Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 382)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po tom všem, co jsem o tomto filmu slyšel, co jsem o tomto filmu četl, se musím přiznat k jedné věci. Bál jsem se na tento film podívat. Jenže jak čas plyne, člověk vidí pár hororů a ony se mu líbí, tak nemůže přece vynechat pecku, která způsobila převrat (nejen) v hororovém žánru. Bohužel, přišla studená sprcha. Prvních 20 minut bylo totálně o ničem (chápu, proč tam musel ten začátek být, ale byla to nuda). Paradoxně nejlepší část byl pro mě prostředek. Strach z neznámého na mě fakt zapůsobil a konečně jsem začal trochu chápat, co na tom všichni vidí. Byl jsem fakt zvědavý na konec, který si každý tak moc chválil, že to je fakt strašidelný a kde si co si… A co tohle mělo být? Může mi někdo říct, jak jsem se měl bát, při takovém divném, blbé a hlavně neatmosferickém konci? Tohle fakt nechápu, protože já jsem typ člověka, kterého není zas tak těžké vylekat, nebo vystrašit, ale tady jsem sledoval co pět minut hodiny a doufal jsem, že už bude konec. A určitě ne proto, že bych měl strach… Nicméně i já musím uznat, že Záhada Blair Witch je kultovní film. Bohužel mě nechytl tak, jak jsem předpokládal. Proto hodnotím jen třemi hvězdami a s lítostí musím říct, že tohle je zklamání o rozloze lesa, ve kterém se ztratili jistí tři studenti… ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Záhada není žádná čarodějnice, ale úspěch tohoto filmu, který kromě marketingu a jedné strašidelné a mrazivé scény neobsahuje nic. Nápad je originální to ano, ale to je asi vše. Natočeno obyčejným stylem šlo by o velmi slabý film, takhle tu byla alespoň snaha přinést něco nového. Za to děkuji, ale kvůli pořádnému hororu musí jít divák jinam. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Neřadím se ani do skupiny nadšených, ani mezi ty, kteří film úplně zavrhli. Co musím ocenit je námět, úžasný minimalismus, na který čím dál víc slyším, solidně tísnivou atmosféru čím dál vypjatějších vztahů pod tlakem, na což slyším ještě víc, a že jsem se při tak řídkém ději nestihl výrazněji nudit a ani ta divoká kamera mi nevadila. Na druhé straně být v tom lese já, už v půlce filmu bych rozkopal Heather kameru i s držkou (ta postava je opravdu hodně otravná), strašení hromádkami kamenů a panáky z větviček na mě opravdu nefunguje a když kamera brousila po nočním praskajícím lese, hrozně jsem se modlil aspoň za jednu lekačku, ale měl jsem smůlu. Každopádně jako velmi zajímavý experiment si to svoje místo v hororových análech rozhodně zaslouží. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Šokující dokument o pátrání po čarodějnici :o) Aneb jak to vše doopravdy bylo. Čarodějnice z Blair, někde známá jako Alibaba, někde jako Večernice či Amálka. Její popis se od vesnice k vesnici liší. Někteří ji popisují jako koně, jiní jako mlhu stoupající z vody... jiní na ni nevěří, ale pravda je více než jasná. V lesích tu mizí lidé, ať už za tím stojí čarodějnice či ne, to je jedno, je důležité vypravit se do tajemných míst a lokality prozkoumat. To samé si mysleli tři mladí lidé s dvěmi kamerami, jedním autem, jedním stanem a pár krabičkami cigaret. Průzkum může začít. První noc - slyšíme děsivé zvuky. Nejen my, slyší je i autoři tohoto autentického záznamu. Záznam z této průzkumné akce byl nalezen na videokazetě poblíž zpravodajské budovy jedním zpravodajem. Fakt, že se jedná o skutečný záznam z pátrání po čarodějnici jen potvrzují fakta, že u snímku nehraje žádná hudba, obraz je natáčen pouze z kamer, které si sebou dobrodruzi vzali. O herce se nejedná v žádném případě. Takhle zahrát strach nedokáže nikdo. TOHLE BY NEMĚL NIKDO ČÍST O autentický záznam se nejedná, všechny jsem vás napálil. Cha chá, muhehehe. TOHLE UŽ ČÍST MŮŽETE Já před shlédnutím nešel na záchod, což se později projevilo jako obrovská chyba. Po skončení se mi chtělo strašně. Já se pokoušel vydržet co to dalo, ale nakonec jsem musel. Všude ticho, jen tikot hodin a já jdoucí po tmě na záchod potichounku, abych nikoho nevzbudil. Měl jsem husí kůži po celém těle, to vám povím. A na večerní procházky se na delší dobu vykašlu, ty už nikdy nebudou co bývaly. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nápad s (pseudo)dokumentem mě docela zaujal, i když to není nic nového pod sluncem (zůstaneme-li v žánru, asi netřeba připomínat "Cannibal Holocaust"). Bohužel, také pod vlivem kladných ohlasů (říkalo se, že ten film po celkově úpadkových 90.letech zase pozvedl zájem o horror :-) jsem vyrazil do kina, a bylo to trpké zklamání. Vidět BWP náhodně v TV, a neznat předtím celou tu reklamní kampaň a humbuk kolem, určitě bych ho ocenil jako vcelku zajímavý malý film. Takhle bylo zklamání příliš velké. Snímek, ve kterém se skutečně celou dobu nic neděje, by nedokázala udržet ani hustější atmosféra, než tam byla. Neříkám, že se nenašlo pár dobrých momentů, ale ono je to ve výsledku stejně jedno. Navíc hlavními postavami jsou opravdu nesympatičtí a hloupí jedinci, o které se asi nikdo nebál - i když zrovna tohle mohl být záměr (stejně jako ve zmiňovaném Cannibal Holocaustu). Kdo ví? Ještě bych rád upozornil, že hodně z toho lepšího co BWP nabízí, vykradl bez skurpulí z původního Texas Chainsaw Massacre (1974). ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Režiséři s trojicí herců udržovali kontakt prostřednictvím vysílaček, aby se ujistili, že nesejdou z plánované cesty. Přesto se jim několikrát (údajně až třikrát) v lese ztratili. (kriplozoik)
  • Návěstí Burkittsville, viděné v úvodu filmu, bylo třikrát ukradeno. (kriplozoik)
  • Jedna z videokamier použitých hercami bola po skončení natáčania vrátená do obchodu - čím sa ešte viac znížil rozpočet. (ladko)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama