Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 019)

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Možná jediný koprodukční snímek svého druhu, který kompletně v angličtině vypráví takto strhujícím způsobem ryze českou zásadní historickou událost. To celé za obsazení áčkových zahraničních i českých herců. Napětí, akce, emoce a špičkové herecké výkony. Ačkoli osud skupiny zná snad každý, nikoho film rozhodně chladným nenechá. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale s filmy točenými v koprodukci mám prostě problém. Ať už se jedná o Čechy hrající cizince (častější případ), nebo o cizince hrající Čechy (viz "Anthropoid"), nedokážu se posunout od "sleduji film" k "prožívám příběh" a přes to vlak nejede. A masakr v kostele C&M samozřejmě přitažený za vlasy. Trochu slabší 3*. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Jasne, že by sme to radšej od Spielberga či Polanskeho, s ich elegantnou optikou a umeleckým autorským dotykom. Anthropoid nič také nemá. Ale buďme radi, že z neho Ellis urobil aspoň obstojný akčný thriller. Na to, že im scenár nedáva moc čo hrať, sú herci fajn, a atmosféru doby film zachytáva dobre. Ellis mu tiež - ako síce mechanický, ale dynamiku a plynulosť dobre ovládajúci kameraman - dodáva potrebný spád. Finále v katedrále je uspokojivo dlhé a precízne vygradované. A to hlavné: pri sledovaní Anthropoidu som bol na chvíľu hrdý, že pochádzam z Československa. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Každému kdo jde na tento film a neviděl film Atentát, což by mělo být něco jako povinná četba, doporučuji nejprve shlédnout tuto perlu československé kinematografie a poté shlédnout Anthropoid. Musím uznat, že se jedná opravdu o kvalitní reinkarnaci filmu Atentát neboli atentátu na Heydricha, plno vynikajících hereckých výkonů, finální bitva o přežití v kostele je bitva plná emocí. PS : film Atentát byl nepřekonán. [Cinestar Anděl] ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $2,964,845║Tržby Celosvetovo $5,079,219▐ hlavne prvá polovica filmu je taká pomalšia, nič zásadné sa tam nedeje, je to také bez spádu, zachraňuje to hlavne postava hraná Cillianom Murphym, zas na druhú stranu taký Jamie Dornan je dosť nevýrazný, našťastie v tej druhej polovici to konečne má čosi do seba, tam je výborná gradácia až do konca /60%/ ()

Galerie (74)

Zajímavosti (62)

  • Podstatná část filmu, konkrétně zima 1941, se natáčela v bývalém vojenském prostoru ve středočeských Brdech, konkrétně ve vojenském újezdu. Iluzi zimní krajiny pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy, kterého bylo použito okolo 6 000 metrů čtverečních. Natáčelo se v létě 2015 při třicetistupňových vedrech. (hendrich6)
  • Dekorácia kostolnej krypty o rozmeroch 15x35x14 metrov vznikala 8 týždňov za účasti štyroch desiatok ľudí. Strop vážiaci 16 ton bol vyrobený na zemi a vytiahnutý nahor na 38 reťazových kladkách. Na dekorácie sa spotrebovalo 910 vriec betónu, 300 vriec omietky a 3300 metrov štvorcových doskového materiálu. (classic)

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama