Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

rigby 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako hodně slabý odvar Rapla. Nutno říct, že Vaculík má stále osobité charisma, a tak jsem neodolal a díval se dále. Bohužel další příběh byl již velmi slabý a s dalšími díly se to propadalo do hloubky podprůměrné telenovely, ze kterého to vybředlo až v posledním příběhu, ostatně hodně naivním. Na zapadlou vesničku nečekané množství sériových vrahů. Nešťastné je také dělení na příběhy po dvou dílech. O hereckém obsazení nemá smysl psát, protože to je zcela otřesné a jednotlivé postavy jsou jen bezduchými loutkami. Scénář nedostatečný, bez jakékoli invence a smyslu pro soudnost. Dalo se stavět alespoň na charismatu Lukáše Vaculíka, ale i to bylo postupně zahozeno a hlavní hrdina zmizel v bahně jiných citečků. A přitom jeho vztah k místní veterinářce vypadal tak nadějně a jako jediná dvojice měli šanci zaujmout diváka. Nakonec z toho vznikl totální průšvih, který jsem přetrpěl do konce už snad jen ze setrvačnosti. Bohužel ani druhá série nebyla lepší. Jakoby se autoři nepoučili z nezdarů. Už od začátku to pěkně skřípalo ve scénáři. Dvě hodiny nudy a pak přijde superdetektiv Kraj a okamžitě všem sdělí, kdo je vrah, aniž by se předtím vůbec o případ zajímal. Na tyhle slátaniny opravdu nemám čas. Jen doufám, že autoři už nepíší další pokračování. ()

cheonsacz 

všechny recenze uživatele

No jo to mi mohlo být hned jasné, že 90% procent českých všeználků s velkými předsudky a ještě větším egem seriál ihned odsoudí ještě než do-odvysílají pilotní díl. Prostě klasika na kterou jsem si za ty léta už mohla na ČSFD vzniknout, ale i po letech mě omezenost některých uživatelů stále zaráží. Seriál zatím působí mile a zajímavě, to mýtické prostředí a legendy zatím beru spíš jako legraci pro oživení seriálu a ono to skutečně seriálu přidává na humoru. Uznávám, že první díl byl celkem zmatený (to jsou opravdu všichni opraváři a všichni nosí červenou čepici?) a vraha nám odhalí až ve druhé epizodě (o napětí hned více), ale zatím se to zajímavě rozjíždí a dostali jsme i celkem dost prostoru na to, abysme poznali všechny důležité postavy o něco blíže. Zatím to rozhodně nedosahuje kvalit Mordparty ani Poldy (který ovšem byl co se hlavní dějové linky týče velmi neoriginální a hodně si bral z německé předlohy avšak to udělal i obdobný francouzský seriál z roku 2010 a na hodnocení mu to neubralo což mi jen dokazuje jak funguje mentalita většiny českých uživatelů co zde hodnotí à la pokud to je z Česka je to hned odpad. Ovšem Polda si to skvěle vynahrazoval humorem za čož jsem mu tu neoriginalitu odpustila) a je možné že hodnocení ještě časem změním. Zatím ale solidní 4*. ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Temný kraj měl u mě velké ambice. Pana Vaculíka mám rád, takže jsem mu v této roli fandil. ALE! Co se týká autorské dvojice Bártů, tak to je katastrofa!!! Ono nestačila Rodinná pouta a VKVéčka, která splodila, ale ona je Prima zaměstnala i do krimiálního žánru! S přibývajícími díly jsou dialogy a chování ústředních postav směšné a přehrávající. Člověk by se poblil při sledování takového hnusu! Proto po 4.díle končím, protože na tohle nemám nervy a svoje varlata mám rád (málem mě přítelkyně vykastrovala za to, na co se dívám)! 10% ()

rysafi 

všechny recenze uživatele

Mizerný počin tévé prima. Za povšimnutí stojí hezká čeština a v devátém díle Milan Šteindler, jo a výprava s kamerou taky stojí za to. Jinak ani ten pes nehraje zrovna přesvědčivě. O hlavním hrdinovi lépe pomlčet. Zajímavý je Igor Bareš, jehož hraní mi až doteď přišlo takové nijaké. ()

(Z)denny odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V neděli jsem se rozhodl zkouknout první díl temného, napínavého, krimi seriálu "Temný kraj". Musím se přiznat, že ihned první díl zvedl stavidla emocí, které ze mě začaly proudit a já proplakal celý zbytek večera. Ano, opravdu to byla taková tragédie. Dialogy a herecké výkony, za které by se stydělo kdejaké ochotnické divadlo v Hodrní Dolní.. I když, musím uznat, že zraněný pes omotaný ostnatým drátem se tvářil skutečně útrpně a paní Tereza Kostková přinesla do děje lehký závan filmového kunštu. Ale opravdu tak neznatelně lehký, že během pěti vteřin vyšuměl a z celého dílu zůstala pachuť a totální nechuť pustit si jakékoliv další pokračování.. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • Natáčeno v Konojedech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Krajův (Lukáš Vaculík) nalezený retrívr Egon se ve skutečnosti jmenuje Tobiáš a v době natáčení mu bylo 5 let. [Zdroj: iPrima.cz] (rakovnik)
  • První klapka 2. série padla stylově o Dušičkách (2. listopadu 2018) na hřbitově. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno