Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si podobně jako jeho filmový předchůdce bere na mušku hlavně a především lidskou hloupost. Takovou plejádu větších či menších tupců byste pohromadě jinde sotva pohledali. A úplně nejhorší je, když si malý přizdisráč začne myslet, že má na to státi se velkým sráčem. To už se ale pohybujeme na opravdu tenkém ledě a protože vůl zůstane volem, blbec blbcem, hajzl hajzlem a policajt policajtem, bizarní divadlo na sněhu může začít. První sérii bych vytkla jedině negradující konec zbytečně zpomalený hrdinným pošťákem, který je snad ještě větší blbec než jsme doufali.:-) Něco podobného jsem ale už vytýkala i původnímu filmu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzlo maloměstský zasněžený Minnesoty podtrhlé zábavnou krimi story, decentně černým humorem a super herci. Zvlášť záporáčtí Thornton a Freeman jsou tu k nezapomnění. A hojí mi to absťák po TWIN PEAKS (mrk Lou’s Coffee). Po letech zpoždění tedy stoprocentně proměnilo všechny pozitivní reference a hurá, to jsem teprve u první. 85% ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

One Man Show Billyho Boba Thorntona, přičemž ostatní herci hráli také dobře. Byly zde zajímavé postavy, jasný příběh, atmosféra jako ve stejnojmenném filmu a …sníh. Samozřejmě zde nechyběla ani dávka černého humoru. To všechno jsou důvody, proč hodnotím čtyřmi hvězdami. V úvahu jsem vzal především postavu B.B. Thorntona a zcela zásadní atmosférickou a takřka duchovní podobu s filmem, na základě jehož popularity byl tento seriál natočen. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako velká fanynka bratrů Joela a Ethana Coenových jsem si nebyla jistá, jestli si mám pustit tento seriálový počin, který je inspirovaný jejich drsným krimi thrillerem Fargo. Moje obavy však vůbec nebyly na místě, protože první série se vydařila přímo náramně. Potěšilo mě, že se nevytratila mrazivá atmosféra původního filmu i typický černý humor zůstal zachován. A herecké obsazení hlavních rolí snad nemohlo být lepší. Především Billy Bob Thornton a Martin Freeman se předvedli v takové parádě, že budu muset popřemýšlet, zda je nezařadím mezi své oblíbence. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jen velmi zřídka se mi stane, že mě chytí hned pilotní epizoda některého seriálu. Tohle však bylo úplně skvělé. Určitě taky znáte ty dny, kdy vám ráno ujede autobus, protože ten čůrák jede o pár minut dřív, tak se vrátíte domů uvařit si kávu, jenže chybí voda. Dolejete vodu. Kávovar začne hlásit "příliš jemně namletá káva". A takhle se vám to celý den kupí a vy máte strach se do čehokoli pustit. Velice nenápadný úvod, ve kterém sledujete jeden takový extrémně nevydařený den věčného losera Martina Freemana, který se do dané role náramně hodí. Na druhé straně je naprosto šílený zabiják Billy Bob Thornton a náhoda tomu chtěla, že osud svede tyto dva lidi dohromady. Vůbec se nechce věřit, že v Minnesotě žije takový počet retardů a podivínů na tak malém prostoru. To je hustota dementů na metr krychlový takřka srovnatelná s poslaneckým klubem Pirátů či TOP 09. Inspirace skutečnými událostmi musí být opravdu jen okrajová, protože něčemu podobnému se jen velice těžko věří. Každopádně prudce koukatelná záležitost s naprosto dokonalým tmavě černým humorem a nesmírně zajímavým dějem. Snad budou další série dosahovat srovnatelných kvalit. [85 %] ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)

Reklama

Reklama