Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Klajnik k tomuto seriálu (2)

Zaklínač (2019) odpad!

Tohle nepůsobí Zaklínač. Nemá to ono slovanské a specifické kouzlo. Nemastná neslaná americká produkce, na které je všechno špatně. I kdyby to ale nebyl Zaklínač, ale úplně jiná látka, tak je to pořád velmi neuspokojivé. Děj mě nezaujal, stejně jako postavy. Přesto si to dovoluje žádat si po divákovi mnoho jeho času. Tvůrcům se nepovedlo uvést mě do světa. Nepovedlo se jim napsat dialogy, díky nimž by byla radost sledovat interakci mezi postavami, díky nimž bych si je oblíbil. Toporné, "levné", nepamětihodné, špatné. Před premiérou první série bylo řečeno, že žena může napsat Zaklínače, stejně jako chlap může psát třeba o nějaké elfce. Já bych to tedy ženě nesvěřil, ale teoreticky by asi mohla - pokud by nebyla neschopná a dokázala z látky vyextrahovat její největší klady a vizuálně je podat. Místo toho tu máme typický příklad nadhodnoceného nemastného průměru, který je v porovnání s potenciálem vlastně podprůměrem. Po půl roce od shlédnutí si nepamatuji nic, co by se mi vyloženě líbilo. Tudíž - odpad za první sérii a vážně nechci pokračovat. Nevěřím, že z toho něco bude, dokud na tom budou pracovat tihle lidé. Nyní dodávám, že jsem, já blbec, viděl i druhou sérii a ta byla snad ještě horší. Začátkem listopadu 2022 se ukázalo, že Cavill v roli Zaklínače končí a do čtvrté sérky už nenastoupí. Důvodů bude celá řada, ale nepochybně to to sere i proto, že je to srdcař, tu látku má rád, ale vidí, že má hrát v něčem, co jeho oblíbenou látku hanobí. Tvůrci se prý předloze vysmívají a podle toho to vypadá - jako sračka. ()

Série 2 (2021) (S02) odpad!

To je fakt čiré tvůrčí zoufalství. I přes ty prachy to působí tak strašně levně. To přičiňuje třeba ten zcestnej casting (Henry Cavill nakonec funguje nejlíp), umělé CGI, špatné dialogy, nefunkční zmatenej příběh, který mě nechává chladným, ač mám k látce jistý vztah. Hloubka byla nahrazena povrchností a základy scénáristiky "show, dont tell" nebyly dodrženy. Celé to pak působí strašně vyumělkovaně a blbě, takže to má blízko k té zhovadilé drahé mainstreamové tvorbě pro diváky, kteří se chtějí jen rozvalit na gauči a čumět na něco barevného a akčního, co si nebude žádat tolik pozornosti. Během vrcholení v poslední epizodě jsem vykřikl: "Bože, já se tak nudím!" Dokladem tvůrčí zhovadilosti je to, že divákům je prezentováno dění, které očividně postrádá jakoukoliv uvěřitelnost. Např.: Ciri řekne Yen, že jí nevěří a způsobí tak zemskou průrvu, která se táhne až k hradu, který stojí asi kilák daleko, kde nalomí hradbu. Hradní stráž vyšle hlídku, která dožene Ciri a Yen dřív, než stihnou nasednout na koně. Krásný doklad tvůrčí nekompetence. Něco podobného předvedli Beioff a Weiss v posledních dvou sériích GoT, ale ti aspoň uměli adaptovat. Lauren Schmidt neumí nic a se Zaklínačem dělá něco podobného jako  Kathleen Kennedy se Star Wars. Tam mě to ale tak nesere, protože k SW vztah nemám. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama