Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 2

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 848)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dinosauři mají pořád co nabídnout. Lovení s raptory, nebo nálet pterodaktylů na dav turistů měl fakt šťávu. Samotnej park byl megacool, a kdybych tak byl, tak se poseru hned dvakrát. Napřed štěstím, a pak strachem. Má to fakt hodně postav, ale práce s nimy je zvládnutá na jedničku. Každý má tolik prostoru, kolik si zaslouží a hlavní duo Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je super. Oba jsou sympaťáci a Bryce to tentokrát fak sluší. Fakt mě to bavilo a líbilo se mi, že se staří dobří dinosauři spojili a zamordovali zlýho, geneticky vytuněnýho superdinosaura. Dost mě překvapilo, že největší fatalitu schytala nevinná asistentka. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Další pokračování, které současně tak trochu remakuje. Nejedna scéna dává vzpomenout na původní trilogii a přitom se film, podobně jako nový Šílený Max, hodně snaží stát na vlastních nohách, aby nebylo třeba znát zázemí (a daří se). Oproti Maxovi tu však chybí snaha o nějakou revoluci či osobitý vklad. Prostě se jen míchají styly jedničky (poznávání parku) s dvojkou a trojkou (útěk před divokou zvěří), ve výsledku to ale naštěstí nevadí. Film má tempo, nenudí, sem tam pobaví hláškou či sympatickou devadesátkovou "přístupnou brutalitou". Pokud mě něco nebavilo, byl to záporák Vinceta D'Onofria, což je taková úplně typicky blbá "jdu za prachama" figurka, kterou jsme měli vlastně v každém dílu. Ale jinak není moc proč remcat. Trevorrow velký úkol zvládl s přehledem a po Maxovi tu máme druhý nejzábavnější blockbuster sezóny. Finální fight přímo excelentní. Během něho ve mě asi nejvíc eskalovalo to pravé "dětské nadšení". ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Film, který rozděloval filmové fanoušky v roce 2015 nejvíc je bezpochyby Jurassic World, jedni jej milují a obhajují, druzí jej nenávidí a zatracují, a já... jsem někde uprostřed. Tohle je totiž, alespoň pro mě, dokonalá definice průměru. Dodneška si pamatuju většinu scén z prvních třech dílů (teda, když se budeme bavit a opravdu skvělých scénách tak bych měl říct spíše dvou, než třech) či jména postav/herců, kteří v těchto filmech byli. Ale tady nic. Mám rád jak Chrise Pratta, který působí jako hodně velký sympaťák a už od nějaké doby mám slabost pro Bryce Dallas Howard, ale ani tito skvělé herci mě nějak nepřesvědčili, že by tento film za něco stál (schválně, řekněte mi, jak se jmenovala postava Bryce ve filmu... přesně tak, zapomněli jste, protože tenhle film je zapomenutelný a neumí pracovat s postavami). Můj největší problém s tímto filmem byl, že na něm bylo poznat, jak je vše točené stylem "tak z téhle scény se posadí lidi na prdel, z téhle taky a z téhle se rovnou poserou!" a pokud tohle není pravda, tak mě to takhle alespoň přišlo. Vše se blýskalo, hýbalo strašně rychle, ale mě doslova KAŽDÁ postava v tomto filmu byla ukradená. Jistě, je to "jenom" letní blockbuster, ne Shakespearovské drama, v pořádku. Jenže tenhle argument já osobně nemám rád, protože existují blockbustery, které umějí pracovat s postavami a které se nemusí vézt na nostalgické vlně, aby byly skvělé. A tohle Jurassic World neumí. Docela se bojím, jak dopadne Star Wars IX pod režisérským vedením Colina Trevorrowa (stále si myslím, že byla chyba vybrat zrovna jeho, ale co já vím, že…) 55 %. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dinosauří film, u kterého se nemusí přemýšlet, pokud to náhodou uděláte, tak zjistíte, že to má spoustu skulin. Jestliže se jimi budete zabývat, stane se z toho dost otravný film, ale pokud se přemůžete a budete si říkat, že je to jen pohádka pro děti, nakonec zjistíte, že to zase není tak špatné. Je to prostě pocta původnímu filmu od fanouška, který do toho svého uctívání ještě zamíchal typické věci jako "nesnáším tě, ale pak ti prohlédnu mandle", "vojáky rozsápu natotata, ale děti si nechám utéct", "za všemi maléry hledej zelený a mocí zatemněný mozek", "věrný pes tě neopustí". Prostě popkornový film s pěknými efekty. Sem tam to má i spád a končí to hodně povědomě. Pro děti všech věkových kategorií. Lepší 3*. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Spoiler!!! Raptoři alá čmuchací psi, dinosaurus který zabíjí pro zábavu, romance kdy opět v nejdebilnější moment je čas na pusu a kdy mezi hlavní dvojicí absolutně nesrší nějaké vzájemné charisma no a největší debilovina, ženská která uteče v sukni a na podpatcích Tyranosauru Rexovi, božínku, ta je taky z laborky ne? A to nemluvím o závěrečné bitce :D Asi nejsem správný fanoušek, bavila jsem se, to ano, smála jsem se, abych nebrečela, že jsem ztratila dvě hodiny svého času :D ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Neúčasť ani jednej z hlavných postáv z pôvodnej trilógie ma na svedomí režisér Colin Trevorrow. Jeho vyjadrenie znelo: „Viem, že mnoho fanúšikov chce vidieť svoje obľúbené postavy späť. Sú naozaj kultové, lenže ja rešpektujem týchto hercov až príliš na to, aby som ich pretláčal do svojho vlastného príbehu z osobných sentimentálnych dôvodov. Jurský park nie je o smole troch ľudí, ktorí sa dostávajú vždy do rovnakých situácií. Jediný dôvod prečo by sa vracali na ostrov by bol, že by ich scenáristi prinútili tam ísť.“ (KoRner)
  • Keď film videl Zdeněk Troška, vyjadril pobavenie, ako dokáže "krasavice inteligentníBryce Dallas Howard utekať pred Tyranosaurom Rexom na vysokých podpätkoch. Doslova sa vyjadril: „Cupitala, cupitala pred tým dinosaurom a on nie a nie ju dohoniť. Tak veľmi som si prial, aby ju zožral. (Tvrdolín Veliký)
  • Film je natočen v netradičním poměru stran 2:1. Nejčastěji používané poměry stran byly v době jeho vzniku 1.85:1 a 2.39:1. (gurmanfilmu)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno