Reklama

Reklama

Černobylské deníky

  • USA Chernobyl Diaries (více)
Trailer 1

Černobyl, 1986: Když vypukla nejhorší jaderná katastrofa v dějinách lidstva, evakuovaní obyvatelé blízkého města Pripjať neměli čas ani na to, aby si sbalili osobní věci. O 25 let později šest mladých turistů se svým průvodcem navštěvuje Pripjať, aby tu společně prozkoumali trosky zničeného a zdánlivě opuštěného města. Když je okolnosti přinutí zůstat na místě přes noc, brzy zjišťují, že tu možná nejsou sami. Spoluautorem scénáře a koproducentem šokujícího filmu plného děsu a hrůzy je Oren Peli, tvůrce snímku Paranormal Activity. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (522)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně nadprůměrný horor. Černobylská katastrofa mne velmi zajímá, takže volba sáhnout po tomto filmu byla jasná. A doporučuji učinit tak každému kdo hrál na PC hru S.T.A.L.K.E.R s datadisky. Podívá se na důvěrně známá místa do Zóny :-).... Již sám nápad točit v prostředí městečka Pripjať a pak i přímo u elektrárny (pokud to z bezpečnostních důvodů nenatočil štáb jinde) je skvělej a samo město duchů má dost hustou atmosféru samo o sobě. Viděl jsem o Černobylu mnohé dokumenty a i u nich mi běhal mráz po zádech když člověk viděl ta narychlo opuštěná obydlí po okamžité evakuaci...Že budou hrdinové postupně ubývat jsem tušil (to je přeci klasika) a nijak mne to nepřekvapilo. Leckdo tu skuhrá, že - to - tam venku ve tmě nebylo pořádně vidět a vše se dělo jen ve stínech za minima světla. Osobně si myslím, že to je na tom to dobré. Nejeden horor mi ke konci zkazilo detailního ukázání závěrečného padoucha či netvora, který působil jako srandovní maškara. To se raději budu bát za tmy každého šelestu a náznaků mihnoucích se stínů pod kterými si lze představit cokoliv... Zkrátka a dobře mně se to líbilo a co jsem čekal, jsem vrchovatou měrou dostal. Jen jedna věc mi vadí, - trochu jsem plánoval zajet se tam podívat než to tam definitivně zajde časem a nájezdy rabovačů, radiace už je prý neškodná... Po tomhle filmu to krapet ještě promyslím..co kdyby..... :-))) Solidní tři rudé hvězdy! * * * ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pseudokumenty díky vizuální stránce opravdu můžu a tvůrčí pokusy o realistické vyznění příběhů si užívám. "Černobylské deníky" mohly být dalším opravdu povedeným kouskem do této dnes už bohužel uvadající skupiny snímků ale i přesto, že prostředí Černobylské elektrárny vytváří tíživou atmosféru samo o sobě, amatérským tvůrcům se z daného tématu nepodařilo vyždímat víc než partu nesympatických, prkenných herců, kteří se s kamerou pohybují po depresivním prostředí a nechávají se postupně "něčím" likvidovat. Stačilo málo (říká se tomu tvůrčí talent) a mohlo se jednat o opravdu kvalitní snímek ale dejte peníze packalům a vytvoří vám nemastný a neslaný zmetek. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tvůrci neměli koule natočit to přímo v Pripjati. Srbské panelákové sídliště, kde se natáčelo, je sice hnusné dostatečně, ale přesto vypadá, že se v něm normálně bydlí a štáb jen řekl obyvatelům, ať nevykukují z oken. Chtělo by to především víc vegetace. Jinak film samotný je spíše průměrný horor, postavy se chovají hloupě, ale to už k žánru patří. Naštěstí NEJDE o "found footage" subžánr, takže se na to dá i koukat. Konec potěšil. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání, trailer navnadil a film nepotěšil. Chaotičnost je obrovská a kamera nezabírala věci, tak jak by měla. Občas je potřeba zabrat mutanta pořádně, aby divák věděl, o co jde. Tady jsem se toho nedočkal a když došlo do souboje, tak byl nepřehledný. Atmosféra byla stravitelná a napětí nechybělo, ale to je tak jediné.. 4/10 = 40% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Černobylské deníky přicházejí s tím nejohranějším a nejnudnějším schématem hororového žánru typu "Parta mladých lidí jede..." V úvodu se setkáváme se sympatickým Rusákem Jurijem, který je také pravděpodobně tou nejsympatičtější a nejpohodovější postavou z celého obsazení. Oproti té partě amerických usmrkanců působí téměř geniálně:) Takže Jurij jim má dělat průvodce v místě jedné z největších světových katastrof. První problém nastává ve chvíli, kdy je hoši z ostrahy objektu nechtějí pustit dovnitř z důvodu "údržby." Jurij se tedy na místo "prohlídky" vydává jakousi oklikou. S úsměvy na tvářích parta "american dudes" vyskáče z rozhrkané dodávky a těší se na vzrušující zážitek. Jenže, jak si během prohlídky divák jistě povšimne, Jurij ví něco, co jim neřekl. Něco velmi zásadního. Poté začíná onen klasický postup. Auto nejde nastartovat, na mobilním přístroji není signál a začíná se stmívat. V následujících chvílích při prozkoumávání okolí, to už je tma, je Jurij a jeden z chlapců "něčím" napaden. Poté následuje množství nelogických rozhodnutí, jako třeba to, že se kdosi rozhodne Juriho vydat hledat a to i přes fakt, že se onen večer z průzkumu nevrátil a je naprosto jasné, že je po něm. Film sám o sobě není vůbec tak špatný. Má slušně fungující atmosféru, která čerpá především z pochmurných lokací. Nejvíc mě však zklamalo, když jsem zjistila, co že se to tam v Černobylu vlastně nachází. Myslela jsem, že se bude jednat o nějakou duchařinu a on se z toho nakonec vyklubal takový "Zombie Silent Hill." Herecké výkony slabé, místy až směšné. Za pozornost rozhodně stojí honičky mezi reaktory a kdesi v podzemí. Závěr není nijak šokující, spíše předpokládaný. Chernobyl Diaries mohly být žánrovou jednohubkou, takto jen slabým průměrem, který nezapadne nejspíš jen díky prostředí a zpracovanému tématu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (16)

  • Během útěku se skupina dostane na stadion, avšak jediná podobná stavba v celé oblasti je Centrální stadion v Pripjati, který má ale pouze jednoduchou tribunu na jedné z rovinek a navíc se nachází na opačné straně města, než podle filmu skupina utíká. (Adrai)
  • Vozidlo, kterým skupina do zóny přijede, je UAZ 2206. (Adrai)
  • Vo filme môžeme vidieť, že hrdinovia vstúpia v Pripjati do podzemnej časti budovy a o malú chvíľu sa ocitnú v elektrárni, čo však nie je možné, pretože do elektrárne nevedie žiadna podzemná chodba a elektráreň je od mesta vzdialená viac ako jeden kilometer, takže behom dvoch či troch minút sa to pešo stihnúť nedá. (ČSFD)

Reklama

Reklama