Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Godzilla vo svojom prvom filme je strašná, zlá, nebezpečná a neskutočne hlúpe ale to neznamená že by bola smiešna naopak Honda si jasne uvedomil že keď sa budú útoky odohrávať v noci bude to menej smiešne ako cez deň pretože priznajme si to je tam vidieť pár motúzikov. Vo svojej podstate to nie je film o oblude ale o tom ako sa japonci vysporiadavali s druhou svetovou vojnou a zhodením atomových bômb na hirošimu a nagasaki. Preto sa tam nachádza aj tá posledná moralistická veta, ktorá potopila tento film na 4*. Aj keď to bolo skôr adresované američanom. Veľmi ma potešila účasť Takashi Shimura, ktorého mám rád ale jeho prejav je tu už akýsi mdlý a nudný. Vo svojej podstate a na ten rok je to skvelá jednohubka s tou správnou atmosférou , ktorá sa nesie v duchu monster filmov, ktoré ako si dovolím tvrdiť naštartoval už King Kong z 1933. Bohužiaľ Godzilla je viacej moralistickejšia ako akčná. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

ゴジラSpadla mi brada. Protože tohle je esence čistokrevného monster filmu. Nechápu proč jsem takovou dobu otálel se na tento počin podívat. Už úvodní titulky s hororovým zvukovým doprovodem mají předzvěst něčeho strašlivého a možná se pro mě staly nejlepšími úvodními titulkami všech dob. Gojira se naplno ukáže až od půlky filmu, protože první část buduje hutnou atmosféru s nástiny monstra. Plná síla kaiju se projeví po vstupu do Tokia, kde za monstrem zůstává jen oheň a hromady sutin. Záběry města v plamenech se siluetou Godzilly jsou orgie pro oči. Kaiju se oproti ostatním filmům pohybuje pomalu a neohrabaně a tím přidává na opravdovosti. To samé armáda, která tu opravdu má nějaký efekt a tak stíhačky dokáží netvora zahnat do moře. Filmu neskutečně sluší černobílá, která spolu s hudebním doprovodem dělá film temným a strašidelným. Jedinou výtkou tak pro mě zůstává část, kdy se řeší přemlouvání profesora Daisuke Serizawa-hakase. Přišlo mi to zbytečně natahované, ale chápu, že se jedná o snímek natočený po hrůzostrašné válce a tak se lamentuje nad zkázonosnými vynálezy. Obětování se pro lidstvo a páska přes oko profesora Serizawa, z něj však v mých očích dělají neskutečného frajera. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Po některých dalších godzillích filmech, letmém seznámení se zápletkou a rokem vzniku, by si člověk řekl, že to bude asi trochu hloupý film. Jenže ejhle, on vůbec hloupý není a ani ty triky ani na dnešní dobu nevypadají hloupě a směšně. Asi bych nedokázal vyjmenovat pět věcí, pro které se mi ten film hodně líbil a kterými bych podpořil své hodnocení, ale prostě to tak je. Hodně se mi to líbilo a mé hodnocení je zcela zasloužené. Už jen pro ty podvodní scény v závěru nebo Godzillí řev. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Pripadalo mi to smesne a nebavilo me to - scenar a dialogy jako z lepsiho pornofilmu - za nekolik milionu let se priserka nijak zvlast neprizpusobila pobytu ve vode.... Animace byla ale v nekterych sekvencich moc povedena - ne jako ty 3D sr@cky, co jsou k videni dnes. Na Japikach je videt, ze sila atomu je bude jeste doluho pronasledovat, coz je docela pochopitelne - ty sceny z nemocnic byly docela uveritelne - jakozto odraz situace pred 9 lety. Nejlepsi scena - rozhlasovy komentator tvari v tvar jesterce. Hudba jednoducha, ale velmi vhodna. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nie je to divadlo, nie je to film, je to skutočnosť. Najpozoruhodnejšia udalosť storočia! Padne celý svet za obeť monštru, starému dva milióny rokov? Ak chcete vedieť ako to dopadne, pozrite si tento film. Na rok výroby je to vskutku zaujímavo natočené. Aj napriek mojim výbuchom smiechu dávam 4 hviezdy. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (58)

  • Vědec Kyohei Yamane (Takaši Šimura) říká, že dinosauři žili před 2 miliony let. To ale není pravda, dinosauři vyhynuli před 66 miliony let. (Marek06)
  • Jedno z potencionálnych mien pre Godzillu bolo Anguirus. Meno bolo zamietnuté, ale bolo použité v druhom filme o Godzille, The Return of Godzilla (1955), ako meno príšery, ktorá bojuje s Godzillou. (Nekrofil)
  • Řev Godzilly vznikl třením gumové rukavice o struny kontrabasu, následným zpomalením a úpravou. Zasloužil se o něj skladatel Akira Ifukube a byl opatřen autorským zákonem. (dawe04)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama