Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 2
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Azrail k tomuto seriálu (2)

Zaklínač (2019) 

Začnu jen jedním slovním spojením: Povedlo se! Zaklínač se mi zatím vizuálně jeví jako něco mezi Vikings a Hrou o trůny. Což není vůbec zlé. Ze světa je cítit ten fantasy feel, který jsem cítil i při čtení knih. Vyzařuje z něj výborná atmosféra a je přesně tak špinavý a krvavý, jak by měl být. Příběh samotný je zpracování několika povídek a musím říct, že i když většina byla značně osekána, oproti předloze, tak jsou pochopitelné a dobře odvyprávěné. První sérii bych vytknul jen občasnou zmatečnost v několika časových liniích - divák neznalý předlohy se může chvílemi docela jednoduše ztratit, ale není to žádná extrémní vada. Vizuální stránka je výborná, i když CGI občas lehce pokulhává, ale vzhledem k tomu, že se stále jedná o televizní produkci, tak je pořád velmi kvalitní. A teď asi k nejvíc propírané věci, a tou jsou herci. Musím přiznat, že nejvíce jsem se asi bál Henryho Cavilla v roli Geralta - ale bál jsem se naprosto zbytečně. Cavill si roli neskutečně užívá a naservíroval nám přesně toho cynického a zároveň charismatického Bílého vlka, kterého všichni tak dobře známe z knižní předlohy. Dále tu máme Yennefer, na kterou jsem si poměrně rychle zvykl a nakonec mi vůbec nevadí. Stále si stojím za tím, že měli vybrat starší herečku, ale její představitelka se velmi snaží a jak jsem říkal, nevadí mi. Ciri je taktéž výborná a nemám s ní žádný problém. Abych tu nezmiňoval všechny konkrétně - zkrátka casting mi ve finále nevadí, povětšinou je povedený a herci si své role odehráli se ctí. Jediná výjimka, na kterou si prostě nezvyknu, je Triss. Tady se casting opravdu brutálně nepovedl a i když nemám nic proti samotné představitelce - do role se prostě absolutně nehodí. Ale velkou devízou, kterou musím vypíchnout je chemie mezi postavami - ta funguje naprosto na výbornou (obzvlášť mezi Geraltem a Yenn) a hodně to pomáhá zakrývat občasný zmatečný či zrychlený děj. Dále bych vypíchl výborný soundtrack (Marigoldovu píseň z druhého dílu si neustále broukám). A poslední věcí je asi propíraný multikulturalismus. Občas je tlačený na sílu, ale naštěstí se nedotkl žádné vyloženě hlavní představitelky či představitele a u dryád z Brokilonu mi to vůbec nevadí. A rýpnutí pro hnidopichy - Zerrikánky jsou opravdu černošky i v předloze. V poslední řade bych seriál pochválil za výborně natočené akční scény, které jsou všechny vynikající. Geralt je přesně tak rychlý a pro své protivníky téměř nepostřehnutelný, jak má být, ale přesto jsou akční scény dokonale přehledné, dynamické, nápadité a prostě skvělé. Ve výsledku jsem tedy s první sérií velmi spokojen, i když samozřejmě má své mouchy. Henry Cavill už pro mě bude navždy jen Geralt, nikoliv Superman. Jelikož ve mě stále bublá nadšení, hodnotil bych 90%, ale počítám, že při druhotném zhlédnutí se budu víc zaměřovat na drobné chybičky a dávám tedy optimálních 80%. EDIT: Po druhé sérii upravuji hodnocení na 40% a seriál pro mě ztratil jakoukoliv další relevantnost. ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Zatím nejlepší díl z prvních tří. První dva jsem hodnotil čtyřmi hvězdami a zde musím do plných. Vynikající souboj se strigou i proměna Yennefer. Konec s Ciri také výborný. A ten špinavý svět Zaklínače...takto přesně jsem si ho při čtení knih představoval! Cavill jako Geralt zatím také výborný, překvapivě jsem si ho okamžitě oblíbil. Nemusí to být megatalentovaný herec, ale toho cynického strohého Geralta zatím ztvárňuje naprosto na výbornou. Jediné, co mi vadí a zřejmě bude vadit i nadále, je herečka Triss. Ta samotná mi nevadí a hrát zřejmě umí, ale takto prostě Triss vypadat nemá. Jinak ale naprosto skvělé! ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama