Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 3
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (146)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po první sérii převládalo absolutní nadšení. Říkal jsem si ale, že než to tady ohodnotím, počkám a shlédnu ještě zbylé dvě série, abych si mohl udělat ucelený obrázek. A ještě, že jsem dobře udělal, protože to čím první série vládne, druhá série absolutně zazdí. První série totiž vytvořilo perfektní detektivku z anglického vymyšleného maloměsta Broadchurch ležícího u moře, poblíž útesů a tak, pokud máte podobné prostředí rádi, budete si chrochtat blahem. Také vyšetřovatelé v podobě Davida Tennanta a Olivie Colman jsou skvělí. Tvůrci si navíc dali práci i se všemi postavičkami obce a tak tu každý je svým způsobem zajímavý..a hlavně každý může být vrah. To je na celém námětu asi to nejlepší. Navíc tu bylo pár vedlejších postav, které se mi svým životním příběhem okamžitě vryli pod kůži a jsou v ní zarytí do teď. Druhá série pak všechno vyvrací a v rámci soudního procesu jsem měl co dělat, abych se vysloveně nenasral. Pořád jsou tam stejní herci, stejní tvůrci, takže jisté kvality druhá série má, ale já měl co dělat, abych to se seriálem nevzdal. Scénáristky pro mě osobně totální průser. No a třetí série, ta se drží v duchu nového případu, jen ta atmosféra maloměsta se rázem změnila tak, že mám pocit, jak kdyby s kamerou objížděli celý jih Anglie, a celé to přitom situovali právě v Broadchurch. Už ta obec není tak celistvá, jako v první sérii. To, že se v průběhu všech tří sérií prolíná život lidí v obci, to nemusím ani dodávat. I to je jeden z bodů, který drží celou sérii na hladině. Celkově vzato jsem ale měl co dělat, abych seriál celkově zhodnotil. První série by byla za absolutní 5*, druhá série jen tak tak za 3* a třetí série za 4*. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Smichejte Killing, Wallandera a vraždy v Midsomeru a máte Broadchurch. Vysledkem je moc prijemna kriminalka s velmi dobre zahranymi postavami detektivu, zejmena pak zabavne "napresdrzku" Tennantem. Pekne se to rozjizdi, pokud vam nevadi postupne vrstveni detailu / souvislosti a klidnejsi tempo vypraveni, prijdete si pravdepodobne na sve. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Znepokojující drama, která mě až do poslední epizody drželo v napětí. Otázka, kdo je vlastně vrahem visela stále ve vzduchu a já v průběhu seriálu podezříval snad úplně každého, až na pravého viníka. Nejvíc mě zaujalo lynčování "pedofila" a taky jsem si oblíbil časté užívání slůvka "bloody". Jinak mě k seriálu přitáhlo hned několik věcí, počínaje britskou angličtinou přes dobré recenze až po obsazení. Jako fanoušek Doctora Who jsem rád znovu viděl nejen samotného Doctora (Tennant coby Alec Hardy), ale i Roryho (Darvill jako pastor Coates). Jen si trochu nedovedu představit, jak bude souviset druhá série. 80 % *** Druhá série přichází s něčím trochu jiným než bylo zvykem v první sérii. Ta člověka držela v očekávání, kdo je vrahem. Druhá člověka drží v očekávání, jak dopadne soudní proces s "vrahem". Pokračuje odhalování tajemství všech zúčastněných, které vyvolává otázky. Zároveň se během toho řeší případ, který si přinesl Hardy z minulosti (Sandbrook) a oba se proplétají až do úplného konce, kdy přijde rozuzlení obou případů. Upřímně řečeno, druhá série mi přišla o něco slabší. Možná to bylo tím procesem, možná tím, že případ Sandbrook nedostal tolik prostoru jako tomu bylo u prvního případu a nedokázal mě vtáhnout. Možná to bylo tím, že se vyprávění soustředilo na dvě věci. Přesto se na třetí sérii s chutí podívám až na ní přijde řada. 70 % *** Nebudu lhát, po druhé sérii jsem byl docela zklamaný, ale třetí mi to bohatě vynahradila. První série byla skvělá a dokázala vtáhnout a nechat vás hádat, co se děje. A přesně k tomu se tvůrci vrací během třetí série. Tentokrát sice nejde o vraždu, ale o znásilnění. To však malým městečkem začne otřásat ještě víc. Napětí od začátku do konce, několik podezřelých s motivem a podivným alibi a záhada se může rozplétat. Neskutečně povedená série s několika působivými scénami, které zaručí, že na Broadchurch se bude vzpomínat jako na skvělý seriál. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ohavný zločin, který rozčeří vlny v poklidném, idylickém městečku - jedna z nejtypičtějších detektivních šablon. Více než o klasickou whodunit tady ovšem jde o vykreslení atmosféry malého turistického městečka, lidí, kteří v něm žijí, jejich mentality, minulosti, vztahů a problémů (především pak téma vypořádávání se se ztrátou). To všechno se opírá o velice solidní scénář a dobře obsazené herce - zejména Olivia Colman je v dnešní době příjemnou připomínkou toho, že ne všechny charismatické policajtky musí vypadat jako Gillian Anderson. Moc příjemné. 80% P.S.: Tennantova jaderná skotská angličtina je lingvistický pamlsek a pro mě osobně sama o sobě dobrý důvod, proč těch osm epizod slupnout. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

V podstatě anglická klasika, roztažená z venkovské vily na pobřežní městečko. Jenom s výrazně zajímavějším hrdinou a skoro patologickou fixací na pedofilii. Trochu škoda, že až na jednu narážku nedostanete žádné podněty ukazující na vraha. A vlastně vůbec trochu škoda volby vraha. Kde ale Broadchurch selhává jako detektivka, díky civilnímu obsazení perfektně funguje jako drama, řešící paranoií a mediálním hyenismem zdecimovanou komunitu. Jenom si nejsem jistý, jestli jsou opravdu zapotřebí další dvě série. | Druhá řada je přesně tak zbytečná, jak jsem se bál. Nástavba na první sérii, s méně postavami a dějem rozvrženým mezi proces s Joem Millerem a znovuotevření případu, který stál Hardyho kariéru a zdraví. Posun v žánru je překvapivý a byl by mi i sympatický, kdyby nešlo zrovna o soudní drama. Přelíčení nedovede tolik těžit emoce a tak jsem vždy čekal na scény s vyšetřováním. Sice zamrzí, že Broadchurch stále není detektivka a křečovitě se drží překvapivých zvratů, ale jako thriller s policejní tematikou funguje. Závěr je fajn, zločin zajímavý, James D'Arcy a Shaun Dooley super a Eve Myles je helluva milf, ale i když je to pořád hodně nad průměrem, po zhlédnutí zůstává pachuť dřenění značky. A vzhledem k volbě příběhových linií, jež zůstaly otevřené pro pokračování, se bojím, že v budoucnu tomu nebude jinak. ()

Galerie (322)

Zajímavosti (13)

  • V skutočnosti jediný, kto od začiatku poznal identitu vraha, bola Olivia Colman. Na prvom konkurze jej to tvorcovia prezradili, chvíľu na to jej však telefonicky oznámili, že si to rozmysleli a že nikto z hercov nesmie vedieť, kto je vrahom. Takže Olivia musela držať meno vraha celú sériu v tajnosti. (Vladimirovna)
  • Hnědý labrador, jehož vlastní Susan Wright (Pauline Quirke), se jmenuje Bailey a i ve skutečnosti je Pauline jeho majitelkou. (jezurka42)
  • Soudní budova Wessex Crown Court je ve skutečnosti Exeter University v Devonu. (jezurka42)

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama