Nikdy neříkej nikdy
Never Say Never Again
Nikdy nehovor nikdy
Never Say Never Again
Akční / Dobrodružný / Thriller
Velká Británie / USA / Západní Německo, 1983, 134 min (Director's cut: 121 min)
Irvin KershnerScénář:
Lorenzo Semple Jr.Kamera:
Douglas SlocombeHudba:
Michel LegrandHrají:
Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera, Kim Basinger, Bernie Casey, Alec McCowen, Edward Fox, Rowan Atkinson, Anthony Sharp, Anthony Van Laast, Ronald Pickup, Valerie Leon, Pat Roach, Gavan O'Herlihy, Robert Rietty, Sylvia Marriott, Marsha A. Hunt, Manning RedwoodProducenti:
Jack SchwartzmanStřih:
Ian CraffordScénografie:
Stephen B. Grimes, Philip HarrisonKostýmy:
Charles KnodePlakáty
Agenti pod velením Ernsta Blofelda proniknou do US Air Force a zmocní se dvou letadel Tomahawk. Na pomoc je povolán agent 007, který má získat ukradená letadla zpět a zabít Blofelda. Když krutá organizace SPECTRE unese dvě jaderné střely, vydává se James Bond po jejich stopách. Musí nalézt aktivní jaderné hlavice dříve, než jejich ničivá síla bude obrácena proti okolnímu světu. Smrtící stopa vede k Largovi, charismatickému nepřátelskému agentovi a jeho nebezpečné asistentce Fatimě Blush, krásné vražedkyni, která se nejprve pomiluje se svou obětí a pak ji zabije. Bond také objeví nečekaného spojence v Largově okouzlující milence Domino, která mu pomůže v boji proti silám SPECTRE, jež se blíží s jednou nukleárních zbraní k zamýšlenému cíli - Washingtonu.(oficiální text distributora)
Světové zásoby ropy v rukou šíleného zločince... další úkol pro Jamese Bonda.
Zločinní agenti pod velením mezinárodního teroristy Ernsta Blofelda proniknou do nejvyššího velení americké armády a zmocní se dvou termonukleárních raket. Blofeld totiž naplánoval novou zkázonosnou akci, nazvanou Slzy Alláhovy. Na pomoc při pátrání je povolán britský agent 007 James Bond. Musí nalézt ukradené jaderné hlavice dříve, než teroristé obrátí jejich ničivou sílu proti světu. Stopa vede k charismatickému zločinci Largovi, jenž osobně řídí Blofeldovu akci. Pomáhá mu krásná vražedkyně Fatima. Bond ovšem objeví nečekaného spojence v Largově okouzlující milence Domino. Jedna z ukradených jaderných zbraní však už čeká na odpálení ve Washingtonu. Druhou chce Largo použít ke zničení světových zásob ropy...(Česká televize) - V MI6 je nový M a ten agentům nedává tolik práce jako jeho předchůdce, trvá však na tom, aby Bond tvrdě trénoval. 007 udělá při tréninku chybu a musí odjet do Londýna na rehabilitační kliniku, aby se tam dal dohromady. Náhodou je svědkem toho, jak osobní zdravotní sestra Fatima Blushová bije svého klienta Jacka Petachiho, který se tu léčí po operaci oka. Pak ho Bond spatří, jak se dívá do nějakého přístroje na skenování oka. Fatima si Bonda všimne, pozná ho a tak na něj pošle zabijáka, kterého Bond přemůže a zabije. Petachi z kliniky zmizí i s Fatimou. Petachi je pilotem amerických vzdušných sil a na přání teroristické organizace Spectre, si nechal přeoperovat oko tak, aby zcela odpovídalo oku prezidenta Spojených států. Takto vybaven se vrátí na americkou vojenskou základnu, kde jsou uskladněny i nukleární hlavice. Díky svému novému oku dokáže vyměnit dvě slepé jaderné hlavice za funkční a najatí piloti je odvezou pryč. Celou akci nazvanou Slzy Alláhovy osobně řídí bohatý zločinec Largo, jehož milenkou je Petachiho sestra Domino. Petachi doufá, že díky své loajalitě k Spectre si přijde na pěkné peníze, ale opak je pravdou. Largo vydal Fatimě rozkaz, aby ho zabila. Ernst Blofeld, který Spectre řídí, oznamuje NATU, že nukleární hlavice má on a pokud nedostane 25% výnosu z obchodu s ropou všech zúčastněných zemí, nezaváhá a použije je. Jedna z nich již čeká ve Washingtonu a druhá bude použita ke zničení světových zásob ropy. To je okamžik, kdy je M nucen znovu povolat do služby agenty 00 a zejména Bonda, který má za úkol zjistit, kde přesně se hlavice nacházejí. Odjíždí na Bahamy, aby zjistil kde je nyní Largo. Ten je ve francouzském Nice na své jachtě. Bondovi se podaří vzbudit sympatie u Domino a setkává se s Largem, nad kterým vyhraje ve hře Dominance. Jako odměnu za výhru volí tanec s Domino a přijímá pozvání na oběd, který se má konat druhý den na Largově jachtě. Během tance ji informuje o tom, že Largo nechal zabít jejího bratra, na kterého ona již několik dní marně čeká. Largo je však extrémně podezřívavý a dá za úkol Fatimě, aby Bonda zabila...(TV Prima)
- přehled
- ocenění
Video © Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
další video za s
zrušit
Nastala chyba při přehrávání videa.
Photo © Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
- Režisér Irvin Kershner se stal prvním američanem, který režíroval film ze série o Bondovi. (Sony1994)
- James Bond (Sean Connery) nosí hodinky značky Seiko. (dyfur)
- Celosvětová premiéra proběhla 6. října 1983 v Los Angeles. (Varan)
07.10.1983 Warner Bros. US |
Související
- Není čas zemřít (2021)
- Spectre (2015)
- Skyfall (2012)
- Quantum of Solace (2008)
- Casino Royale (2006)
- Dnes neumírej (2002)
- Jeden svět nestačí (1999)
- Zítřek nikdy neumírá (1997)
- Zlaté oko (1995)
- Povolení zabíjet (1989)
- Dech života (1987)
- Vyhlídka na vraždu (1985)
- Chobotnička (1983)
- Jen pro tvé oči (1981)
- Moonraker (1979)
- Špion, který mě miloval (1977)
- Muž se zlatou zbraní (1974)
- Žít a nechat zemřít (1973)
- Diamanty jsou věčné (1971)
- Ve službách Jejího Veličenstva (1969)
- Žiješ jenom dvakrát (1967)
- Thunderball (1965)
- Goldfinger (1964)
- Srdečné pozdravy z Ruska (1963)
- Dr. No (1962)
Anderton
Konečne som na to prišiel. James Bond nie je o zachraňovaní sveta. James Bond je totiž o tom, že ho chce neustále niekto zabiť a on stále uniká. On chudák nechápe, že je nesmrteľný a uhýba sa guľkám a robí zbytočne krkolomné kúsky, aby ho niekto neprebodol dýkou. Čo sa týka faktu, že Never say never je nejakým remakom Thunderball tak to je myslím úplne jedno. Jednoducho každá Bondovka je o tom istom a všetky sú iba variáciami Dr. No. Prostredie je iba kozmetickou zmenou, častokrát ani takáto zmena nenastane.(5.4.2015)
JohnnyD
Plusy: Sean Connery, Kim Basinger, Maria Brandauer, Rowan Atkinson. Zápory: Max von Sydow a všetko ostatné! Jasné, nemali práva na hudbu z Jamesa Bonda, ale to predsa neznamená, že vo filme nebude skoro vôbec hudba? A čo je najhoršie - NUDAAA! Môže si ktokoľvek hovoriť, že nuda nie je argument, ale pre mňa je viac než jasný argument. Tento film je tak k smrti nudný, že som mal problémy to dopozerať. Žiadna akcia, slabé hlášky, čajový dej - dokonca aj Bond sa viditeľne nudí. Sean Connery mal skončiť pri You Live Only Twice, jeho obidve návraty vôbec nevyšli. Nakoniec jediný klad filmu vyzerá byť to, že jasne ukázal tvorcom "official" série, že Sean Connery vo svojom veku čoby Bond vo výslužbe vôbec nevyzerá horšie ako Roger Moore vo svojom veku ako činný Bond.(16.12.2007)
ScarPoul
V roku 1983 prišli dve bondovky - jedna z produkcie Alberta Broccoliho a druhá z produkcie ani neviem koho. Tá prvá - Chobotnička - mala všetky prvky, ktoré by mala správna bondovka mať, a skvele som si ju vychutnal. Táto má len Seana Conneryho. A priznajme si - nebyť toho, že pár rokov ako James Bond žil, nikdy by tento film nebol dobrý. Takto je to len nevyužitá rozprávočka, v ktorej je všetkého viacej, všetko je viacej prehnané, ale neponúka nám nič nové - maximálne pohľad na stoporené bradavky Kim Basinger. Herci v pamätných úlohách sú úplne iný, ale to by mi nevadilo, problémom je, že sa hneď zmenilo ich správanie k Bondovi. A to o 360 stupňov. Netvrdím, že tu nie sú podarené momenty, ale je to len film, ktorý sa priživuje na Bondových filmoch a strašne sa tu prehráva - taká Barbara Carrera bola neskutočne nasmiech. Hold najväčší film Irvina Kershnera zostane impérium vracia úder. Aj keď po tomto mám dojem, že aj za to impérium môžme viacej ďakovať lucasovi.(30.8.2009)
mzss1
Předem upozornuji ostatní, kteří to nevědí, že toto není oficiální bondovka. Je to neoficiální bondovku a remakem bondovky thunderball. A musím bohužel říci, že se to nepovedlo. Otřesná hudba, nulový příběh. Něco se ve filmu najde slušného, ale moc toho není. Nechci dát odpad, ale jen jednu hvězdu s odř.ušima jen tak z nostalgie. 20% = *(1.10.2012)
Rob Roy
Tak tahle bondovka je fakt síla. Fakt je vidět, že je neoficiální - chybí Barryho hudba, Q je jiný herec, M hraje Edward Fox a starý známý agent Felix se nám proměnil v černocha. Scénář dost slabý, některé scény vyloženě trapné ( Bond s joystickem ) ale zachraňují to Conneryho dialogy a hlášky, kde neuvěřitelný způsobem shazuje sám sebe a celý bondovský mýtus. Je na něm znát, že Bond je mu úplně u ...Max von Sydow tady hraje asi tak dlouho jako v Barbaru Conanovi.(16.11.2004)