Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Updated_Cake k tomuto seriálu (4)

Zaklínač (2019) 

Osobně jsem nikdy nechápal a dodnes nechápu recenze lidí, co od toho čekali kánonickou adaptaci, ačkoliv nikdo nikdy nezmiňoval, dokonce ani Sapkowski, že by se mělo jednat o kánonickou adaptaci. Každopádně 100 lidí, 100 chutí a mně se Zaklínač líbil, nebo alespoň některé části. 1. série je svižná a zábavná, ačkoliv jsem nečetl knížky, byla to pro mě zábavná fantasy podívaná, která sice měla svoje mouchy, ale sledovat hlavní postavy byla prostě radost. Příběh i dialogy měly smysl. 2. série na to víceméně navázala a i když si opět lidé stěžovali, že tam jsou věci jinak než v knížkách, mně se to líbilo. Opět to bylo dynamické, příběh měl hlavu a patu a vypadalo to, že to někam směřuje. Bitky byly zábavné, omáčka kolem taky. U 3. série se ovšem ukázala ta arogance tvůrců vůči tomuto universu a že si prakticky neumí lepit ani díry sami po sobě. Z něčeho, co bylo sledovatelné a zábavné i pro člověka, který jen hrál hry, se stala 3. série prakticky peklem. Dialogy začaly být mdlé, akční scény nezajímavé, příběh je jeden gigantický chaos a pokud člověk vážně nezná všechny pojmy, je docela jednoduše ztracen. A prakticky s odchodem Cavilla po 3. sérii to vypadá, že seriálový Witcher má to nejlepší za sebou. Pokud se ve 4. sérii má míchat 50 věcí přes sebe, jak to předesílá 3. série, tak změna hlavní postavy bude docela hřebíkem do rakve, ať by to byl kdokoliv. Škoda, začátek seriálu vypadá vážně suprově, ale očividně to po cestě samovolně zemřelo. ()

Série 1 (2019) (S01) 

Knihy vs seriály vs hry Pro začátek bych rád připomněl, že Sapkowski jasně několikrát zmínil, že se mu líbí jeho herní i seriálové zpracování knih, že nikdy zároveň nebyl jejich fanouškem (protože prostě je knihomol a tak mu to vyhovuje) a že ho vždy příjemně překvapí vizualizace jeho textu. Někteří toto rádi často napadají slovy "toto by se autorovi nelíbilo" a reálně je ani nezajímá, jaký je reálný autorův názor. Autor je knihomol ale zpracování se mu líbí a navíc do všech projektů může svobodně přispívat a upravovat je ale dle jeho slov "nechce upírat tvůrčí fantazii dalším tvůrcům".  Teď k recenzi samotného seriálu... K seriálu jsem před jeho vydáním byl docela skeptický, znám toto universum už nějakou chvíli a představy z knih a vizualizace z her také nikdy nešly ruku v ruce ale vždy se mi líbily téměř všechny zpracování a člověk si musel uvědomit, že toto universum nikdy nebude celistvé skrz různé tvorby. Opakem toho je akorát to, že se lidé zbytečně hádají o věcech, kde většinou ani jeden z nich nemá pravdu. Ovšem seriál příjemně překvapil. Až na onu "zajímavě zpracovanou zbroj" se seriál dokonce drží i logiky již vzniklého universa a snaží se většinou jen doplnit zážitek a vizualizaci divákovi (pak jsou tu ale momenty, jako třeba souboj se Strigou, které jsou lehce nebo zcela odlišné v nějaké části). Obecně je ale tenhle seriál vše, co by si fanoušek po předchozím polském pokusu mohl přát. Seriál není dokonalý, to rozhodně ne. Sem tam jsou jisté kiksy a některé scénky působí lehce zbytečně. Věřím ale, že jde, jako ostatně skoro u každého seriálu, jen o rozjezd a další predikované série budou lepší a lepší. Více náročný divák by tomu dal jistě o hvězdu méně ale je to můj subjektivní názor :) ()

Série 2 (2021) (S02) 

Předmluva: Berte mnohé recenze s rezervou, vyskytují se mezi námi mnozí rýpalové, kteří se dívají na adaptaci, ačkoliv adaptaci nechtějí, posuzují ji s knížkami, i když se jedná o volnou adaptaci na motivy Zaklínače, kde Sapkowski výslovně nechtěl moc do ničeho zasahovat a opravoval jen zjevné nesmysly a sám je s adaptací spokojen. Toto vše jsou dohledatelná fakta na rozdíl od lživých nesmyslů, které mnozí vědomě šíří. Pak se tu vyskytuje i osazenstvo, které knihy nečetlo nebo jen povrchově a hraje si na velké znalce. || Recenze: 2. série byla chvílemi slabší než 1., ale skvěle převyprávěná povídka nebo lepší vizuální efekty to nakonec vytáhly. Už je tu vidět malá snaha na to konkurovat Game of Thrones ve fantasy žánru i tím surovým podáním, ale těžko říct, jestli se to podaří (neberu v úvahu věci, jako že poslední série GoT stály za prd). Samotná atmosféra je úžasná, ale 2. série chvílemi vypadá natahovaně a 2 letá pauza tomu taky moc nepomohla. Snad se to u 3. série nebude opakovat nebo ještě nezhorší... ()

Série 3 (2023) (S03) 

Jak jsem bránil první 2 série a jako nezaujatému divákovi, který nečetl knížky, se mi to líbilo, byl to prakticky zábavný fantasy seriál, tak tady se vše zničilo. Je mi stále jedno, co je a co není podle knížek, není to kánonická adaptace a nikdy být neměla, takže toto jde mimo mě. V oblíbenosti jsem měl hlavně 3. hru. Každopádně první polovina jakž takž ušla, pak se to vezlo po zadku dolů. K tomu přispělo hned několik skutečností. Tou první je, že Netflix rozdělil vydání na prvních 5 dílů a pak další 3 díly. To už tak dost rozbilo náladu lidem jako já, kteří rádi takové věci dají na jeden nebo 2 zátahy 2 dny po sobě. Tou druhou je, že kompletní úroveň seriálu upadla. Dialogy jsou mdlé, nudné, většina z nich končí prakticky ve slepé uličce. Hudba se snaží navazovat na "epické" momenty a střety, že vlastně člověku to spíše už zkazí tu náladu, jak se to nadužívá prakticky při každém momentu. Mít chvíli ticho a mít jen dialogy vážně není na škodu. Příběh sám o sobě je neskutečně chaotický a CGI efekty tam létají zprava doleva, aby se to zalíbilo oku diváka, bohužel marně. Když připočtu, že v další sérii už nebude Henry Cavill a jaké je chování tvůrců vůči celému tomu universu, myslím si, že seriálový Witcher má to nejlepší za sebou. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama