Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární režisér Juraj Herz se rozhodl otevřít jednu z nejkontroverznějších kapitol českých dějin, poválečný odsun Němců, při němž se spravedlivý hněv často mísil s těmi nejnižšími pudy. Příběh Habermannova mlýna, zakládající se na skutečných událostech, se odehrává v malé vesnici v Sudetech mezi roky 1938 a 1945. Jednou z obětí dějin měl být i bohatý německý podnikatel August Habermann (Mark Waschke) a jeho nejbližší přítel Březina (Karel Roden). Šílená doba dostihne Habermanna i přesto, že bez předsudků dával práci Čechům i Němcům a odmítal se zcela podřídit nacistické ideologii. Při volbě ze dvou možností, z nichž ani jedna není dobrá, učiní rozhodnutí, které se stane záminkou k tomu, aby se bezprostředně po válce stal hlavním cílem na seznamu „českých vlastenců“, z nichž většinu tvoří jeho bývalí chráněnci. Samozvaným soudcům a katům jde ale spíš o jeho majetek než o spravedlnost. Dokáže před nimi Habermann zachránit alespoň ženu a dítě? (Magic Box)

(více)

Diskuze

MegSimpson

MegSimpson (hodnocení, recenze)

petr8991

Asi proto, že jsme se chovali stejně. Mysleli si, že můžeme dělat to samé, co Němci udělali nám. Pomsta, no. 🤷

 (hodnocení, recenze)

Politická svińárna obhajující nacistické vrahy v pohraničí a z čechů má udělat zločince a tyrany! Neskutečná sprostota autora! Hodně rychle odvádí pozornost od šestileté tyranie českého národa těmito vrahy, kteří velmi aktivně pomáhali vyvraždit a utýrali na 400 tisíc čechů!! Tento sprostý fim je urážkou všech, kteří bojovali proti fanantickým nacistickým psychopatům!!

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

0kozel

Hlavně díky pomoci a plánu na obnovu. Aby Němci zase nedostali choutky zničit Evropu a svět, cpali jim prachy horem dolem.

0kozel

0kozel (hodnocení, recenze)

ElrondBig

Německo se hlavně postavilo po válce na nohy díky zlatu z okupovaných zemí, které nikdy nevrátilo. Dále židovské zlato  a zlato velkopodniků. Stejně tak na tom zbohatlo Švýcarsko. Prasárna taky byla, že místo placení reparací jim západ nalil další prachy. A vyplácení odškodnění 60 let po válce byl od němců spíš výsměch než cokoliv jiného.

na příspěvěk reagoval Castrator, MegSimpson

mfaky

mfaky (hodnocení, recenze)

Naprostá a záměrná fabulace s historickými fakty! Za publikaci něčeho takového by měl být kriminál.

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

Tento film se hodně odklonil od historických událostí, kterými se inspiroval. Nicméně u hraných filmů, inspirovaných historickými událostmi, nejde o nic vzácného. Totéž platí o 30 případech majora Zemana, Atentátu, seriálu Tři králové a třeba také o Titanicu. V tomto případě se tak ale stalo u maximálně citlivé látky.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

holčička

holčička (hodnocení, recenze)

Tak to už je třetí český film, z kterého je mi špatně ... teda ne jako z filmu, ty se mi líbily všechny, ale z toho obsahu. Má to někdo taky tak? Zatím nejsem schopná nějakého objektivního hodnocení kvůli těm emocím ...

na příspěvěk reagoval Martas81

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

esesáci byli už sami o sobě hrozní, takže nemělo smysl je ve filmu kolorovat ještě tím, že jeden z nich osahává mlynářovi ženu nebo že mu nechce zaplatit za mouku

Uživatel smazal svůj příspěvek.

janulin123

janulin123 (hodnocení, recenze)

Nemůžu si pomoct, viděla jsem i Habermannův mlýn i Hlídače 49 i Lidice...a teď už v podstatě nevím, co je co. Všechno to byl Roden v nějaké strašně silné roli, která ve mě nezanechala nejmenší stopu...Pro mě velmi slabý pokus o Schindlerův seznam. 

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Zeck

No já nevim, na mě to moc proněmecky nepůsobilo teda. Habermann vykreslený ve filmu byl konkrétním příkladem toho, jak nespravedlivě a smutně mohli dopadnout i ti "dobří" němci, sic jich třeba byla jen hrstka a spousta z nich si po těch letech zasloužila všelicos. Spíš než protičesky, či proněmecky to na mě působilo tak, že svině jsou snad skoro všichni a až na Habermanna mi nebylo líto vůbec nikoho.

sgtWolk

sgtWolk (hodnocení, recenze)

Zajímavé by bylo jak by ten film pokračoval, kdyby nekončil odsunem Němců a popisoval i sestěhování Cikánů, Slováků, Maďarů a Čechů z vnitrozemí do Sudet.

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

jhr: Myslím, že celá diskuze se naprosto zbytečně odtrhla od Sudet za války a diskuzí od jejího dopadu, někam k dnešní politice a ideologii. Argumenty, že na západním Německu pod sférou vlivu USA byla dobrá jen nějaká ultralevicová teroristická organizace, to je stejně stupidní argument jako říct, že na celém současném Španělsku je dobrá jenom ETA, případně, že na celé Velké Británii je dobrá jen IRA v severním Irsku. 

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

hororwatch: RAF likvidovala hlavně americké fašisty, vykořisťovatele (bankéře) a bývalé nácky.  :-)

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Zeck: V západním Německu za něco stála jen Frakce Rudé armády (RAF), jinak to byl stát řízený z velké části bývalými nácky. 

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

hororwatch: No určitě nehájí zájmy kdejakých kapitalistických vykořisťovatelů a mafiánů co rozkradly tuto zemi.

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

ElrondBig: A v čem přesně bylo NDR "lepším" Německem? Po pádu zdi a po spojení obou států se v rámci vyrovnání úrovně obou území ustanovilo, že část daní západních Němců se bude odvádět na východ, aby se obě poloviny co nejrychleji vyrovnaly. Ty peníze se valí na východ ještě dnes. 

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

jhr: na zájmy lidí se dá dívat z více úhlů pohledu, komunisti mají jistě ten svůj, který jak se zdá, není pro lidi tim nejlepšim.

ElrondBig

ElrondBig (hodnocení, recenze)

To srovnání obou německých států není moc relevantní. Proč by měl Sovětskej svaz dělat prušákům nějaký obrovský bene po tom všem co mu udělali ?  Naproti Amíci valili obrovský prachy , na válce na rozdíl od Rusů spíš vydělali.  I tak  v mnoha ohledech NDR byla tím "lepším Německem", v tom spotřebním zboží samozřejmě pokulhávala, stejně jako celej východní blok .  

na příspěvěk reagoval 0kozel

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Zeck:  Máš pravdu, že dnešní komunisté nemají s těmi původními dnes už nic společného ale i tak se stále snaží hájit především zájmy většiny občanů této země. Já také nemám problém s tvými rozdílnými názory, protože se považuji za tolerantního člověka a diskutovat mě baví. 

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

sgtWolk: Přistěhovatelství v tvou zmiňovanch zemích nemá absolutně nic společného s výsledkem II. WW a "kapitalismem", ale sahá ještě dál, do koloniální doby těchto zemí a je nutno podotknout, že si za svojí současnou situaci můžou jen ony samy. Británie ovládla během pár století území 1/4 celého světa, byla hlavním zprostředkovatelem v rozvážení černochů po světě za účelem otroctví (a ti "negři" o to skutečně nestáli), je tedy zcela logické, že pokud jeden malý ostrůvek v Evropě ovládá významnou část světa a všude prosazuje svého krále, značná část jeho koloniálních občanů se k němu bude chtít dostat. Když se podíváš jaké menšiny jsou v GB nejpočetnější, je to snad evidentní. Francie byla naprosto stejná, když zabrala například Alžírsko, udělalo z jeho občanů regulérní Francouze, není se tedy čemu divit, když se jim ti "Francouzi" začali stěhovat do hlavního města. Těmto zemím zkrátka děsně vonělo obsazovat části světa a získávat díky tomu bohatství, ale pokud se jim tamní lidé začali stěhovat před dvorek, okamžitě šlo a jde o problém "celé Evropy". Ohledně pohraničí volícího komunisty, to je trochu účelové nemyslíš? Severní část ČR má tradičně největší  nezaměstnanost, je tedy pochopitelné, že tamní obyvatelé jsou spíše zástupci levice, ale nevím, že by tam volby vyhrávali komunisté a i kdyby ano, dnešní komouši nemají s těmi z minulého stolení už nic společného a myslím, že téma nebylo současná politika, ale období II. WW.

jhr: No, budeš zjevně komunista což mi osobně nijak nevadí, protože jsem liberál, který stojí někde uprostřed. Myslím, že nejlepší způsob jak zhodnotit "panování" mocností je právě Německo, které bylo po válce v dezolátním stavu. Západ mělo na starosti USA a východ SSSR, myslím, že ty rozdíly byly evidentní a není třeba o nich diskutovat. Pokud se pak podíváme na úroveň života například ve Francii a u nás, je to na chlup stejné. Před válkou jsme byli začínající trpaslík, který měl ambice aby se stal jednou z nejvyspělejších států Evropy a tudiž i světa, dnes na tuto pozici můžeme zapomenout.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

sgtWolk: taky si nemyslim, že by nás rychlejší nástup kapitalismu přivedl do lepší doby.

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Zeck: V tom to se zase tak úplně neshodném. Lidé po válce nechtěli návrat do stavu před Mnichovem, protože řada z nich byla bez práce a zažila hlad nebo střílení do dělníků. Většina národa nevěřila západu, protože jim nemohly odpustit jejich zradu, naopak Sovětský svaz v čele se Stalinem byl jediný stát, který odsoudil Mnichov a KSČ včele s Gottwaldem, byla jediná strana, která od začátku odsuzovala ústupky Hitlerovy a prosazovala, abychom se bránili. To byly jedny z důvodů, proč KSČ v roce 1946 vyhrála s přehledem volby.  Ten bordel co tady dnes máme je důsledek listopadové kontrarevoluce z roku 1989 a zrady Gorbačovského vedení KSSS.  

sgtWolk

sgtWolk (hodnocení, recenze)

Zeck: Koukni se jak to teď v Německu, Francii a Anglii vypadá. Samej Turek, Arab, negr atd. A furt lepší komunisti než negři. A pokud byli komunisti tak špatní, jak je možný, že celý pohraničí je doteď volí.

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

jhr: No, zase bych to nepřeháněl. Osobně se nechci pouštět do ideologických debat, ale že komouši byli prakticky stejné kurvy, které dokonce v Německu obsadily koncentráky po náckách a jen vyměnily "vězně" se stejnými podmínkami, to je všeobecně známý fakt. Komouši z Moskvy a náckové z Berlína, to v podstatě byly dvě naprosto totožné diktatury, které používaly na chlup stejné prostředky udržení se u moci, prakticky tam nelze najít žádný větší rozdíl, jen snad v tom, že Němci byli v zabíjení o dost rychlejší. Je sice hezké že Rudá armáda bojovala a drtila naprosto tragické Němce na východě, kteří se ani nesměli strategicky stáhnout, ale pochcípat v neudržitelných pozicích jen proto, že strýček Hitler byl kretén, co chtěl všemu velet sám, ale to neznamená, že díky dementnímu Stalinovi a Američanům, museli spojenci stát a sledovat jak nás osvobozuje debilní komouš jen proto, že si udělal čáru do písku a řekl, že tady bude po válce jeho sféra vlivu. Pokud by nás osvobodili západní Spojenci a my nebyli pod nadvládou komunismu, dnes tady máme o dost lepší zemi než ten neskutečný bordel, který tady je teď. Ono se stačí podívat jak úspěšné bylo Československo před válkou (mnohem úspěšnější než Německo a bývalá diktatura Rakousko dohromady) a jak dopadlo díky náckům a komoušům za půl století. Máš ovšem pravdu v tom, že dějepis na základkách je naprosto otřesný, protože nás třeba učili, že Hitler byl skvělý vůdce ohledně vyvedení Německa z velké krize, že nechal postavit dálnice, nechal rozpumpovat průmysl a díky tomu se Německo zvedlo, ale už nezmínili fakta, že tímto "rozpumpováním" se naopak dostávalo do stále většího dluhu a bylo na pokraji obrovské inflace a celá ta jeho myšlenka stála jen na tom, že získá prostředky z války, protože bez války by prakticky nastal v Německu další hladomor. Stále mi to ovšem příjde objektivnější než komunistický dějepis, kde se pro jistotu polovina věcí vůbec neříká a ta druhá je zase překroucená.     

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Zeck: Naše mládež má díky současné propagandě, kterou jim už od základky vymývají mozky naprosto zkreslenou představu o naší historii, kdy se neustále plive na komunisty a Rudou armádu která nás osvobodila a z nácků se dělají doslova hrdinové. Pak se člověk může divit, že roste počet patnáctiletých vypatlaných nácků v dělnické mládeži, kteří trávy volný čas upalováním cizáckých dětí.  S Čechů jsou účelově dělaní ti špatní, protože v Sudetech měla vždy silnou podporu levice a současná pravičácká banda v čele s kolaboranty z ODS, jejíž vedoucí představitele se pravidelně účastní sudetoněmeckých landsmanšaftů anebo rakouský kníže s TOP 09, jehož rodina přímo s nácky kolaborovala jim samozřejmě chtějí vrátit jejich po právu zabavené majetky na základě Benešových dekretů ale dokud je tady dostatek rozumných lidí co znají historii tak se k tomu nemůžou odvážit ale až ti starší vymřou tak se pak máme na co těšit.  

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

jhr: Bohužel to tak působí, což je škoda, zvláště když čeští filmaři o II. WW prakticky nic netočí, protože je to více nákladné než romantická černá komedie s papundeklovými kulisami a když už tedy konečně sáhnou po nějaké látce z té doby, takhle to vysloveně poserou. Je zcela evidentní, že 95% Čechů je v tom filmu vylíčeno záporně, což se o Němcích říct nedá (tady jsou dokonce zastoupeni hlavním hrdinou se skvělou morálkou a duchem /Roden rozhodně nic nevybalancuje/), což prostě hraničí s propagandou, když nejsou ani zmíněny historická fakta, aby si divák alespoň řekl: "Fajn, ty Češi teda byli taky pěkný svině, ale na jednu stranu se jim nedivím, když se jim stalo: bla bla bla bla bla". Tento film prostě tak nějak působí dojmem, že Sudety snad byli násilně zabrané Čechy a náckové byli nějácí osvoboditelé, no prostě naprostá haluz. Ono když se člověk podívá, že i spousta komentářů k filmu tady na CSFD je laděna čistě protičesky, tak se není čemu divit, když diváci za hranicemi, bez sebemenších znalostí naší historie, budou mít celkem jasný obrázek o dané situaci jen z tohoto filmu. Já bych se ani nedivil, pokud by si nás po tomto "díle", někteří z nich zařadili někam k Estoncům, kteří dobrovolně lynčovali židy a Němci mohli jen stát a kochat se tím, že se vlastně ani nemusí ušpinit.

na příspěvěk reagoval higuain

jhr

jhr (hodnocení, recenze)

Zeck: Naprosto s tebou souhlasím. Tento film je odporná fašistická a sudetoněmecká agitka!

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

Ve filmu není ani slovo o tom, že Češi byli po připojení k Říši odsunutí naprosto stejným stylem do vnitrozemí osekaného Československa (dalo by se spíše říct jen do Protektorátu), taky tam nejsou zobrazený a řádně vysvětleny žádné sabotérské a záškodnické práce sudetských Němců, které se německou propagandou připisovaly Čechům, není tam ani zmíněn fakt, že všichni Němci v Sudetech byli vlastizrádci, protože dobrovolně vítali odtržení území Československa k úplně jinému státu se kterým nemělo nic společného, jen fakt, že se na něm nacházela německá celorepubliková ->menšina<-, která sice v Sudetech byla drtivou většinou, ovšem v rámci Československa nikoliv. Nikde ve filmu není zmíněn fakt, že Německo bylo na pokraji bankrotu a Československo mělo jeden z nejsilnějších průmyslů ve světě a obsadilo se taky hlavně proto, aby Německo získalo jeho bohatství a mělo prachy za zaplácnutí vlastního masivního dluhu. V tom filmu vlastně není vysvětleno vůbec nic, jen je skandálně předkládán obraz českých prasat, které si dovolily po šesti letech teroru, utlačování a zavírání, vyhnat vlastizrádce ze země a chcát na obraz Hitlera. Tento film natočili neonacisti nebo čeští filmaři? Osobně mi příjde mnohem zajímavější a skandálnější tématika koncentračních táborů a tamních prací "lékařů", než vyhnání a občas zastřelení vlastizrádců, kteří se dobrovolně připojili k národu, který zníčil polovinu Evropy a systematicky vyvražďoval za tichého souhlasu svých obyvatel, miliony židů, komunistů, zajatých vojáků, příslušníků jiných stran a vlastně všech, kteří nešli na ruku nacistům.   

Mallinali

Mallinali (hodnocení, recenze)

Film to není vůbec zlý, i když má pár smutných chyb - nesmyslné postsynchrony, trochu rozkouskovanej děj, nedotažený scénář, nulovou motivaci postav. Jo a ještě něco - příběh založený na skutečných událostech je při bližším pohledu prakticky vycucanej z prstu. Sviňárny přes hranu se u nás dělaly, ale vytvořit z hrdinů odboje prospěchářský šmejdy, aby se teda otevřela náruč česko-německému smíření... to je dost nefér. Černobílý vidění světa je někdy praktický, ale zrovna v tomhle případu těžce mimo.

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Das FilmFest 2010

Das FilmFest 2010

02.10.2010

Dvě města, tři kina, čtyři tematické sekce, deset večerů, na tři desítky hraných a dokumentárních snímků – již za pár dní se popáté vrátí divácky oblíbená filmová přehlídka přinášející výběr toho… (více)

Reklama

Reklama