Reklama

Reklama

Metod

(seriál)
Rusko, (2015–2020), 27 h 10 min (Minutáž: 44–57 min)

Režie:

Jurij Bykov

Hudba:

RyanOtter

Hrají:

Konstantin Chabenskij, Paulina Andrejeva, Jurij Kolokolnikov, Alexej Serebrjakov, Timofej Tribuncev, Vitalij Kiščenko, Sergej Sosnovskij (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(32)

Mladá ambiciózní absolventka školy pro bezpečnostní složky je nadšená, když ji její vzor vezme do učení. Ale jeho metody ani trochu nenaplňují její očekávání. (Netflix)

Recenze (8)

Jehova 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý krimi seriál, kde je ústřední dějová linie vyprávěna skrz jednotlivé případy, které jsou jednotlivých dílech řešeny. Velmi dobře napsané a zahrané hlavní postavy, nečekané, ale ne neuvěřitelné zvraty, vzhledem k žánru přiměřené množství krve a mrtvol a především velmi nertodoxní (avšak velice efektivní) metody velmi neortodoxního vyšetřovatele, který je nasazován na zvlášt obtížné nevyřešené případy. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kdyby postavu Sherlocka Holmese nevymyslel Artur Conan Doyle ve viktoránské Británii, ale někdo jiný v jelcinově Rusku, vypadal by slavný detektiv přesně takhle. Jako zpustlý alkoholik s rozpadajícím se zevnějškem a pravděpodobně ještě odpudivějším vnitřkem. Svou genialitu by ovšem neztratil. Rodion Meglin je svérázný i na velice benevolentní měřítka svých nadřízených. Ale má výsledky, takže jsou ochotní mu lecos odpustit a zbytek radši nevidět. Zlo s nímž se potýká by totiž obyčejný člověk neunesl. Scenáristé tvrdí, že všichni maniaci byli inspirování skutečnými lidmi. Několik jsem si jich vyhledal, a i když je seriál občas až sureálně krutý, realita za ním moc nezaostává. Pochválím ještě vynikající hudbu. ()

Reklama

VashCZ 

všechny recenze uživatele

Typický starý Netflix. Velké wow efekty, ale jinak úplně o hovně. Přitom ten potenciál by tam asi i byl. První dva díly o ničem, třetí čtvrtý OK. EDIT: Dokoukáno a dávám 45%.  Prostřední díly a ty poslední byly dobré. Bohužel si to hraje hlavně na velkou kriminálku a detektivku, ale nelogičnosti se sypou z nebe přímo od vypravěče. Nevadí že nedává smysl, hlavně že je to cool, Netflix. Není to ani nějaké velké zamyšlení nad životem, co člověk tuší od začátku, se ke konci splní - zajímavý background příběhu, ale naprosto prázdný, bez smysluplné myšlenky. Nálepku wierd si to zaslouží, ale nemyslím, že úplně v dobrém. Když tohle vynecháte, nic se nestane, alespoň nebudete nuceni koukat až do neuspokojivého konce. Mimochodem, hlavní hrdinka je přílišná vychrtlina a ještě navíc, a už je to jasné z prvních dílů, ze sebe šaty před diváky svlékat nechce. Vlastně se vším vražděním si nejsem jistý, pro koho má být seriál určen, možná bych ho tipoval pro děti 12-18. Škoda, mohla to být Lara Croft skřížená s Holmesem po Rusku. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Je to celý divný a k tomu ještě ruský, ale chytlo za srdíčko. Ruská verze Sherlocka se s tím nesere a v prostředí totálně hnusných kulis rozmrdaných ulic a skličující krajiny předkládá nekonformní řešení, přičemž je zaděláno na slušnou jízdu. Uplnej respekt tomu, kdo to nedá, protože hlavně ze začátku se to zdá jako velký wtf, leč postupem času na to přistoupíte a hle, nějak to funguje. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Что делает людей жертвами? Надежда. —— Myslím, že všeobecně nadšené reakce jsou podobně jako nadšené reakce na česká teskná dramata z dob socialismu především výsledkem celkové úrovně ruské produkce, která je prachbídná (ačkoliv na poli seriálů není situace natolik tristní jako u pokusů o blockbustery). Bykov samozřejmě má řemeslo v ruce a dokáže zručně zrealizovat jakoukoliv koláž, udělat přechody, vést herce, postavit scénu, i s pár triky si tu potykal. Proto mě mrzí, že svoje know how využívá k laciné nápodobě zatuchlých západních epizodních kriminálek a imitaci jejich atributů. Takže tu je cool detektiv - cynik / alkoholik, ucho, co se v tom učí chodit, vágně načrtnutá osobní linka v pozadí, která nikoho nezajímá, triviální středně prošlé případy, u kterých divák povětšinou vaří, žehlí nebo plánuje pětiletku. Po většinu času zcela spotřební kriminálka pro nenáročné diváctvo, která náhodného neruského kolemjdoucího zaujme hlavně neotřelým prostředím, totálně kuči kuči hlavní hrdinkou a bizarním kytarovým soundtrackem. Nicméně! V leckterých momentech však dává tušit, jakým potenciálem se tu mrhá - najednou se přestane levně xeroxovat CSI Las Vegas, hudba nahodí výrazně temnější tón a Bykov, vytírajíc si prdel s jakýmikoliv ratingy, ukáže svůj autorský fištrón, a seriál náhle začne fungovat jako velmi svérázná a osobitá alternativa ke všem pochcaným Specialistům a Kriminálkám Anděl. Škoda, že patrnou východní náturu ubíjí tak tuctové meh balení a scény typu “zničehonic si vylévám srdce a u toho hraje hudba jak z Nespoutaných srdcí” nebo “вы сказали Меглин и рамки в одном предложении?” (потому что он супер крутой и невероятно особенный и нам надо подчёркивать это каждый раз, когда о нем идёт речь). Whatever, pokud do někoho vkládat své naděje v kontextu ruské tvorby, tak do Bykova (i po Zavodu). 6/10 PS: Dycky Nižnij! ()

Galerie (99)

Zajímavosti (1)

  • Seriál byl natáčen v Moskvě a v Nižném Novgorodu. (Jehova)

Reklama

Reklama