Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale rozhodol som sa dať plný počet. Má to naozaj perfektnú dusnú atmosféru a pravdupovediac sa mi to páčilo o niečo viac ako Blair Witch. Kamerou a prostredím sú to naprosto identické horory, ale tento má podľa mňa o niečo zaujímavejší príbeh. Je pravda, že prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá, a súhlasím aj s tým, že to miestami kúsok zadrhávalo, keď tam riešili vzťahy medzi sebou. Postavy sa správali vcelku logicky, aj keď nikdy nepochopím správanie toho Jacoba. Lepšiu chvíľu, kedy povedať ženskej, že sa s ňou rozchádza, si ani nemohol vybrať (moje nervy). Ináč ako celok výborné, a keď beriem do úvahy ešte aj nulový rozpočet, tak klobúk dole. Ako je možné, že o tomto horore doteraz takmer nikto nepočul? ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem parádní záležitost, která strašně ztrácela ke konci. Režisér neměl takřka nejspíš nijaký rozpočet a tak vzal skupinu lidí a nechal je pobíhat v lese. Něco jako Villmark. Nicméně ten mě bavil víc. Ale o to zase tak nejde. Film připomíná (SPoiler) Invaze zlodějů těl(SPOILER). Chvíli jsem myslel že našli nějaký spálený kuře. Film ze začátku nabírá na atmosféře a taková hodina a čtvrt je fakt atmosféricky našlapaná. Dopomáhá k tomu solidní kamera. Díky kameře a její roztřepanosti film vypadá jako takovej Found footage. Bohužel jak se film blíží ke konci tak tu spíše smrdí to že každej už ví jak to dopadne. Postavy jsou naštěstí dosti uvěřitelné a herci taky nehrajou mizerně. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

jarkolar 

všechny recenze uživatele

Námět je teda hodně okoukaný, ale příklad uvést nemohu, protože bych vyzrazoval souvislosti =). Prostředí je krásný, Skandinávii mám hodně rád a les je jedno z mých nejoblíbenějších hororových prostředí vůbec. Herci jsou docela fajn, SPOILER ale trochu mě mrzí, že na nich nešla moc poznat ona změna a pak taky odlišná délka proměny u jednotlivých členů (ikdyž o době napadení se dá u Thomase spekulovat) ... KONEC SPOILERU Ze zkušenosti s podobnými snímky se mi zdá, že když je to vedeno pouze formou zážitku a nejsou nám oznámeny skutečnosti kolem, je to lepší. Forma natáčení, kdy je to vedeno ve stylu přítomného kameramana, který ale není jednou z postav, má svoje klady i svoje zápory. Co se kladů týče, mizí tím otázka, proč to daná osoba točí, ikdyž jí už jde o život a taky můžeme sledovat dění nehledě na to, kde se pohybují ostatní postavy. Atmosféra byla výborná ale k plnýmu počtu tomu chybělo z mého pohledu trochu více agresivity, strachu a špetka něčeho, čím by se mi to výrazněji zapsalo do paměti. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Blair Witch, ale není to Blair Witch... :-) Přesto je Det Okända slušná podívaná, která může děkovat hlavně nekonečným lesům, kteří dokáží navodit perfektní hutnou atmosféru, která se s přibývajícím časem mění čistě na paranoidní. Přesto jsem čekal, že to TO bude o něco překvapivější, stejně tak závěr jen tak prošumí do ztracena. Ale kamera, herecké obsazení nebo i utlumená hudba tu fungují na jedničku. ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama