Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (917)

nash. 

všechny recenze uživatele

Hrdinství není namachrované hláškující divadlo čekající na aplaus při závěrečné děkovačce. Nevypadá jako Arnold likvidující Komando, vypadá jako Tom Hanks, který dokáže téměř nemožné, letadlo opustí jako poslední, nemá klid dokud nezjistí, že se počet zachráněných shoduje s počtem osob na palubě, a pak začne pochybovat o tom, jestli se vůbec rozhodl dobře, když do něj začnou ze všech stran šít ouřadové a sebevědomí teoretici. To vše je předkládáno ve vypilované formě, osekané od všech zbytečných zákrut a obvyklých filmařských vycpávek, míří to přímo k jádru, takže rozehrané navíc do nejmenších detailů virtusoem Hanksova formátu spolehlivě rozvibruje centrum spokojeného diváka a uvízne v jeho paměti velmi hluboko. Clintova ruka přitom zůstává stále stejně pevná a jistá, jako když v dobách pistolnických bleskově tasil a trefil přímo do černého. Velkolepé, přesto komorní, napínavé a vypointované, přesto stále plné emocí a člověčiny, které jako divák prožívám, ačkoli v tomto ohledu film kupodivu nijak zvlášt netlačí na pilu. Bravo! ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Videl som som už veľa filmov s T. Hanksom, ale so sneho bielymi vlasmi a fúzmi, vyzeral dosť neprirodzene (ako člen kapely SCOOTER). Úvod filmu začal veľmi z ostra ako odpálený ohňostroj, ale s pribúdajúcimi minútami eufória opadla, keď kapitán Sully sa pohyboval v kruhu rozhovorov s manželkou a spomienkami. Celý čas som si hovoril, že to nie je možné aby ho súdili za to, že zachránil stovky životov, čakal som som, že niekto zo zachránených pasažierov bude vplyvný človek na správnom mieste a zo všetkého ho vyseká, alebo že pasažieri budú demonštrovať proti komisii, pretože to vyzeralo s ním ozaj zle. Jasné záverečný proces bol jeho víťazstvom, ale koľko hodín trápenia musel preto obetovať. Slabší dejový postup a menšie nároky na herecké výkony ma priviedli k 60%. Možno po ďalšom pozretí zmením názor. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

To téma mi nepřijde moc nosné na celovečerní stopáž a ten závěr je snad až příliš uhlazený. Ale jinak to má Eastwood pořád pevně v rukou a Hanks je opět mužem činu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Celá ta akce ve vzduchu trvala 208 sekund a následné záchranářské práce 24 minut. Jeden by si myslel, že je to na celovečerní film málo, ale scenárista z toho za použití pár flashbacků a pár nočních (denních) můr vybruslil se ctí. Clint se o žádný zázrak nesnažil a prostě to poctivě a s citem natočil. Pak už si přidejme jen Toma Hankse a přesvědčivou práci trikařů a máme z toho další povedený film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ jeden z najlepších filmov tohto roka s veľkým príbehom a zaujímavou zápletkou. Kto by bol povedal, že človek, ktorý svojim majstrovstvom zachránil 155 ľudí, bude mať ešte opletačky s nezmyselným vyšetrovaním, ktoré ho môže zbaviť živobitia? Režisér Clint Eastwood zase vyrobil veľké dielo a nech mu zdravie ešte dlho slúži. Let trval len 6 minút, no pán Eastwood s pokojom jemu vlastným urobil z neho chuťovku na hodinku a pol. Krásne zrežírované s rozumnými strihmi do minulosti, je veľmi dobré, že film nejde chronologicky. Hanks je stále na vysokej úrovni a šediny mu sedia. Potešil aj Aaron Eckhart v úlohe sympatického kopilota. Laura Linney tu hrá herečku na telefóne. V snímke nejde len o hrdinské vyzdvihovanie jedného šťastného pilota. Ide aj o zobrazenie, ako veľmi náš svet riadia úradníci, ktorí s profesionálmi majú málo spoločné. Hodnotia len podľa čísel na papieri, ľudskosť sa vytráca. To je hlavná a prínosná myšlienka, ktorá je podaná citlivo bez zbytočného preemotivovania. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Dobře, byl to hrdina, byl to mistrovský kousek, zázrak / profesionalita. Ale ve skutečnosti jsem koukal na film, který ve své podstatě vyčerpal svůj náboj toho zázraku během první čtvrť hodiny a pak film jen táhle nudil. A závěr? Ať žije emerika a žvejkačky. Díky. Ne. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Chápu to správně, že kdykoliv Hanks něco řídí, je z toho průšvih? Je mi to líto, ale mě už ten současnej Clint asi nebere. Pro vzájemný chápání raděj upřesním, že chápu čin kapitána Sullenbergra a nikterak jej nezpochybňuji, ale tady v těhle červenobílejch scenériích hodnotím film. A ten mi jako uměleckej kousek 96 minut nepřinesl téměř žádné emoce, žádnou filmovou sladkost a vlastně jen hrstku něčeho edukativního. "Co tím chcete říct?" "Chceme převyprávět příběh, který..." "Ne, co tím chcete říct? Kam chcete diváka posunout? Co je tam pro mě nový?" "No, my chceme převyprávět..." "Ne, asi si nerozumíme. Pardon." Nechci tím říct, že je tu všechno úplně špatně. Samozřejmě nemůžu od Eastwooda chtít, aby teď začal hýbat s kinematografií, ale asi mě teď "řemeslně precizní" nestačí. Ještě bych dokázal říct, že teda ok, jen to není pro mě, jenže ta závěrečná bonmotová Eckhartova scéna je tak uměle vystavěná, až to skřípne v uchu. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zcela bezpochyby se nabízí porovnání s Flight, který u mě vítězí na plné čáře, neboť Sully je pro mne bohužel jen strohou dokumentární rekonstrukcí populární havárie. Vyšetřování je zajímavé a nepochybně vyvolá rozhořčení nad přístupem komise ke kapitánovu zákroku, nicméně je to asi tak vše, co jsem si z této záležitosti odnesl. Flight nabídne daleko hlubší a emocionální zážitek. Toto je u mne čistý průměr. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mi vyšetřování, ani osobní dovětek té paní z komise, tomuhle prostě říkám patos. Technicky a stavbou děje a časovou osou se moc líbilo, i šedivý Hanks je lepší než ten na Terminálu. A vzhledem k tomu, že film nepřesáhl sto minut (z dnešního pohledu téměř zázrak), máme teplý zářijový víkend a mně byla v kině při nouzovém přistání do řeky Hudson zima, dávám absolutní hodnocení, i když mouchy by se našly. Kino Modrý kříž, Kutná Hora ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Taková ta nenáročná, pomalu plynoucí pohodovka s extra charismatickým Tomem Hanskem, který jako pilot zachrání všechny cestující riskantním přistáním a poté se musí potýkat se svým rozhodnutím, které se hlavounům z letecké společnosti moc nezamlouvalo. Příbuzný Zemeckisův "Let" mi přišel zajímavější, ale přestože se Sullyův příběh nezdá na první pohled příliš zajímavý na filmové zpracování, Ëastwood s Hanksem vše zvládli na jedničku a jejich film rozhodně má co vyprávět. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Nie je to dávno, čo sa stala táto skutočná udalosť, podľa ktorej teraz filmári nakrútili film... Jednalo sa o núdzové pristátie dopravného lietadla typu Airbus A320 - 214, Let US Airways 1549 na trase LaGuardia Airport ( New York ) – Charlotte – Seattle, ktorý 15. januára 2009 asi šesť minút po štarte núdzovo pristál v rieke Hudson. Posádku lietadla tvorili piloti, kapitán Chesley B. "Sully" Sullenberger a prvý dôstojník Jeffrey Skiles. Na palube bolo 155 osôb vrátane posádky. Lietadlu zlyhali oba motory po niekoľkonásobnej zrážke s vtákmi. Niekoľko osôb utrpelo zranenia, ale len dve vyžadovali hospitalizáciu na noc. Incident je známy ako Zázrak na Hudsone. Kapitán Sullenberger s posádkou boli oslavovaní ako hrdinovia. - Úvod z mojej recenzie som použil, ako zdroj - Wikipédiu, aby som mal presné informácie, ktoré sa stali, mám vo veľkej obľube, ak sa nakrúti film, ( najlepšie, ak je kvalitný, o to väčšiu mám chuť sa bravúrne rozpisovať, kde Eastwood je toho príkladom... ) podľa skutočných udalosti, aby boli spomenuté úplne všetky dôležité fakty. O to viac ma teší, keď je táto vec dotiahnutá do vynikajúceho výsledku, ako zo strany skutočnej posádky, tak aj z pozície režiséra a hercov, ktorí zvládli na poli 90. minút využiť dostatok vyčerpávajúcich informácii, aby mňa, ako diváka, maximálne zaujali. Na návštevu kina, som si vybral - 15. výročie WTC v NEW YORKU, kde samotný film na toto odkazuje v hercovom sne. TOM HANKS, THANKS ! Na mysli mám jeho zápal po postavách, ktoré stelesňuje, nemá v Hollywoode žiadnu konkurenciu ! Dokáže sa rázom vteliť do vymyslenej, či autobiografickej jestvujúcej postavy, že to nemá obdoby. Tom, Vy ste veľkým hercom !!! To isté si dovolím tvrdiť i o Clintovi Eastwoodovi, ktorý vo svojich rokoch, sa dokáže zachovať, ako mladík, a svojou dynamickou réžiou si obmotá diváka okolo prsta. Hm... GRATULUJEM, patrí Vám môj dlhotrvácny obdiv, už keď ste stelesňovali statočných kovbojov ! Kamera, dvorného Toma Sterna, je trochu iná, je naprosto zázračná, ako samotný zázrak, ktorý sa stal. IMAX, skrátka robí svoje !!! Toma Hanksa som v kine už niekoľko - krát stretol, Clinta, zatiaľ prvýkrát, dúfam, že ešte si spoluprácu zopakujú, alebo aspoň sa drsňák ešte pochlapí s nejakým vynikajúcim filmom, ako bol tento ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina mě nikdy neomrzí! Sully má pečlivě vystavěný scénář, je vizuálně a zvukově strhující, vkusně dojemný a Eastwoodovsky hrdý. Přičemž je v podstatě minimalistický. Velmi dobré! Všichni ten příběh známe, no při shlédnutí filmu mě mrazilo. Pan Pilot si tento krásný film zasloužil. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Takovým způsobem se mají točit filmy podle skutečných událostí! Eastwood a Hanks jsou prostě kvalita. Oscarové ambice naprosto pochopitelné. Silné 4 hvězdy. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Režijní a herecká jistota se vrací ve strhujícím a zároveň komorním dramatu o nechtěném hrdinství. Čistý filmový zážitek s chytrým nelineárním vyprávěním. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní drama, které Eastwood ovládá s bravurou. Bohužel ale nepřichází s větší nadstavbou, spíš jen klouže po povrchu, ale na druhou stranu stopáž je velmi příjemná, uteče to jak voda :))) 75% ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jedno prostě nechápu: jak mohli američtí akademici při oscarových nominacích tenhle film přehlédnout. Netvrdím, že měl vyhrát, ale na stejné úrovni jako třeba Hacksaw Ridge rozhodně je. A nemůžou za to jen úžasní Hanks a Eckhart, ale především a hlavně Clint Eastwood. Příběh nevypráví lineárně (což by ani nešlo, let samotný trval 208 vteřin, následné záchranné operace 24 minut), ale skvěle skládá mozaiku krůček po krůčku. Navíc neudělal tu chybu, že by postavu pilota Sullyho nějak zbytečně rozváděl, čímž by příběh rozmělňoval, takže vedlejší charakteristika problémů s manželkou kvůli dlouhému odloučení nebo finanční potíže jsou jen lehce načrtnuty. Nejvíc za Sullenbergera totiž mluví činy - po přistání na řece opustil letadlo jako poslední, a to až poté, co ho znovu prošel, aby se přesvědčil, že v něm někdo nezůstal. Proto byla tak skvělá volba titulní role Tom Hanks. Minimalistickým herectvím, sotva postřehnutelnými změnami výrazu tento herec dokáže postavě vtisknout nenapodobitelné emoce. Ať už jde o výslech vyšetřující komisí, pekelné soustředění při řešení letového problému, anebo třeba vzácné chvilky uvolnění, kdy se rozesměje - Hanks Sullyho vyzbrojil velkými sympatiemi, klidem a profesionalitou. Tak, jak se chová, bych chtěl, aby se v krizové situaci choval každý pilot. A potom se s ním kamarádil. Kdo by to čekal, že když se většina filmu odehrává během vyšetřování a k letecké nehodě se snímek vrací jenom v několika flashbecích, bude tak strhující. Ale na to je jediná odpověď: Clint Eastwood. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood opať odviedol skvelú prácu a v relatívne malej stopáži bez prídavných omáčok natočil drámu okolo núdzového pristátia lietadla na rieke Hudson. Zvolil viacero pohľadov na rovnakú udalosť a umne ju naservíroval divákovi. 4+ ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že v sobě Clint Eastwood na svá stará kovbojská kolena a ještě u skoro dokumentárního dramatu, objeví smysl pro humor? Nevím, kde ho celá léta skrýval, ale v tomhle filmu to vypadá, že si na to najednou vzpomněl. Snímek se vyznačuje úspornou atmosférou, přesnou a opakovanou popisností, přesto neztrácí napětí ani emoce. Drama se odehrává v několika časových rovinách a nabízí pohled na celou situaci z různých úhlů a od různých aktérů. A divák ani nedýchá. ____ Jediné, co Eastwoodovi vyčítám, je role vyšetřovací komise, které v zájmu dramatičnosti předepsal skoro inkviziční chování. Nevěřím, že to tak bylo a naopak se dá snadno dohledat, že se vyšetřovatelé nesnažili kapitána za každou cenu potopit. Je mi jasné, že se to režisérovi hodilo, protože výsledek přistání na vodě znal celý svět a on do toho chtěl vnést více napětí. Připadá mi to ale hodně nefér vzhledem k tomu, že vyšetřovatelé jsou reální lidé. /31. 8. 17./ ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama