Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film (aj) o tom, že rozhodovanie o použití alebo nepoužití jadrových zbraní je oveľa zložitejšie, ako sa nám na prvý pohľad od piva môže zdať. V dnešnej dobe, bohužiaľ, o niečo aktuálnejší, ako by sme si želali. No aj pri tejto téme je film trochu pridlhý. –––– Oni chtějí válku a udělají všechno, aby ji měli. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi zručně (v tomto případě rozuměj věrně a poutavě) natočená dramatizace historických událostí, konkrétně bodu, ve kterém bylo lidstvo zřejmě nejblíže svému vyhlazení. Tedy alespoň bodu, o kterém se to veřejně ví... Kvalitní výkony, pochopitelně na špici s největší zúčastněnou hereckou hvězdou, a k tomu skvělá hudba jiné hvězdy, Trevora Jonese. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvele až priam autenticky natočených pár dní, ktoré mohli zmeniť svet úplne, alebo ho aj zničiť. Hlavne prvá polovica je úplne skvelá, vtiahne do deja, hoci je to politicky orientovaný film, pochopí ho úplne každý. Slabinou je menšie vypustenie pary v druhej polovici a trochu i Costner, hoci ten strnulý výraz sa tentokrát prekvapujúco hodil. Herecky Greenwood, čo by Kennedy, exceluje. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý obsahuje hromadu, čo hromadu tonu dialógov. Ale musím uznať, že napriek tomu vyložene nenudí. Je to dobre napísané, tak aby to upútalo divákovu pozornosť. A aj ma to upútalo, akurát nestrhlo. Pre mňa najväčšie mínus bolo asi, že sme vedeli ako sa to skončí a finále, ktoré končí dohodou je síce pravdivé, ale na plátne pre mňa ako finále neobstojí. Zopár vyhrotených situácia ma viac zaujalo. 70% - 3* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Docudrama o události, kdy svět nejen že stál na prahu Třetí světové války, ale už i strkal rypák do její vstupní haly.. Napínavé ve své autentičnosti (černobílá měla evokovat dobové fotky z Life Magazine), plné patriotismu, střetů diplomatického smýšlení s návrhy použít sílu (Kennedy správně řekl, že by jim pak neměl kdo říct, že se mýlili) a s hodně přikrášleným vlivem poradce O´Donnela (Costner) na vyřešení krize. Když se to tak vezme, kdyby JFK nebyl rozvážný (demokrat) a Chruščov se špatně vyspal, nebyla by příležitost kvákat na csfd, nebyla by příležitost, nebyl by nikdo.. Jestli celá Karibská krize nakonec nebyla zinscenována nějakou telekomunikační firmou, protože až po ní napadlo Kreml a Bílý dům, že si na sebe dají telefonní čísla.. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Vo filme Kenny (Kevin Costner) povie, že je asi príliš Ír. V skutočnosti má herec naozaj írske korene. (Ronee)
  • Během cesty Kennyho O´Donnella (Kevin Costner) z Bílého domu kolem sovětské ambasády na ministerstvo spravedlnosti, kde se má konat jednání s velvyslancem, se několikrát změní typ Cadillacu, v němž jedou. Nastoupí do modelu z roku 1963, během záběrů z cesty jej nahradí model z roku 1961, před sovětským velvyslanectvím je z něj opět model 1963 a při příjezdu na ministerstvo spravedlnosti znovu model 1961. (curfew77)
  • Herec Bruce Greenwood, ktorý stvárnil Johna F. Kennedyho, je v skutočnosti o rok mladší než Steven Culp, ktorý si zahral rolu jeho mladšieho brata Roberta. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama