Reklama

Reklama

Král Artuš: Legenda o meči

  • Velká Británie King Arthur: Legend of the Sword (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (1 206)

salalala 

všechny recenze uživatele

Poměrně osobitý přístup ke známé legendě, který rozhodně nezapře svého režiséra. Je úplně jedno, že Guy Ritchie ji zpracoval jinak, než jsou diváci zvyklí, protože legenda je legenda a stejně všichni nevíme, zda se vše stalo, protože zvolil originální pojetí. Z celého mýtu udělal de facto svou typickou gangsterku, jen přenesenou do hlubokého středověku a mafiány a gangstery tu nahradili Artuš, jeho družina a zlý král. Vizuálně je vše zajímavé a Ritchieho tradiční zběsilý střih najde uplatnění, akce je hodně moderní a výborně zvládnutá a celé to vypadá velkolepější, než ve skutečnosti je. Tomu pomáhá i potemnělá atmosféra a vynikající burácivý soundtrack. Problém ovšem nastává s příběhem, protože ten je chvílemi strhující, chvílemi nudný a mezi těmito póly prakticky osciluje po celou dobu, aniž by dokázal najít střední cestu, čímž si strašně škodí. Tvůrce si moc nepomáhá ani přehnaným množstvím CGI efektů, které někdy vypadají lacině a jinak výborné fyzické souboje zbytečně sráží. Charlie Hunnam určitě nebyl špatná volba a je poměrně sympatický, jen celkově nevýrazný, což se dá říct o celém ansámblu s výjimkou Judea Lawa, který sice malinko přehrává a je topornější, ale dokáže si pro sebe několik scén ukrást. King Arthur: Legend of the Sword je rádoby epická fantasy, která mohla být skromnější a o něco kratší a možná bychom se dočkali lepšího pokračování. 60 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nic pro milovníky dějin a staromilce. Ritchie nám naservíroval zábavnou blbinku plnou rychlého střihu, ve které nechybí sympatický nabušený (nebo sympaticky nabušený?) hlavní hrdina, banda jeho hláškujících poskoků, charismatický záporák, ani David Beckham (no fakt!). V tomhle stylu bych si nechala líbit i pokračování (s Hunnamem bez košile). P. S. Povinnost pro fanoušky GoT. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od toho zázraky. Trailery vypadaly divně, ale relativně kladný ohlasy převážily misky vah v návštěvu kina. A první polovina filmu napovídala, že to byla volba správná. Je to sice od začátku tak trochu ujetý fantasy, nicméně svou míru to má a tomu, co jsem viděl v ukázkách, to příliš neodpovídá. Ritchieho Artuš je ale bohužel film dvou rozdílných polovin. V té druhé už přichází to, co slibovaly trailery, totiž přeplácaná blbost. V polovině filmu jakoby Ritchie ztratil nejen všechnu soudnost, ale i svůj řemeslný um, když najednou i ta akce přestává vypadat dobře a stává se z ní jen rádoby velkolepá přehlídka špatně natočených CGI scén. Pak už to nezachrání ani Pembertonova energická hudba. 65%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Som odchovaný na romantickom Hallmarkovskom Merlinovi z roku 1998, ktorý bol pre mňa kultový. Preto je jasné, že tento akčný sekec-mazec, nemôžem akceptovať. Nič pozitívne na ňom nenachádzam. ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Film má dobrý začátek, skvělou hudbu a dobrý drive... bohužel ho postupně ztrácí, stejně jako dobrou hudbu, takže nakonec se dostane na trochu lepší průměr. Herecké výkony Charlieho Hunnama a Juda Lawa jsou skvělé, ale příběh od půlky dosti nepřesvědčivý, některé věci dost pokulhávají, s vedlejšími postavami, jste se nestačili dost sžít a konec vlastně znáte.. Je to škoda, zrychlené scény, které byli i přesto dosti popisné a vnášeli do příběhu drive a stačili osvětlit i složité příběhy, vystřídali emočně dlouhé zpomalené, které bohužel nedokreslovali hodnostnost příběhu. Moderní způsob mluvy a přimíšení asijského světa do Londonia do staré legendy mě také nepřesvědčilo a tak od druhé půlky film nemá moc nápad ani žánr a to je velká škoda. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Tak jsem z toho trochu nesvůj. Artuše mám rád stejně jako režiséra, ale v jedné místnosti moc dobroty nedělají. Ritchie, který se zatím orientoval na akčně komediální pseudodetektivky, se pustil do neznámých vod temné fantasy. Hned v úvodu filmu nechá na plátno nakráče slony, vedle kterých olifanti z Pána prstenů vypadají jako nedochůdčata. Proč ne. Ale tím asi končí originalita a invence režiséra, protože zbytek filmu je spíš recyklací použitých nápadů a motivů z jeho předchozích snímků, a to včetně soundtracku. Jeho obliba v košatých a rychlých dialozích se projevila i zde a ačkoli ano, místy jsem si pobavil, neměl jsem pocit, že to sem jaksi patřilo. Ani ta trocha akce mi nebyla po chuti, protože vedle toho zrychleného a nepřehledného mišmaše i cinematic na zaklínače trojku vypadá jako balet. Nebudu to dál hanit, zkrátka z kina jsem neodcházel moc spokojen. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Ritchieho styl, líbí se mi to hraní si s dialogy, fastforwardy a flashbacky, co se možná staly a možná taky ne. Líbí se mi "kokainový" vyprávěcí styl, nehorázná jízda střídá útlum s vytlemeným ksichtem a dojezdem do menší depky, kdy si rychle musíte dát další dávku jinak hrozí upadnutí do splínu. A rejža Vám jí dopřeje se všemi jeho trademarky. Hlavní hajzl je cool, hlavní geroj musí dostat přes držku, vzchopit se utrosit pár vtípků, znovu dostat přes držku a při ještě letící pěsti se na ní usmát (být Statham mladší tak má hlavní postavu). Taky je tu to podhoubí dementních rádoby gangsterů a dokonce i jedna postava jež evokuje Vinnieho Jonese. Prostě vše to, proč se mi ten film musí líbit a je jedno jestli je o partě gangsterů z podhoubí Londýna, Artušovi a jeho bandě z bordelů Londýnia nebo o Robinu Hoodovi a jeho bandě ožralů z Sherwoodu. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Překvapivá bomba, čekal jsem leccos, ale takhle skvělý filmový zážitek ne. Hudba, střih, kamera, bojové scény, herci...........REŽIE.Prostě asi vše. Podle mě první hit letošního roku. Nástup Krále ve velkém stylu. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Trailer super a na tento film mě navnadil, jinak bych na něj nešla. Líbilo se mi vyprávění Artuše, ale bylo to dost sestříhané, že bylo těžké se v tom vyznat a některé pasáže tam i chyběly. Efekty byly opravdu dobře udělané, ale někdy je méně více. Po herecké stránce tam snad vynikal jen Jude Law, kterého dokonce ani moc nemusím. Co tam bylo opravdu nejlepší, tak hudba a líbilo se mi, jak to bylo zdramatizováno. Myslela jsem, že dám alespoň čtyři hvězdičky, ale nakonec dávam maximálně tři a do pěti to má opravdu daleko. Za mě, mírné zklamání. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Stokrát omleté hero's journey schéma -- týpkovi zavraždí otce, získá kouzelný whatever, naučí se být lepší týpek a ztrestá vraha svého otce -- je omleto po stoprvé, příběhová invence nula. Postavy jsou volně zaměnitelné a bez zajímavějších charakterů, vyčnívá jen kouzelnice s vizáží feťáka z hlavního nádraží, ale v příběhu má bohužel prostor jen jako generický sidekick #7. Občas se prodere na povrch režijní styl Guye Ritchieho a zahláškuje se nebo naskočí nějaký dravější střih, ale pak hned zase zpátky do popcornového mainstreamu, co nepotěší ani neurazí. Jestli chcete vidět hipsta baristu jak seká lidi svítícím mečákem, tak si dobrý, ale čekal jsem víc, no. To už radši znovu Sněhurku a lovce, která má sice nižší rozpočet a míň rockové muziky, ale aspoň se snaží být invenční a překvapit. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

čekal sem hodně,protože fakt miluju Ritchieho a jeho rukopis...to co sem ale dostal ještě předčilo moje očekávání a Artuš je ještě lepší než sem čekal a doufal.SKvělé po vizuální stránce,sympaticky obsazené,geniální soundtrack,má to vtip a prakticky od první vteřiny neskutečný drive.Takhle nějak si představuju ideální oddechovku,která baví a bude bavit ještě několikrát...90% ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie už je profláklej těmito styly tvorby.. A příběh o Králi Artušovi je na tento styl jako dělaný, protože je to mýtus jako bláz*n a tak si mohl Ritchie povolit uzdu své hravě bláznivé fantasii, která byla doplněna zajímavými vyprávěcími prvky a samozřejmě oku lahodící grafikou... I když někdy mě ta vizuální stránka už lezla na nervy. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

Figu 

všechny recenze uživatele

A přesně tyhle borce neznámý z neznáma náš svět potřebuje! Nemyslím známýho (i když trochu jinak zpracovanýho) krále Artuše. Myslím pana Hunnama a jeho roli drsoně a komedianta plnýho hlášek v jednom! Takhle by měla vypadat akční fantasy dnešní doby! Tohle lidi baví, toto chceme! Za mě slušná jízda a palec nahoru! Jinak mě i velice příjemně překvapila minirolička Beckhama, na kterým naše první fotbalový krůčky vyrůstaly! Super za 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Po dobrom filme Muz ze S.T.R.Y.C.E., odborne Man from U.N.C.L.E. prichadza reziser Guy Ritchie /Podfuck, Sbal prachy a vypadni/ s dalsim filmom, ale uz skor fantasy nez realnym. Ritchie mi k tymto filmom nepasuje, ked uz fantasy/scdi fi taxa mi vybavi Star Wars, alebo lord of the Rings. Kazdopadne vyprava ja vizualne premakana, poniektore akcne sceny takisto. Film ma sice iste preslapy /megahad, vojaci a carodejnica/ , členovia Artusovej druziny konaju skratkovito a povesal bych aj nelogicky, ale budiz. Od Prirodzenia som tolerantny, takze som si uzival celkom slusny film. Ovsem, jaxom napisal, Guy Ritchie mi stale do sveta fantasy/sci fi proste nepasuje : 65 % ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Když se vám povede trochu odhlédnout od legendy a brát tenhle film jen jako samostatnou záležitost, tak to najednou není tak špatné. Příběh upravený do fantasy stylu mi nevadil, ale ani mě neohromil, co bylo na druhou stranu podle mě parádní byly prostřihy u retrospektivního vyprávění,  u toho jsem se ohromně bavila stejně tak jako u některých dialogů.  A celkově musím říct, že zpracování po audiovizuální stránce a střih se mi hodně líbilo. Celkově je hodnocení za mě někde mezi 3 a 4 hvězdičkami. Pokud nemáte citový vztah k filmu Merlin, nebo celé legendě o Artušovi a pokud hledáte jen nějaký film na odreagování a nevadí vám fantasy...tak pak to není k zahození vůbec. ()

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Obrovská pecka s nadupaným příběhem a kulervoucími scénami. Ze začátku jsem neměl nijak velké očekávání, ale po dokoukání jsem byl ohromen. Ritchie dokázal, že udělat film zasazený do starší doby pro něj není žádný problém. Styl vyprávění příběhu je někdy sice až moc rychlý a film by ještě patnáct minut snesl, ale i přes to všechno je značně zapamatovatelný a vše dává smysl. I kdybych neměl možnost si někde jakkoliv najít, kdo tento film dělal, hned podle prvních 20 minut bych díky značným rysům poznal, že se jedná o film Guye Ritchieho. Charlie Hunnam jako Artuš je výborná volba a Jude Law je fantastickým tyranským králem. Zdůraznit fascinující kameru a překrásné záběry ze shora. Snímek má výborný slow-motion nejen při soubojích a na některé scény budu ještě dlouho vzpomínat. Co se týče hudby, tam nemám slov. Absolutně jsem si to zamiloval a jde o jeden z nejlepších filmových soundtracků. Král Artuš je pro mě tím největším překvapením roku 2017. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Ritchie je můj oblíbenec, takže jsem si byl jistý, že film bude podle mého gusta. V reálu je film ještě lepší, než jsem čekal. Ubránil jsem se všem trailerům, takže mne překvapilo, že je film daleko více políben fantasy žánrem než co čekala fantazie má. A to myslím v dobrém. Ritchieho trademarky zůstávají - na co jiní potřebují 15 minut, on dokáže za 2 minuty a ač divák jen sedí a kouká, je z toho zadýchán jak po sprintu na 100 m. K tomu přidal nemálo záběrů, které jako by vypadly z rukávu Peteru Jacksonovi a skutečně berou dech. Akční sekvence mají koule, celý film je pak doprovázen dokonalou hudbou. Pasáž od uštknutí hadem za doprovodu The Devil and The Huntsman až do konce je pak naprostou extází. Z hereckého pohledu také nemám co vytknout - Hunnam film v pohodě utáhne, největší příspěvek do hereckého mixu je ale Jude Law, který je jako záporák dokonalý. Doufám v komerční úspěch, protože jsme ještě neviděli kulatý stůl a zářivou zbroj. A jelikož tenhle kabátek Artušově legendě zatraceně padne, byla by škoda přijít o pokračování. ()

Související novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (více)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Reklama

Reklama