Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek první série dobrý, ale že bych z toho byl vyloženě odvázaný, to ne, část s motorkáři mě vůbec nebavila, ale postupné odhalování a skvělé vykreslení postav mě nakonec vedly k tomu, že jsem si první sezónu seriálu náramně užil. A ano, stojí to na skvělý hercích, bez nichž by to nebylo tak přesvědčivé. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic Pizzolato je bezpochyby pan scenárista, ale když vezmu v potaz, že seriál na mně nezanechal jakoukoliv zapamatovatelnou stopu (ať již emocionální či formativní), tak musím přiznat, že True Detective zas taková kvalitativní pecka ve skutečnosti není. Přesto jde o solidní kriminálku zastřenou v melancholickém hávu krize středního věku. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta skvělého materiálu na film dlouhý asi 150 minut. Bohužel takhle to má 8 hodin. Ne že by všechno nebylo takřka dokonale natočeno. Herecké výkony, dialogy, ale je to prostě místy děsná nuda. Někdy v pátém díle naznačili tvůrci velký zvrat a jen díky tomu jsem první řadu dokoukal. Že ten zvrat byl jen výstřelem do tmy jim odpouštím, protože závěr byl docela psycho. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O tomto seriálu se pěje chvála od doby jeho premiéry, ale já jsem kolem něho dlouhou dobu pořád chodil velmi opatrně a čekal na čas, kdy se do něho také zakousnu. Jen to nedopadlo na těch osudných 100%, jež tu každý druhý bez skrupulí hází. Nedá se tomu upřít mnoho kvalit. Nejvýrazněší rozhodně figuruje výběr hlavní dvojice s jejich hereckým talentem a zkušenostmi, jež jsou zde rozjety na maximální otáčky. Woody a Matthew zde předvedli vyšperkovaný výkon, své postavy ztvárnili perfektně a s pořekadlem "co se škádlívá, rádo se mívá" se jejich vztah po celou dobu krásně vyvijí, kde chvíle u dna střídají chvíle vrcholného přátelství. Další hodně chválená část je určitě scénář. Ten je z většiny velmi kvalitní, hlavně v monolozích, jež pronáší Matthew, nebo v dialozích obou parťáků, či v dobře napsaných osobních linkách, jež mají dost prostoru a díky nim jsou postavy ještě lépe vykresleny. Ale, ale, ale. Samotný hlavní případ, jež je po celou dobu bez odskoků řešen, v určitých částech pokulhává a v tomto nedostatku se projevuje i tempo, jež je hlavně v prvních epizodách nepříjemně pomalé, což sice dopomáhá atmosféře, ale škodí poutavosti, jež dnešní divák vyžaduje a nedodává místo toho něco jiného, co by pozornost mohlo upoutat. Na druhou stranu je tu krásně pracováno s narací, díky čemuž je tento fakt méně viditelný. Atmosféru samotnou vyjadřuje perfektní český překlad, tento seriál je hodně temný a s temnotou je zde pracováno nadmíru dobře, čemuž hodně napomáhá bažinaté zasazení v Luisianě, jež je díky krásným exteriérovým záběrům ždímáno na maximum, plus okultní přesah samotného případu. Všehovšudy se jedná o velmi kvalitní kriminálku, jež mě za 8 epizod dokázala strhnout a odstupem času k ní mám stále větší sympatie k nimž přispívá i fakt, že mě série druhá zatím tristně nebaví. Střed mezi 9 a 9,5/10. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle není geniální detektivní seriál a nový ethalon žánru, je to "jenom" perfetně odvedené řemeslo, kde děj samotného případu a toho, jak je natočen, balancuje na hraně naprosté kvality a brakové béčkovosti. Co považuju za brakové? Vlastně celý základ případu a příběhové pozadí obou detektivů, kdy linka, která se věnuje jejich osobním peripetiím je prostě neskutečně klišovitá (od milenky přes důvod rvačky atd.), děj případu samotného také není zrovna originální. Jenže VŠECHNO okolo toho je naprosto výborně vybroušené, herecké výkony? Perfektní! Oba hlavní představitelé naprosto skvěle zvládli zahrát postavy, které jsou vlastně dost nesympatické a za souseda by je asi nikdo moc nechtěl, ale přesto jim člověk automaticky fandí (a to je dost fajn, když se jedná o vidláka s pokřivenou morálkou a nihilistického asi-ex-feťáka). Prostředí Luisiany má zajímavou a neokoukanou atmosféru (country + bažiny + divné církve + vidláckej venkov s existencemi ala severské krimi). Gradace případu funguje taky.. A... Je to prostě dobrý. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Vrah čerpá inšpiráciu pre svoje zločiny z knihy poviedok "The King in Yellow" od amerického autora Roberta Williama Chambersa. (Eoin)
  • Štáb zaměstnal několik lidí, kteří před natáčením každé scény prošli okolní terén a odstranili ze záběru všemožné druhy zvířat, které se v této části Louisiany objevují, včetně jedovatých hadů nebo aligátorů. Štáb si pro natáčení také obstaral sovu a jestřába, aby průběh natáčení nerušili hluční drozdi. (jerry12)
  • V úvodní znělce první série hraje píseň "Far From Any Road" od kapely The Handsome Family. (jerry12)

Reklama

Reklama