta nekonečná a jsem rád, že po takřka sto minutách došla do svého konce. Podobné jako Book of Eli stejná procházečka zničenou krajinou a totálně bez duchu. Alespoň jedna akčnější nebo vzrušující scéna. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Kam se poděl šmrnc Vigga? Vizuálně odbarvené, smutné a zapšklé, inu tak jak správně budoucnost může dopadnout. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...potažená smutkem, táhlým chladem marnosti, proudem sivé existence, stinné úzkosti...Na ní máme jeden druhého, nedáme zadarmo kůži ani duši. Na ní "čaroděj za sen" Viggo Mortensen, ani post mortem, nevzepřel se víře, předat divákovi pochodeň s nadějnou emocí, že tam, na konci chmurného tunelu, se přeci jednou světlo rozsvítí. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Jo, takhle nějak by to X let po nečekané apokalypse přibližně vypadalo. Předlohu jsem nečetl, ale jsem přesvědčen že je působivá a fantazii nechá pracovat na plné obrátky. Ve filmu z toho zbylo bohužel dost málo. Není to vyloženě nuda, která by nutila se co pět minut koukat na hodinky, ale fakt, že se za těch 111 minut na plátně nestane nic vyloženě zajímavého, způsobí dvě věci. 1) donutí vás to zamyslet a dojít k závěru, že přesně takhle zdlouhavě a bezútěšně putování bez východiska vypadá 2) zjistíte, že na celovečerní film je tahle myšlenka sakra málo. Alespoň v případě, kdy dějovou mezeru není schopna vyplnit emoční linka otec - syn (-matka). Navíc místy ruší minimálně podivné chování postav a podle mého názoru nezajímavý a trochu hloupý konec. Nakonec nutno podotknout, že Viggo je skvělý a ten dětský herec alespoň není protivný, jak tomu u dětských herců často bývá.. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Povedená adaptace McCarthyho knihy, věrněji už to nejde - deprese a beznaděj, před kterou nelze utéct... Proti knížce snad jen málo padajícího popílku, ale jinak bylo ztvárnění tzv. falloutovského světa zdařilé... Jen mi bylo od přečtení knihy jasné, že případné zfilmování bude nudné, jinak to ani nejde... A děkuju McCarthymu za happy end, bez něhož by se po shlédnutí filmu mnozí raději zastřelili... ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

To nejlepší z knihy se do filmu bohužel nedostalo. Ale trošku odlišné vypracování příběhu a důraz na odlišné momenty z toho dělá lehce nadprůměrné drama s hezkými kulisami, které je koukatelné i když jste knihu četli. Stále však za knihou zaostává na plné čáře. 70% ()

P@3ck 

všechny recenze uživatele

Velmi smutny film, ale zaroven velmi krasne prezentovani.Skvela hudba. Ked sa clovek nad tym zamysli, tak nevie ako by sa zachoval on v takejto situacii. Obsahuje hodne emocii a skutocne stoji za pozretie. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ilustrace dokonalé knihy u které jsem hltal každičké slůvko, každý odstavec a smutně nasával post-apocalyptickou atmosféru. To vše se povedlo převést na plátno se ctí. Bohužel (Což se dalo očekávat a bylo zhola nemožné) se nepodařilo převést onu hloubku, která dělá z Cesty výjimečné dílo. Co se provedení týče nemám výhrad. Kéž by každý podobně laděný film měl stejnou kameru jdoucí ruku v ruce s ponurým hudebním podkresem. Jediná větší výtka letí k obsazení Chlapce, který oproti předloze ztratil několik čísel IQ. Viggo překvapil. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Opravdu depresivní postapokalyptický příběh, působivý, ale hlubší šrámy na duši nezanechá. Tady se neřeší co, jak a proč se stalo. A už vůbec ne jak se dá všechno napravit. To tu není absolutně důležité. Jsou tu jen oni dva a velký nepřátelský svět, kde si každý schovává poslední náboj coby milosrdné a rychlé vysvobození z pekla. 80% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Atmosféra síce nebola rovnako silná ako v knihe, ale postačovala. Trošku mi vadil ten vysvetľujúci voice-over, čo je zrejme opäť dôsledok toho, že som celú story prv čítal. Dej sa inak predlohy drží veľmi verne. Čo sa podarilo tvorcom vystihnúť rovnako dobre ako knihe, je podčiarknutie dôležitosti tých obyčajných vecí, nad ktorými v bežnom živote v zásade nerozmýšľame. Scéna v kryte preto vyznela presne tak ako mala. Obraz a farebná škála patrične depresívna. Kusisko práce však odviedol Viggo Mortensen, ktorý celú vec drží nad vodou a to aj po emočnej stránke. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Skličující cesta za lepšími zítřky, které jsou však stále ve větším a větším nedohlednu. Atmosféru tak hnusně pochmůrnou, ještě podtrhuje postava syna, který je mírumilovnější než sám Gándhí. Tohle opravdu není hezké pokoukání, ale musí se uznat, že pocity znechucení a špíny se podařilo zprostředkovat na výbornou. ()

Ogen 

všechny recenze uživatele

Film absolutně bez šťávy, fakt nechápu. Čistá nuda, kluk tam furt brečel a bulel v takovým světě by už musel být tvrdej i kdyby mu bylo pět, scény nuda, hudba žádný, střih debilní bože aspon ten jeden protože sem fanda těhle posapokalypstických filmů a mám rád rozbořená města a myšlenku samoty na světě ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdepresivnějších postapo snímků, co jsem viděl. Herecký i režijně zvládnuto naprosto suverénně a i přes své pomalé tempo dokáže v divákovi vyvolat velkou škálu pocitů. Rozhodně bych nepohrdl i jiným pohledem ze stejného filmového světa. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s Vláknami "pohádka pro usnutí", ale zaslúži si plný počet aj tak. Tak nekomplexný film som dlho nevidel a predsa to má vo výsledku niečo do seba. ()

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama