Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Recenze (223)

stration 

všechny recenze uživatele

Velice solidní pokus našich východních, lehce rozpínavých přátel o moderní, katastrofický film. Milostný trojúhelník je ze začátku jasně načrtnutý stejně jako ostatní hlavní postavy, hlavně kdo je zlý, kdo hodný, kdo má nějakou nectnost, ale má šanci na polepšení a tipovat si dokonce klidně a s úspěchem můžete, kdo celou tuhle polízanici nepřežije. Efekty jsou velice dobře provedené a zpomalené záběry tlačenice v metru dokonce velice působivé. Metro se kupředu pohybuje celkem svižně a i přes celkem přepálenou stopáž film nenudí. Nemyslím si, že si film budu pamatovat jinak než jako "ten solidní ruskej katastrofák", ale i tak celkem O.K. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Spojiť Metro, lásku, neveru, stret paroháča a toho čo mu ich nasadil a dvoch mladých medzi ktorými možno preskočí iskra bol dobrý nápad + krásna ruská hudba a ešte treba dodať skvelú Katěrinu Špica ... no hneď idem pohladať či nenájdem aj iné filmy kde hrá ... Bravo Rusáci príjemne prekvapili ! ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Po neustálej angličtine bolo veľmi osviežujúce počúvať originál ruštinu aj so všetkými najsprostejšími výrazmi a filmík, povedal by som taký rozprávkový thriller, kde všetko do seba pekne zapadá a morálka a dobro zvíťazia nad zlom a chamtivosťou, rebjátočka. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zdá se, že se i rusáci shlídli v západních katastrofických filmech a chtěli si natočit nějaký vlastní. Metro mají staré vyžité, tak proč by se nemohlo něco stát tam, že? Nejedná se o nic objevného a schéma je standardní, kde už od začátku víte, kdo přežije a kdo si to nezaslouží. Možná je více daný důraz na lidský pohled než je to zvykem v Americe, kde si spíš hrají na hrdiny. Efektově je to taky na slušné úrovni a nezaostávají za „vyspělejším“ západem. Je to na pomezí 2 a 3 hvězdiček, ale dám raději silnější dvě hvězdy za zbytečně natahovanou stopáž a nemám důvod se k němu zase vracet. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Opět ruský film, který mě velmi překvapil. Od samého začátku do závěrečných titulků jsem se nenudil ani sekundu, je vidět, že se Rusové velmi snaží a film je jako z Hollywoodu. Vynikající vynalézavá kamera, dobrá hudba, záběry na město, herecké výkony, zápletka...fakt paráda. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Civilní katastroficky film je co se týče psychologie postav daleko verohodnejsi nez jeho americti bratricci. Bez zbytecnych hrdinu zato s porci naproste demence a bez znalosti fyziky. Obezni mamanek s kufrikem utikajic pred rozparadenou soupravou, ktera si to na naseho tloustika valy rychlosti 10km/h a on pred ni utika rychlosti 8km/h, pripomina spise zavod sneka a housenky. On se vsak zmuze jen na pokleknuti a smireni se s osudem imbecila s velikosti IQ primerenym hodnote stojanku na kartacek. O to usmevnejsi je tato scenka, kdyz si vsimneme ze hned vedle nej je vyklenek s dvermi, kam by se mohl schovat on i jeho kufrik plny dobrot. Velmi zabavne je take ridici stradisko dispecinku, kde ovladaci pult pripomina spise ovladaci panel velocipedu Jary Cimrmana. Hlavni kontrolni panel systemu metra je zde totiz vyobrazen jako masina, ktera by se vesla do telocvicny se spoustou elektronek a doutnavek a na strane druhe maji digitalni merici system pro system cerpadel na odcerpavani vody. Prijem v nemocnici pripomina spise umasteny sklep panelaku cikanskeho ghetta. Inu na vychode vedi jak se prodat! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film o tom, jak do Moskevského metra natekla voda. Spoustu vody. A lidi začínali utíkat z tunelu na už tak přeplněnou zastávku, někteří štěstí měli, někteří ne. A v metru zbylo několik dementů - holčička (nejlepší scéna byla, když tam všude byla voda, všichni byli v nebezpečí a ona se s klidem zeptala: Tati, to dnes nepůjdu do školy?), její dva otci (nejsou to gayové, ale její maminka jede vztah se dvěma chlapi najednou), mladý pár (průvodce a astmatička - ruský Romeo a Julie, nejlepší scéna: Všude je spousta vody a jí spadne inhalátor do zatopeného tunelu, mladík tam samozřejmě doplave a když ho už najde tak uvidí mrtvolu, lekne se a upustí inhalátor... Tím to ale nekončí, pak ho asi 10 minut hledá ve vodě (aniž by se nadechl) a pak vyplave ven a zachrání tak tu astmatičku), tlustý řidič (SPOILER který umřel v pravý čas, protože těma dírama, kterými tam chodili, by se on neprotáhl KONEC SPOILERU), nějaká žena (která sem tam plácla nějakou hlášku a oživila to) a čivava, SPOILER která přežila asi tisíc zatopení, zaplavení a pro ni jistých smrtí... KONEC SPOILERU. Co se mi na tomhle filmu líbí je to, že zde přežijí i vedlejší postavy. Ale těch nelogičností, těch stupidních momentů... A ten konec, ty vole... Víc než 2* si to nezaslouží... ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

No na Rusáky hodně dobrá tvorba, nápad takovej tu ještě nebyl, provedený to taky nebylo špatně. Možná právě mohli vynechat ten milostnej trojrománek, kterej byl zbytečnej a v klidu by vystačili s těma ostatníma aktérama. Atmosféra jako taková mi celkem chyběla u takovýho katastrofáku, joo ke konci už to celkem stoupalo, ale kdyby pod tou vodou byli po celou dobu, tak to napětí přece jenom bude lepší. Už jenom čekat, kdy s podobnou verzí přijdou američani. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Trošku mi to príde, že sa nechali inšpirovať filmom Denné svetlo v ktorom hrá Stallone. V posledných rokoch sa na povedomie tlačia ruské filmy a niektoré sú aj konkurencie schopné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fyzika v Rusku asi neplati, alebo s fyzikou vyjebal Reziser Megerdicev ? jak je potom mozne, ze voda ide a tecie len po hlavnych tuneloch a nezaboci do tych susednych ? Kazdopadne ruske katastroficke filmy - to je pre mna rovnaka kategoria ako Bangladessky ekonomicky zazarak alebo Cigansky zakonnik prace. 30 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Když boj, tak boj! Východní blok Evropy si řekl dost, když můžou mít na západě amíci "Denní světlo", proč my nesplodíme něco podobného? Chytrá hlava skočila ke stolu a splácla "Metro". Ne, není to pokračování kultovního vyvraždování v podzemním sklepení tunelů. Jedná se o katastrofický scénář, kdy se propadne v Moskvě dno řeky a začne zaplavovat spletitou část chodeb a tunelů z poloviny 30.let, 20.století. Ještě, že maj utěsnovací dveře, které stejně do poslední chvíle nezavřou.....říkáte si proč? No protože záchranáři z Ruska chtějí všechny lidi z metra dostat živí. V tomto snímku je přesně vidět (když začne panika v metru), že ruské úřady vůbec nevědí co se konkrétně děje! Navíc jak to bývá ve více situacích (a nemusí to zrovna být ty filmové), hodně se podcenují problémy, které se neřeší. Co kdyby onen dispečer zvedl "prdel" a šel prozkoumat to sáknutí vody do tunelu (jenže to bychom zase tenhle film vůbec neviděli), jak mu prve říkal údržbář tunelů? Ne, protože to je věčnej kořala, tak mu věřit nebudeme..... Fuj to sem z toho splodil dílo, sem ani nechtěl, ale sere mě prostě stupidita a zároveň naivita mocného SSSR!!! Jinak odpustit nějaké klišé a přidat trochu více akce, dal bych 4hvězdy bez problému. Slabších 60% ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Moc se mě do toho nechtělo, ale hodnocení mě přece jenom zlomilo a musím říct, že ani na minutu jsem nelitoval. Neboť tohle byla jízda od začátku až do konce. Na Rusáky neskutečně dobře natočené a zahrané. Dějově tomu taky není co vytknout, prostě Rusko, kde bych žít nechtěl ani za nic. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Katastrofický akčňák z ''Maskvy'' zaujal hlavne originálnym, nehollywoodskym poňatím príbehu i osudu hlavných protagonistov. Tradične zlyhával v dialógoch, čo je u mňa pri ruských filmoch klasika a trochu aj v obsadení. Inak, neviem či to malo byť retro, ale metro a obslužný "hardware" mi pripadali, ako by boli ešte zo 60. rokov. Krízový štáb s šéfmi v obrích šiltoch detto. Rusi sa nechceli akosi ukázať v lepšom svetle, čo je trochu podivné. Efekty neboli nijak dychvyrážajúce, ale napriek tomu pôsobili veľmi dobre, viac sa pracovalo s kamerou, ako s počítačovými efektami, čo sa vždy cení. Odporúčam. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si řekl, že nějaký komentář k tomuto průseru napsat musím, ale pak jsem si přečetl verbalův komentář k tomuto filmu a zjistil jsem, že vlastně nic psát už nemusím. Raději si jeho komentář přečtěte. Myslím si o tomto hovně totéž. ()

Honzek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nechytl. Podle hodnocení jsem usoudil, že by se mělo jednat o pořádný biják. No, spletl jsem se. Námět na katastrofu pěkný, ale špatně zpracovaný. Všechny charaktery naprosto hloupé, situace, ve kterých se ocitají, řeší tím nejhorším možným způsobem a to je jen příklad. Hudební stránka je absolutně mimo, hodí se do naprosto jiné sorty filmů. Do některých scén jednoduše ani nezapadala. A místy působila opravdu směšně, ostatně jako film samotný. Snaží se být světový, ale každých 10-15 minut klopýtne o další a další klacky, které si sám hází pod nohy. Zhruba úvodní hodinku je to koukatelné, dokonce jsem přemýšlel nad čtyřmi hvězdami. Ale pak už to mělo rychlý spád a šlo to s kvalitou jen dolů. A stopáž samotná filmu též hodně vadí. Tolik náhod, které se ve filmu dějí, jsem nezažil snad v žádném jiném snímku. Při koukání jsem byl místy nucen se smát a to má být prosím katastrofický film. Raději to shrnu. Je dost možné, že vás film pohltí, protože vám stačí samotné efekty, které nejsou špatné, nebo samotná katastrofa a její průběh. Já se ale nemohl zbavit pocitu, že je to nízkorozpočtové béčko. Tři hvězdy s odřenýma ušima :( ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn ruský katastrofák. Akurát k žiadnej postave som necítil filmové prepojenie ( najviac asi zaujala mladá dvojica). A príbeh rodiny predvídateľný ( aj s koncom), bez akýchkoľvek sympatií k nim....čo je škoda. **/*** ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Tak si nejdříve řekneme, co to Metro je. Katastrofický film z Ruska, a aby nebylo toho dramatu a napětí dost, ještě do toho tvůrci zapasovali dva kohouty společně tonoucí i peroucí se o jednu slepici. Kromě azbuky, přiblblých jmen a tradičnímu nešvaru většiny katastrofických filmů - debilnímu ději, je to blbost a zcela obyčejná kopie. Love story jak z Titanicu, katastrofa z Denního světla a metro z Únosu vlaku 1 2 3. Pročpak tento film vznikl, to je mi vskutku záhadou. Kdo neuvidí, o nic nepřijde. 20% ()

Reklama

Reklama