Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Op. Anthropoid měla, zjednodušeně řečeno, zachránit Čechy od největší svině SS Heydricha a měla ukázat spojecům, kteří nás předtím teda zradili, že jsme na jejich straně, aby byl Protektorát zachráněn a nespojován s Německem. Tedy všechny Čechy, celý Protektorát. Jim bylo jedno, jestli je někdo komunista, jestli je někdo zbabělec, jestli se někdo naoko baví s nacistama, prostě šli do toho s tím, že to dělají pro všechny ostatní. Mašíni dle toho, co dělali od počátku "odboje" měli v plánu jediné, bojovat v armádě proti komunistům. To byl jejich cíl. Ne nějaká záchrana, svoboda někoho, v první řadě seberealizace v armádě. Že jim Češi byli u prdele dokázali v mnoha rozhovorech, oni chtěli bojovat v armádě za ty, kteří viděli jejich činy stejně jako je viděli oni sami.

U Anthropoidu nešlo o názor, o zničení těch, kteří mají názor jiný, kteří nesouhlasí, šlo o vyšší víc, Mašíni šli proti těm, kteří s nimi nesouhlasili, neměli stejné vidění světa. Což je paradoxně uvažování komunistů nebo nacistů, jen v bledě modrém.

Toť můj názor, už mě ti magoři nebaví, zvlášť v diskuzi, která je k filmu o lidech, co spáchali atentát na Heydricha;-) To si nezaslouží.

na příspěvěk reagoval konvicce

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Právě o tom píšu. Je zabíjení bavilo, protože to byli magoři. I magor může být hrdina, samozřejmě, ale tady bylo "hrdinství" záminkou pro zakuchnutí a svůj vlastní odboj.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Morholt

Ale oni snad nedělali to, co dělali, protože jim za to hrozilo nebezpečení, ale proto, že vedli odboj, ne? Pak není důležité, co hrozí, ale co způsobí, jak režim oslabí atd. To tvé vidění "za to ale hrozilo vězení, dokonce provaz" mohli mít právě Mašínové. "Děláme něco zakázanéhom, něco, za co nám hrozí možná oprátka, jsme hrdinové." Jenže to je právě ten kámen úrazu. Budu dělat píčoviny, které pak prohlásím za odboj, abych byl hrdinou, prostě nelze brát jako hrdinství nebo odboj samotný. To by pak byl hrdina a odbojář každý, kdo někoho zavraždil (regulérní vražda) a ten někdo byl papaláš z KSČ.

 

Mě na Mašínech nejvíc vadí, že jsou to hovada. Oni i po letech stojí za tím, co udělali, dokonce litují toho, že těch "komunistů" (komunista je zřejmě každý, kdo nebyl a není na jejich straně, podle toho co říkají v rozhovorech a píšou ve svých pamětech) neodkrouhli víc, nejsou schopní vůbec přemýšlet jinak než jak přemýšleli komunisté ("kdo nejde s námi, jde proti nám"), všichni smířliví po válce netoužící lidé jsou parazité, všichni co jsou proti válce ve Vietnamu nebo jiným válkám, které vedly USA v době studené války, také, oni se vidí jako hrdinové a kdo je tak nevidí, tak je komanč. Já bych se s nima bál někde diskutovat, aby mě nepodřízli. Jsou to fanatici, podle mě jsou to psychopati (psychopatie=porucha osobnosti), což by odpovídalo tomu, jak byli otcem vychováváni, jejich mnohá vyjádření i reakce na otázky tomu odpovídají, a jejich činy byly na prvním místě činy asociálů, které si oni sami pro sebe ospravedlnili bojem proti režimu.

Tady diskutuje pár lidí, co je hájí, ale dokáže na jejich činy koukat zeširoka, připustit, že nemuseli zabíjet atd., ale oni toho schopni nejsou, na námitky, že je někdo za hrdinu nepovažuje, vylétnou a začnou blábolit, že všichni jsou komunisté, chybá je tedy u nich-těch komunistů, nikoliv u Mašínů. Nebo že by třeba chyba mohla být, nebo se na ten svůj čin podívat jinak. Ne, je to dobře, špatně je to, že jsme jich nezapíchli víc. Tečka. Takhle se vyjadřují ascociálové nebo psychopaté, emočně ploší lidé.

na příspěvěk reagoval Morholt

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Morholt

Tak tohle je z tvé strany alibismus:) Je plno bankovních lupičů, který svoje plány promýšlejí, aby nemuseli někam vtrhnous s bouchačkou v ruce jako hovada. Mašíni halt zvolili lehčí možnost. Než aby si lámali hlavu s tím, jak dosáhnout svýho a neublížit, chovali se bezohledně. A jen takovej podotek. To co říkáš, bych byl ochotnej akceptovat ve chvíli, když by se jim to stalo jednou. Když by jako nezkušený připravili akci, kterou podcenili a něco se podělalo a oni zpanikařili. Ale jim se podobný věci stávali na můj vkus moc často. Prvního strážníka zabijou, protože by je mohl identifikovat. Jó a pro změnu druhýho zabijou, že by je mohl identifikovat. Asi jim to zabíjení nijak extra nevadilo.

na příspěvěk reagoval Castrator, Morholt

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

No to mi řekni, jak chceš někoho vylákat zpoza mříže s kuklou na hlavě. To prostě nejde. Navíc ve městě. Oni ho přece vylákali k fingované nehodě převlečení za saniťáka a doktora v ukradené sanitce. Ty pravé omámili a přivázali ke stromu a nic se jim nestalo. Honzátko byl halt později vyhodnocen jako nebezpečný a byl zlikvidován. Ale prvotní plán nebyl ho zabít. 

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

Castrator

Ono Ti to zapalování a drobné sabotování může přijít dětinské, ale faktem zůstává, že za tom mohl být provaz, nebo dlouholetý žalář, což byl často tak jako tak rozsudek smrti. Ale jinak máš pravdu, že to zásadní, na čem se neshodneme, je to vnímání, co je a není odboj. 

S tím strachem jsem to napsal blbě. Tyhle sabotáže měli za úkol narušit hospodářství. Jestliže nebude co žrát, lidi začnou brblat a samozřejmě obviňovat ty nahoře. Bát se tak měli především komunisti. 

na příspěvěk reagoval Castrator

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Morholt

"Nevim, kolik toho víš o prběhu těch akcí, ale v obou případech, kdy šli po zbraních, bylo potřeba esenbáka vylákat ven, protože na služebnách byly mříže. Vylákat někho ven s kuklou na kebuli jde docela dost blbě."

 

1) Vylákat někoho ven jde samozřejmě různě. I s kuklou na hlavě. Ten člověk přeci nemusí vyjít ven, když na něj někdo volá. S trochou fantazie lze přijít na různý způsoby, jak vylákat někoho z domu, aniž by viděl tvou tvář.

 

2) Já poukazuju na ten rozporor, kterej ty naprosto pomíjíš. "Nešli jsme tam zabíjet, ale šli jsme tam bez masek, takže jsme nakonec zabíjeli, protože nás viděl."  Jak se říká "Slavný soude, zabil jsem své rodiče, ale žádám lehčí trest, protože jsem sirotek." :)) To přeci museli vědět dopředu, že když tam půjdou bez masek, někdo uvidí jejich obličeje a bude je schopnej identifikovat. Tedy pokud už dopředu nepočítali s tím, že budou svědky nemilosrdně vraždit. Jako sorry, i bankovní lupiči si krejou obličeje, jen Mašíni, který  se bojí identifikace, loupí bez masek:)

na příspěvěk reagoval Morholt

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Morholt

Lidi se začnou bát čeho? Toho, co mělo přjít? Vojáků, tanků a tak? To by se asi báli i bez podříznuté slípky nebo zapáleného stohu:-D Nevím jestli jsem to dobře pochopil.

Jestli bylo cílem tohle, co popisuješ, tak pak o důvod víc je nepovažovat za hrdiny a jejich činnost za odboj.

na příspěvěk reagoval Morholt

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Morholt

*daly

A to je právě ono, definice nebo chápání toho, co je odboj. Protože se do toho dá napasovat skoro všechno, jako se dá skoro všechno napasovat do disidentské činnosti a boje proti komunistům. Podobné je to s hrdinstvím.

Já bych především nedělal odboj tím způsobem, že bych zapaloval stohy, protože mi to přijde dětinské až idiotské, tak bych tohle vůbec nemusel řešit. Kdybych se považoval za hrdinu, za kterého se asi považovali Mašíni, tak bych si určil, co jsem ochoten obětovat, když jsem hrdina. Kdyby to byl život, tak se s nějakými stohy vůbec neseru a jdu po někom, koho bude režim postrádat, i když při tom zařvu. Kdybych život obětovat nechtěl, tak si vyberu jiný cíl, který bude mít pokud jde o odboj smysl. Pokud by to bylo prosté narukování do armády západu, tak prostě uteču, a to tak, abych co nejméně riskoval život svůj, protože je větší šance, že cíle dosáhnu, a s co nejmenším počtem ztrát na životech u ostatních, protože nejsem hrdlořez a mým cílem není primárně někoho zabíjet.

Kdybych byl kokot, co chce být odbojářem a "hrdinou" za každou cenu, tak sem tak někoho zakuchnu, něco zapálím, a pak to okecám tak, jako Mašíni.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

Castrator

No tim impulsem k jejich použití měl být začátek války. Ono vystřílet sjezd komunistů by bylo sice pěkné, ale v podstatě by to k ničemu nebylo. Ale jestliže támhle zapálíš stoh, tuhle rozflákáš traktor a sem tam vyhodíš do luftu sýpku, tak lidi začnou brblat a bát se. A to byl nejspíš cíl. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Nevim, kolik toho víš o prběhu těch akcí, ale v obou případech, kdy šli po zbraních, bylo potřeba esenbáka vylákat ven, protože na služebnách byly mříže. Vylákat někho ven s kuklou na kebuli jde docela dost blbě.

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Morholt

Chybí ale to rozjetí něčeho, při čem se dali ty zbraně použít (třeba vystřílení sjezdu komunistů nebo nějaká jiná větší akce skutečně proti režimu) a těch akcí, při kterých se snažili získat zbraně bylo pomálu. Neberu jim dobrý úmysl, snahu, ale provedení bylo špatné a celé to působí dojmem, že si hráli na vojáky, zabíjeli, protože chtěli zabíet, a hlavně chtěli emigrovat a zpětně své počínání popisují jako velkou odbojářskou činnost, aby byli za hrdiny, za které se považují.

na příspěvěk reagoval Morholt

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

Castrator

Projímadlo coby prostředek odboje? Vlastně proč ne? Svým způsobem odbojový počin, takže za mě palec nahoru. Jestli jim takovou neplechu dělal pravidelně, tak pro mě odbojář.

Když se mluví o mašínovské odbojové činnosti, tak nikdo nemá na mysli mrtvé esenbáky, ale právě ty sabotáže a hromadění zbraní. A to, ať se to někomu líbí nebo ne, odbojová činnost je. Že k ničemu nevedla je věc druhá. Ale je to aspoň něco. 

No a jestli to museli do PSVBáka nakropit. Třeba ne. Ale jestliže utíkáš, jsi ve stresu a máš za pasem pistoli a proti Tobě vyskočí chlapík s červenou páskou na rukávu a chce občanku, tak je dost pravděpodobné, že propadneš panice a vystřelíš. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

Castrator

Hele kde braly zbraně odbojové skupiny za II. SV? Jasně, občas jim něco shodili spojenci, ale vesměs měli jen to, co ukradli, ať už četníkům, nebo náckům. Prvotní plán nebyl utéct a vrátit se s Američany, ale počkat, až to začne a rozjet to uvnitř. Pokud by začala válka, dokázalai by odbojáři s těmi ukradeným zbraněmi nadělat pěknou paseku. Teď tedy nemám na mysli jen mašínovskou skupinu, ale i ostatní. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Morholt

Museli na něj střílet? Nestačilo by třeba varování nebo něco podobného? Nebo je pokus o legitimování natolik nebezpečný, že to do něj museli nakropit?

Takže efekt nulový píšeš? Stačí tedy k tomu být prohlášen za hrdinu nebo za odbojáře podřízout kohokoliv, kdo je aspoň trochu spojen s komunisty (pionýr, svazák, straník, vrátný v budově, kde sídlí sekretariát strany atd.), zničet nějaký socialistický majetek a pak o sobě prohlašovat, že šlo o cílenou činnost proti režimu? Protože přesně tohle Mašínové dělali.

Znám člověka, co dával komančům na nějaké schůzi velkých zvířat do pití projímadlo, zesralo se polovina sálu, neprojednalo se nic z bodů na programu, řešilo se to na vysokých místech a viníka čekalo potrestání (vyloučení ze strany, kdyby byl straník, vyhazov ze zaměstnání, nejspíš soud za ublížení na zdraví atd.), je možné ho považovat za odbojáře? Svou otázku myslím zcela vážně.

na příspěvěk reagoval Morholt

Příspěvek byl smazán administrátorem.

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Morholt

"Hele už jsem to psal níže. On je mohl ohrozit. Podle všeho to byl zkušený policajt a prohlédl si je, takže tu byla reálná hrozba identifikace a prozrazení. Jak se na to dívat z hlediska práva je ošemetná věc."

 

Ok. Takže to posoudím selským rozumem. Mašíni jdou ukrást zbraně. Podle jejich tvrzení nechtějí zabíjet. Přijdou na policejní stanici s falešnou záminkou a chtějí omráčit policisty. Ok a tady to přestávám chápat. Kdyby tam vtrhli v maskách a policajt někomu z nich tu masku strhnul, dá se pochopit, že se mohli bát prozrazení. Ale oni tam přijdou v civilu, každýmu ukážou svý obličeje a v průběhu akce jim dojde, že by je mohl někdo poznat a že musí zlikvidovat svědky? To byli úplně natvrdlý, či co? Myslím, že tenhle rozpor v logice jasně dokazuje, že lžou.

na příspěvěk reagoval Castrator, Morholt

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Podívám se na Mašíny z druhé strany.

Věděli to, co mnozí jiní nikoliv, prohlédli komunisty a věděli, že nepůjde o socialismus s lidskou tváří, bylo jim jasné z toho, co se už stalo, že jde o režim, který bude popravovat názorové odpůrce atd., prostě věděli to, co víme dneska (teda kromě magorů, kteří tu dobu hájí), též se čekala válka západu s východem, při které by se postavli na stranu západu, aby Československo osvbodili od komunistů. Fajn. Bravo, Mašíni, tleskám vám, jste hrdinové (bez ironie).

Ale to ještě není konec. Pokračuje to jejich akcemi, při kterých s režimem bojovali zapálením stohů, zabitím pár nýmandů, které režim "oplakal" stejně jako oplakal Horákovou, Slánského, Páku a vytvořením arzenálu na případnou válku. Tím arzenálem byly zbraně ze stanice SNB, které by asi v případné válce západu proti východu od armády západu nedostali (ironie). Plus nějaké ty peníze, které se šiknou vždy.

Suma sumárům mi vychází, že to mysleli dobře a byli si vědomi, na rozdíl od naivních zabedněnců, nutnosti něco dělat, ale jakmile se pustili do "odboje", posrali na co sáhli, režim neoslabili ani trochu a pro pířpadnou válku nezískali nic, co by nedostali při narukování a nepřítele neoslabili ani trochu, se zbraněmi na stanici SNB se ve válce asi moc nepočítalo a armádě východu by asi moc nechyběly.

na příspěvěk reagoval Morholt

Morholt

Morholt (hodnocení, recenze)

Castrator

Oni po něm ale nestřelili proto, že šel hasit. On se je snažil zadržet a legitimovat. Navíc byl to člen PSVB a Bůh ví, jestli nebyl ozbrojen. Tím to nechci nějak zvlášť omlouvat, ale prostě to nebylo tak, že by střelili po požárníkovi s hadicí. 

No a výsledek? Ten byl nulový. Stejně jako výsledek všech odbojových skupin tehdejší doby. Ale to přece tehdy nemohl nikdo tušit, že ta činnost nebude mít žádný efekt.  To se ale dá říct prakticky o celém Třetím odboji, ale přesto tu byl.

Srovnání s kolaborantama bylo nešťastné. Nicméně v Protektorátu bývali celkem běžně zabíjeni četníci (a to nejen v přestřelkách), kteří se nepodíleli na odboji. To by bylo asi přesnější. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Morholt

Nacističtí kolaboranti měli přímo na svědomí lidské životy, kolaborovali s těmi, kteří měli v plánu vysídlit/vyhladit/poněmčit národ, šlo o aktivní činnost, jejíž cílem bylo zabíjet naše lidi, šlo o konkrétní jedince, o kterých se vědělo, co mají na svědomí, s kým spolupracují. Ten podříznutý měl na svědomí kolik lidí, jak se podílel např. na politických procesech?

 

Dobře, museli ho zabít. Co je hrdinského na tom postřelení hasiče? Už jsi psal, stalo se, dobře, tak se stalo, budu to tak taky brát. Ale kde je to hrdinství? V čem spočívá postřelení hasiče, který chce hasit zapálené stohy sena? Snaha, dobrý úmysl, když je provedení na hovno, hrdinstvím není. Zapalování stohů, získání pár stovek nebo tisíc a nějaké zbraně a pak útěk na západ, k tomu pár mrtvých a zraněných, to je odboj proti režimu, to je hrdinství? To je součást třetího odboje?

Co bylo výsledkem činnosti bratří Mašínů?

na příspěvěk reagoval Morholt

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Já si za svým názorem stojím, jak vidíš v této diskuzi, ale stát si názorem není totéž jako podřezávat lidem krky, stát si za názorem můžu i bez podřezování lidí a světe div se, i ten "odboj" a útěk na západ se dal uskutečnit bez zabíjení lidí.

V té chvíli to možná nevěděli, ale teď není ta chvíle a oni vědí, jestli to bylo nutné, stejně tak to vědí všichni ostatní, co je hájí, přesto stále mají jejich činy za hrdinství. A diskuze se tu nevede až tak o tom, co se dělo, ale o tom, jak je to, co se dělo, hodnoceno dnes.

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama