Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ghettem se šíří panika. Tajemný „Muž“ zásobuje místní sirotčinec heroinem a jím distribuovaný populární alkoholický nápoj způsobuje fatální vedlejší účinky. Poté, co „Muž“ vykoná pomstu na jednom ze svých dealerů, vstupuje na scénu bratr oběti, všemi obdivovaný a zároveň obávaný titulní hrdina. Na cestu za pomstou se vydává vybaven střelnými zbraněmi, nunčaky a neodolatelně břitkými hláškami. Tři desítky let po vzniku nejslavnějších blaxploitation filmů natočil Scott Sanders poctu žánru, jež je zároveň jeho mimořádně povedenou parodií. Tvůrci si utahují z nejednoho klišé, ovšem silný satirický podtón zaručuje, že o zábavu budou mít postaráno i ti, kterým tituly kultovních filmů Shaft nebo Sweet Sweetback’s Baadassss Song nic neříkají. V hlavní roli jednoho z největších diváckých hitů letošního festivalu Sundance se představí herec, scenárista a majitel černého pásu v sedmi bojových uměních Michael Jai White. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (306)

Biggy 

všechny recenze uživatele

Po shlídnutí traileru v kině jsem se na tenhle film prostě musel podívat. Takový perfektní výlet do let minulých se vším všudy, že to nejde ani na kousíčku poznat. A podle toho taky vypadá scénář filmu, kromě hlášek ničím zajímavý ani originální. Parádní večerní oddychovka u které se člověk zasměje, ale víckrát jí vidět nemusí. Každopádně si za "originalitu" zaslouží 4/5. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tento film by mal dostať minimálne za to ako stvárnil atmosféru 70-tych rokov (v resp. béčkových filmov v tej dobe natáčaných) nejaké ocenenie. V jadre má síce skor parodický charakter, no audiovizuálne spracovanie (a koniec koncov aj scénár a réžia), robia z tohto filmu v dnešnej filmovej produkcii taký malý zázrak. A ústredná postava...páni moji...Fist of Fury, will of iron, hard, steel....BLACK DYNAMITE! Niećo tak strelene dokonalé a takú salvu hlášok vypustenú z jednych úst v jednom filme som ešte nevidel :). Čierny Dynamit však ľudí neodzbrojuje len drsniackymi hláškami, ale aj svojmi päsťami (prip. nunchakmi) v štýle Brucea Leeho. Bruce Lee sa nezameniteľne podpísal na tvare akčného filmu 70-tych rokov a tak ako je ich nedeliteľnou súčasťou, tak je aj podpisom a súčasťou tohto filmu. Ešte na adresu Whitea. Producenti by si už konečne mohli všimnúť jeho talent a dať mu príležitosť účinkovať v kvalitných filmoch. Imho patrí medzi to najlepšie, čo akčná filmová scéna v súčasnosti ponúka. (9/10) ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím jsem dostal od kolegy zasvěcený výklad o subžánru blaxploitation, který má představovat specifickou nezávislou žánrovou tvorbou z dílny černochů i točenou v první řadě pro černochy, a že má jít tady o ultimátní parodii, což mi alespoň v rámci rozšíření obzorů o dalších mně neznámých zákoutích kinematografie připadalo zajímavé. Pak jsem si připomněl, že asi 3 snímky přibližně tohoto ražení jsem už viděl, z čehož se mi jamajské The Harder They Come dost líbilo, ale ty další (navíc filmařsky ne zrovna zdařilé) u mě právě dopadly katastrofálně a byť tahle parodie je na tom řemeselně ještě celkem slušně (mimo často trapné herecké výkony), pocitová katastrofa se stejně konala. Nikdy jsem neměl ve filmech rád zbytečnou tunu násilí, pokud nemá hlubší účel a neslouží nevyhnutně např. k zobrazení jistého charakteru, smysluplného děje nebo myšlenky. Tady se násilí využívá hodně a vesměs samoúčelně, včetně několika až nechutně naturalistických scén. Vesměs drzý a bláznivý humor, který film využívá, nebyl mým šálkem kávy. Několik málo krátkých momentů mě rozesmálo či alespoň upoutalo, jistá originalita zde nechybí a našlo se pár nápadů (nejvíc poetická scéna s malým černoškem, novinama a následně na louce), které se mi líbily – ale ty scény, které na mě zapůsobily pozitivně dohromady tvořily tak 5 minut a zbylých 70 minut mě s pocitem menšího utrpení totálně minulo. Takže, žel.. u mě ne. [30%] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Parodie, v níž lze vidět Bruce Lee, Jamese Bonda v černém vydání, Ramba a jiné akční filmy. Na komedii tam pro mě bylo moc málo humoru, resp. hodně nevtipných scén, které však měly být humorné. Dějově mě snímek také nenadchl a tak potěšila pouze perfektně oživená atmosféra 70. let, pár scén a hudba. "Dynamite... dynamite.." [v kině naslepo; Brno; 28.1.2015; 20:30] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem si před pár lety v kině neskutečně užil. Výborná parodie na blaxploitation movies, která si dělá srandu nejen z tohoto specifického žánru, ale obecně i ze starších kriminálních thrillerů ve stylu "Drsný Harry" apod. Nemusíte být filmoví znalci, abyste si to užili, ale přece jen docela pomůže, když jste nějaké blaxploitation už viděli. Jinak vám nemusí dojít, proč je všechno tak stylizované a že to vše, co sledujete, vlastně nakonec není ani tak moc přehnané. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Hlavním inspiračním zdrojem pro film byla píseň „Superbad“ od Jamese Browna. (nocojed)
  • James McManus kvôli natáčaniu tohto filmu cvičil denne šesť hodín s nunčakami. (beso74)
  • Malý prostetický penis, co má Gunsmoke po zákeřném drinku, je ve skutečnosti obarvený dětský dudlík. (JayZak)

Související novinky

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno