Reklama

Reklama

Zlatý podraz

  • Slovensko Zlatý podraz (více)
Trailer 1
Drama / Romantický / Sportovní
Česko / Slovensko, 2018, 106 min (Alternativní 103 min)

Režie:

Radim Špaček

Hrají:

Filip Březina, Patrycja Volny, Zdeněk Piškula, Ondřej Malý, Alena Mihulová, Jan Hartl, Stanislav Majer, Jiří Roskot, Jan Mansfeld, Jiří Vojta, Martin Klapil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona. (Falcon)

(více)

Recenze (207)

campix 

všechny recenze uživatele

Až mě překvapilo na jak vysoké technické úrovni je Zlatý podraz. Na druhou stranu se není čemu divit, když se podíváte, že Radim Špaček má ve filmotéce výborná Pouta nebo Místa a povedený seriál Svět pod hlavou. Tvůrci se nebáli ani cizích jazyků takže je tu řada postav a herců mimo naší kotlinu. Bohužel to na mě ve finále působí tak, že tvůrci chtěli být spíše jenom světoví, ale ve finále se z toho dalo vykřesat daleko víc. Chybí tomu nějaká větší osudovost a drive. Zlatý podraz příjemně překvapil, ale něco tomu prostě chybí. ()

sator 

všechny recenze uživatele

No taková průměrná televizní inscenace, Valenta snad jediná zajímavá role, ten ale zmizel. Neschopnost dát jakoukoliv dramatičnost zápasům a tak vtáhnout diváky do hry... ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Ač se to může zdát, tak takové filmy by měly být standardní. Kamera, dějová linka, režie, architektura byla nad očekávání, ale nejvíce mě překvapil zvukový doprovod. Tady to přidává hvězdu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jenom buď vždycky fér..." V životě mladého basketbalisty (a hrajícího trenéra Františka Prokeše) i dalších našich tehdejších mladých basketbalistů toho až příliš moc nebylo fér.... Mě zas přijde maličko nefér, že Českého lva za nejlepší hudbu nakonec nedostal Jakub Kudláč za filmovou hudbu k tomuto filmu, protože jeho hudba je úžasně nápaditá, umí pobavit, dojmout i být dramaticky vypjatá. A závěrečná hudba k titulkům, kdy nejprve zní jazzové variace na slovenskou část naší tehdejší národní hymny a poté maličko drsnější remix té české části, je pak už jen takovým bonbonkem či bonusem. Pokud jde o celý film, je to jistě krásná pocta našemu basketbalu, o jehož slavné historii jsem doposud nic nevěděl. Zároveň tu o sport (či "jen" o sport) vlastně ani tak nejde. Stejně tak ani moc nejde o tu nenaplněnou lásku Franty a Michelle, což je asi důvod, proč tato dějová linka vyznívá v závěru tak trošku do ztracena. Film se snaží ukázat, jak výrazně se trpké poválečné děje v Československu promítly do dějin našeho sportu (Pozn.: že nešlo jen o basketbal svědčí osud Bóži Modrého a našich tehdejších hokejistů). To se Špačkovi více méně podařilo (viz věta pronesená funkcionářem Hrabalem: "Proti Sovětskému svazu my nikdy protestovat nebudeme." a samotný pak závěr, z něhož až mrazí), i když v tom okamžiku rozuzlení před odjezdem na ME 1951 to celé proběhne nějak ve zkratce. Dost dobře si neumím představit, že by celý tým tu trpkou událost s koncem působení svého hrajícího trenéra nesl tak "statečně"... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film je o basketu a souložení na privátu ve Francii. Ještě nikdy jsem se nesetkal s filmem, kde by záběry na sportovní utkání byly tak ubohé a vyčpělé. Zmar nad zmar. 26 % ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Ten závěr mohl být TÁÁÁK dobrý! Mohl napravit dojem z celé té nevýrazné předchozí hodiny... SPOILER: ale to nééé, ono se najede na klasicky české bolestínství. Trenér (O.Malý) jim přece mohl vmést do tváře "všichni jste věděli, co podepisujete, ale jen jste to alibisticky shazovali!". Místo toho se ten trenér provinile(?!) a "zrádcovsky" vytratí do kouta, aby dal prostor typicky českým bělohorsko-mnichovským úvahám "byli jsme extratřída, ale zase nás zařízl někdo zvenčí (samozřejmě za pomoci zrádce-slabocha-jednoho z nás)". Achjo. Kdyby aspoň pořádně ukázali ten finálový zápas... ale je odbytý snad za čtvrthodinu. I ta milostná linka, která zabírá půlku filmu, skončí neslaně nemastně. Je tu vůbec něco, co můžu ocenit? Výprava a herecké výkony? Ok, ale to je málo. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Více než mě znechucovaly lstivé praktiky vysoce postavených komunistů, kteří neustále tahaly za nitky dějin, mě znechucuje už přebytečná škála filmů, která se tohle období snaží zobrazit. Pro mě se dostavil největší podraz v okamžiku, kdy jsem zjistil, že můj oblíbenec Standa Majer je ve filmu jen na chviličku. Bez něho to není ani ta romantická “klišárna”, ani průměrný sportovní snímek o basketu. Je to nuda, která téměř nemá děj. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film. Tak zaujímavý, že už od polky ma to absolútne prestalo baviť. Chceli asi vyrozprávať interesantný príbeh o športovcoch, čo priniesli medaile, ale podali to tak nezáživne a kostrbato, že to stratilo efekt. A ani ten záver, kedy to malo byť top, tak to len vyšumelo do prázdna. Má to aspoň edukačný podtext. 1 z 5 ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Na české poměry hodně solidně natočené sportovní drama. Na plynulosti příběhu bych viděl pár much, ale to naše prostředí, naše dějiny a naše hymna, tomu se jen tak něco nevyrovná. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Historické, české, sportovní, snaživé x zmatené, příliš ambiciózní, chladné. Myslím, že se autoři snažili o něco, ale bylo z toho nakonec..nic. S hlavními hrdiny jsem se vůbec nesžila, snad první soundtrack, který mě dráždil (co ta zremixovaná hymna?!), o sportovních výkonech nemluvím. Tolik o snaze českého filmu z posledních let. Škoda, tak zase příště. ..mám takový pocit, že kdysi asi říkali košíková, ne basket.. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Zvolené téma filmu mne hodně zaujalo, takže jsem se na film velice těšil. Pořádně "hořké" téma, které názorně ukazovalo jak se minulý režim "odměňoval" těm úspěšným (bez ohledu na to, zda šlo o basketbalisty, hokejisty nebo válečné hrdiny). V tomto případě šlo o velice úspěšné basketbalisty. Příběh byl zajímavý (i když místy trochu neuvěřitelný), herci se myslím svých úloh (osobních, basketbalových i těch "politických") zhostili velice dobře, hudba byla opravdu zajímavá a originální. Přesto se mi zdá, že celkově zůstal film tak trošku na půli cesty, a že z uvedeného tématu šlo vytěžit ještě daleko více. Třeba je to jen můj dojem (který při dalším shlédnutí upravím), ale ta poslední čtvrtá hvězdička je dost slabá a zaokrouhlil jsem to nahoru hlavně kvůli vzpomínkovému sportovnímu i politickému dramatu, které mne hodně oslovilo. I když vzhledem k celkovému hodnocení filmu těch nadprůměrně spokojených zase až tak moc nebylo. Vzhledem k tomu, že jsme "mistři světa v zapomínání " (historie), je moc důležité takováto témata stále připomínat a to nejenom té mladší generaci. Samozřejmě se určitě ještě najdou tací, kteří uvedené "zločinecké" praktiky minulého režimu stále zpochybňují stejně jako zpochybňují oběti ruské okupace či poválečné politické procesy, Důležité je ale, aby takových bylo pokud možno co nejméně a byli těmi ostatními považováni spíše za "exoty". V opačném případě bychom o tu naši malou českou (pseudo) demokracii mohli zase přijít. On ten "syndrom vařené žáby" funguje docela účinně. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Film mě zaujal svými trailery, které byly hodně působivé. Bohužel se to nepovedlo naplno prodat do výsledného filmu. Režisér Radim Špaček je hodně šikovný. Umí vykouzlit krásné záběry, dobrou atmosféru. Prostě své řemeslo zvládá s přehledem. Tedy co se týče technické stránky filmu. Asi největším problémem filmu je jeho soudržnost, která vyplývá ze scénáře. Skáče se z místa na místo, některé rozhodnutí nedávají smysl a spoustu věcí se odehraje mimo záběry a my jako diváci jsem postavený před hotovou věc, a nevíme co se mezím stalo. Tohle by šlo akceptovat, kdyby to bylo vypravěčsky dobře prodané, což bohužel není. Špaček se snaží, ale některé scény by měly být delší a nebo by tam neměly být vůbec. Měl jsem docela problém s některými postavy, jelikož se mi k nim nepodařilo si vybudovat nějaký vztah. A přitom ty postavy hrají dobří a zkušení herci. Jak už jsem psal, po technické stránce film vypadá parádně a je i vizuálně dost zajímavý. Škoda, že po příběhové stránce lépe nešlape. Takhle je to za mě zklamání a neproměněná šestka. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděla podobně sterilní, umělohmotný a veskrze nudný film. Špatný scénář, nepřirozené dialogy, nezajímaví hrdinové, nezajímaví, zaměnitelní představitelé, nehodící se "pohádková" hudba. Takové jakési prázdné, bez konfliktu, bez jakéhokoli dramatu, téměř bez děje. Film, který vám nic nepředá a na oplátku od vás vyžaduje dvouhodinovou pozornost, kterou mu nebudete chtít věnovat. Všechno špatně. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

To, že je film o basketbalu je jeho největší výhodou ale zároveň i takovou berličkou. Tvůrci viditelně chtějí spíše ukazovat to, jak se mění nálada napříč dobou a jak se mění povaha a skutky v rámci toho, jak se mění politické ideologie. Díky tomu tak celý basketbalový tým působí spíš jen jako taková šachová figurka, s kterou se posouvá od něčeho k něčemu, abychom tu měli nějaký nosný děj a postavy, kolem kterých se točí děj. Když jsme na palubovce, tak jede film opravdu na maximum, když mimo ní, tak to začíná drhnout. Atmosféře velmi pomáhá také na naše poměry poměrně specifický a originální hudební styl Jakuba Kudláče, který si poté přenáši i do dalších filmů, ke kterým skládal hudbu. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Technicky kvalitní, ale herecky prázdné a především scenáristická pohroma. Dialogy trhají uši, dramaturgie nedává smysl, vývoj postav žádný a v závěru vlastně vůbec netuším, co jsem si měl z filmu odnést. 5/10 P.S. Závěrečné titulky... proč? ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh. Takový, který by si v podstatě zasloužil nějakou adaptaci. A ta se stala. A dopadla hodně zvláštně. Film je to dobrý. Když vyjmeme to, že herci někdy podávají výkony jako ve školce, střihem se maskují chyby a příběh do detailu tak děravý, že přes něj nejde cedit ani špagety. Je to trochu tak nějak i horor. Ale dá se. Spíše je prostě škoda, že z kvalitního sportovního drama se stala romanťárna na druhou uprostřed hřiště. Zvláštní patvar ve výsledku. Ale dá se. Akční scény s míčem fungují. A víc nic. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Retro filmy zo socializmu sú teraz veľmi v móde, tak sa film skúsil zviezť na takejto retro vlne. Čiastočne sa mu to darí, ale nezaujal ma jednoduchým príbehom s náznakom červenej knižnice. Inak ostatné ani veľmi nestojí za reč, hlavne ten basketbal je tu niekde na konci záujmu. ()

netahlo odpad!

všechny recenze uživatele

Neco strasnyho! Kuba Bazant by mel zustat u komentovani. Sice je jako komentator tragickej, ale jako scenarista jeste o tridu horsi. Cela herecka omladina podala tristni vykon, Hartl uz delsi dobu mluvi jako kdyby byl po mrtvici (za co byl proboha nominovanej na Lva ve vedlejsi roli?) a vrchol zmaru prichazi se zaverecnymi titulky. Ne, ze bych byl nejaky velky fanda ceske statni hymny, ale tohle je u me na kriminal! ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama