Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

maddy 

všechny recenze uživatele

Blair Witch meets Invasion of Body Snatchers, akurát v nezáživnejšom podaní. Nízky rozpočet sa k tomu vyslovene hodí, ale celé je to zbytočne natočené ako taký „found footage“ s trasúcou sa kamerou, neustálymi detailným pohľadom na tváre hercov, no found footage to pri tom nie je, nakoľko ani jedna postava na kameru nereaguje. Na mňa to však hlavne vôbec nefungovalo ako horor, pretože inými vychválenú atmosféru som necítil ani za mak, napätie už vôbec nie, prostredie lesa bolo málo využité a v podstate sa ani nie čoho báť, nakoľko tu postavy na seba akurát divne zazerajú a upodozrievajú z toho, že už nie sú ... no nebudem viac spoilerovať, v úvode komentára vymenované filmy už prezradili aj tak viac než dosť. A teraz si predstavte, že niečo takmer na vlas podobné ako v tom druhom menovanom filme sa odohráva uprostred obyčajného lesa s asi iba piatimi postavami a natočené to je kamerou ako z Blair Witch. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Blair Witch, ale není to Blair Witch... :-) Přesto je Det Okända slušná podívaná, která může děkovat hlavně nekonečným lesům, kteří dokáží navodit perfektní hutnou atmosféru, která se s přibývajícím časem mění čistě na paranoidní. Přesto jsem čekal, že to TO bude o něco překvapivější, stejně tak závěr jen tak prošumí do ztracena. Ale kamera, herecké obsazení nebo i utlumená hudba tu fungují na jedničku. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem parádní záležitost, která strašně ztrácela ke konci. Režisér neměl takřka nejspíš nijaký rozpočet a tak vzal skupinu lidí a nechal je pobíhat v lese. Něco jako Villmark. Nicméně ten mě bavil víc. Ale o to zase tak nejde. Film připomíná (SPoiler) Invaze zlodějů těl(SPOILER). Chvíli jsem myslel že našli nějaký spálený kuře. Film ze začátku nabírá na atmosféře a taková hodina a čtvrt je fakt atmosféricky našlapaná. Dopomáhá k tomu solidní kamera. Díky kameře a její roztřepanosti film vypadá jako takovej Found footage. Bohužel jak se film blíží ke konci tak tu spíše smrdí to že každej už ví jak to dopadne. Postavy jsou naštěstí dosti uvěřitelné a herci taky nehrajou mizerně. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film založený na podobnom princípe ako Temné lesy (2003), ale kvalitatívne určite horšie. Dej bol dosť prostoduchý a aj keď sa podarilo vybudovať celkom slušnú atmosféru, všetko kazila roztrasená kamera. Neviem, necítil som tu takú dusnotu, ako už v spomenutých Temných lesoch. Koniec sa podľa mňa vôbec nepodaril, miesto toho, aby atmosféra ešte vygradovala, spadla na bod mrazu. Chcelo to nejaký lepší nápad. 60/100 ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama