Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale rozhodol som sa dať plný počet. Má to naozaj perfektnú dusnú atmosféru a pravdupovediac sa mi to páčilo o niečo viac ako Blair Witch. Kamerou a prostredím sú to naprosto identické horory, ale tento má podľa mňa o niečo zaujímavejší príbeh. Je pravda, že prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá, a súhlasím aj s tým, že to miestami kúsok zadrhávalo, keď tam riešili vzťahy medzi sebou. Postavy sa správali vcelku logicky, aj keď nikdy nepochopím správanie toho Jacoba. Lepšiu chvíľu, kedy povedať ženskej, že sa s ňou rozchádza, si ani nemohol vybrať (moje nervy). Ináč ako celok výborné, a keď beriem do úvahy ešte aj nulový rozpočet, tak klobúk dole. Ako je možné, že o tomto horore doteraz takmer nikto nepočul? ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Na tohle sem se hodně těšil. Už jenom CSFD synopse "Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat" a pověst Skandinávského Blair Witch na mě fungovala jako píšťalka na psy... ehm na psy A trochu mě to zklamalo. Ano, ono už jenom srovnání s tím hororem, ze kterého to těží, by vám zkazilo. Zhruba v půlce vám bude vše jasné. A přestane to být tková zábava. Ale do té doby dobré. Film je točen jakoby na home video ve filmu nepřiznaným kameramanem a podle toho taky vypadá. První půlka, kdy člověk ještě moc netuší, je dobrá. Jedna výborná lekačka, tři obyčejné a pak přijde to, o čem už sem psal. A ten film jen tak dokloue do konce. Spíš než jasný jasný doporučení řeknu, že je to v žánru mírny nadprůměr. 6/10 ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenápadná skandinávská hororová věcička s vynikající atmosférou a do zhruba poloviny a něco:) i dobrým scénářem, pak jako by někdo nevěděl jak dál a co s postavama a celé to sklouzne do jemné ( opravdu jen jemné, nic hrozného zase:) trapnosti. Řešení vztahů ve vypjatých chvílích má až komediální nádech, jinak je tam pár scén které jako by z oka vypadly profláknutému Blair Witch či o něco dražšímu Villmark, ale tak nějak jsem to čeka la nevadilo mi to. Během vydařené první půle jsem si říkal, že tomu snad napálím i plný počet, ale za tu druhou to vážně nejde. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ach ti Seveřani!!! Obdivuhodné....říkám si, jak je vůbec možný natočit dobrý film (v tomto případě horor) za pár šupů o tom, jak pár lidi v lese ohrožuje tři kila opečené, červem prolezlé kančí zadní. Je to možný! :) Dopořučuju přečíst si komentář od J*A*S*M, který to vystihl naprosto přesně. Za lajdackou kameru strhávám hvězdu, takže tak....a doporučuju Villmark. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole doprdele..tohle mi strašně dlouho leželo na disku protože jsem vůbec netušil o co jde a na první pohled podle screanů to nevypadalo moc záživně.. Teď jsem se k tomu dokopal a docela mě to odstřelilo... Jedno z mých vůbec nejoblíbenějších sci-fi-hororových témat(to už je vlastně samostatný subžánr) podané tak bravůrně, s vypiplanou atmosférou, krásně paranoidní kamerou, uvěřitelně napsanýma a zahranýma postavama, že z toho jde fakt mráz po zádech..... Tohle rozhodně není vykrádačka ale prvotřídní švédská variace na dané téma... A jen tak mimochodem, přirovnávat to k Blair witch je fakt docela mimo: Není to FF, má to úplně jiný děj a téma-jediný společný prvek je to prostředí lesa(víc ani ťuk)......... Jako film za 4, v rámci(sub)žánru 5 = Po dlouhé době mě něco fakt chytlo, padla na mě ta mrazivá paranoia, nebylo mi u toho příjemně a postavám jsem držel palce div jsem si je nerozmačkal. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama