Tvůrci:
Mike FlanaganHudba:
The Newton BrothersHrají:
Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Katie Parker, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Amelia Eve, Martin McCreadie, Tahirah Sharif (více)VOD (1)
Epizody(9)
Staré sídlo (S02E01)
Žák (S02E02)
Dvě tváře, 1. část (S02E03)
Jak se to událo (S02E04)
Oltář mrtvých (S02E05)
Veselé nároží (S02E06)
Dvě tváře, 2. část (S02E07)
Romance se starými róbami (S02E08)
Šelma v džungli (S02E09)
Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)
Videa (2)
Pamatuji si jak jsem si před pár lety pustil seriál The Haunting of Hill House a byl jsem z něho naprosto odvařený. Skvěle napsané, zrežírované a zahrané. Prostě seriál, který mě rozsekal. O to větší mě pak udělalo radost zjištění, že se v seriálu bude pokračovat. Každá řada bude mít svůj vlastní příběh a budou se vracet herci v nových postavách (takhle to funguje u American Horror Story už několik let). Nová řada dostala podtitul Bly Manor a už teď vím, že spoustu diváků zklame. Bly Manor na to jde úplně jinak, než Hill House. Ať už jde o vyprávění, práci s postavy, či budování atmosféry a napětí. Zatímco Hill House byl mnohem více hororovější a nepříjemnější, tak Bly Manor je komornější a i romantičtější. A kupodivu je v tomto největší síla celého seriálu. Asi největším problémem je vděčnost jednotlivých řad. Hill House si nás omotá kolem prstu mnohem snadněji a je po vypravěčské stránce přístupnější a zábavnější. Bly Manor vyžaduje trpělivost a snížení očekávaní. Je to přesně ten typ seriálu co divákovi nedá nic zadarmo a divák si to musí zasloužit svou trpělivosti. Zde to představuje první tři epizody a teprve po páté epizodě se budete trochu chytat v tom co se děje a jaký to má význam. Tahle hra s divákem asi nebude všem pochuti, ale má svůj význam a díky tomu seriál jako celek působí úžasným a komplexním dojmem. Musím ocenit nádhernou filmařinu. Práce s vyprávěním je výborná, navazování scén, střih, hudba, vizuální stránka a pak samozřejmě herecké výkony. Amelia Eve je parádní a krade si scény pro sebe. T'Nia Miller a Rahul Kohli jsou srdcem celého seriálu a je radost sledovat jejich výkony a hlavně jejich společné scény. Velmi pěkný výkon předvedla Victoria Pedretti a krásně doplňuje ostatní herce. Bly Manor si většinu z nás získá až v druhé půli a v té době se sešlápne plyn až na podlahu a jede se k parádnímu a dojemnému finále. Důležité je vydržet a nevzdat to. ()
Čo sa týka hororových prvkov, tak sa Flanagan moc nepredviedol, ale natočené je to pekne. Po obsahovej stránke je to dosť nevyrovnané a miestami trochu zbytočne komplikované, no záver celkom fajn ulahodí romantickým dušiam. Vzhľadom k tomu, že sa Flanaganovi podarilo natočiť iba dve solídne záležitosť (ostatné samé hovadiny), tak tento počin nie je vôbec zlý. 60/100 ()
Mike Flanagan, který mě minulý rok neskutečně potěšil kvalitní adaptací Kingova románu Doktor Spánek, protentokrát neznámo proč přepl do módu Ryana Murphyho - takže takový chujoviny jako naivita, patos, šablonovitý příběh, papundeklový vizuál, či vykastrovaný charaktery bez jakýkoliv sebereflexe, jsou zde regulérní standard - a vznikl z toho dost žalostný debakl.... jakožto rádoby 'cinefilní' divák, který byl z první řady fakt nadšenej, musím přiznat, že jsem jenom zklamanej. Škoda. ()
Druhá série je režijně i scenáristicky skvěle vedeným dramatem s hororovými prvky. Nejedná se dům hrůzy v takovém měřítku jako u první série, ale i tak jde o promakaný, scenáristicky stejně dobře vypiplaný počin, v němž každý duch má své logické místo. Veškeré strašení zase dějové odůvodnění, a každá postava svou vlastní minulost. Navíc zpětně hodnotím, že logických lapsů tu bylo stejně pomálu, jako u Hill Housu, a i když epizody nebyly tentokrát tak kvalitativně dobře poskládané, rozhodně mohu závěrem sdělit, že Bly Manor ukazuje značné množství kvalit, který hororový žánr a jeho propriety oproti jiným žánrům má. Mike Flanagan to chápe také dobře a evidentně z něj vyzrál charakterní tvůrce s jasným rukopisem, který si rozumí v dialogách a jeho horor není o lekačkách, ale o strachu z postav, které nám excelentně předkládá (doporučuji pro fanoušky zhlédnout Doktora Spánka). Jen tak dál. 80% ()
Rozporuplné dojmy, respektíve, ako sa Flanagan vracia do starých koľají. Kým prvá séria bola z pohľadu atmosféry, priam emocionálnou delikatesou, táto druhá, sa viac zamerala na charakteristiku postáv či dejovú linku. Prvá polovica je doslova utrpenie. Do sledovania dalších epizód som sa musel vyslovene nútiť, čo asi tiež nie je najlepšia vizitka. Za mňa je táto druhá séria v porovnaní s tou prvou - neskutočným prepadákom a sklamaním. Očakával som horor, dostal som romantickú gotiku, zahalenú do tajomného rúška, ktorá poteší akurát tak ženské pokolenie. Pôvodne som udelil 2 hviezdy, ale za ten vyjebaný, propagandistický “LGBT” záver si Flanagan nič iné nezaslúži. Skoro som sa dogrcal! ()
- V epizodě se objeví narážka na film Mary Poppins (1964). (Duoscop)
- V epizodě se objeví narážka na film Mary Poppins (1964) a dále je zde zmíněn film Bílé Vánoce (1954). (Duoscop)
- Během žádosti o ruku se Dani (Victoria Pedretti) mění účes. (Duoscop)