V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)
Recenze (1 371)
Jednoznačně hrozné. Parta pár lidí se asi o prázdninách nudila, a tak natočila tenhle bububu dokument, který se náhodou dostal do kin a stal se z něj - naprosto nepochopitelně - vynikající horor. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, těžko se mi hledají pozitiva tohoto "filmu". Snaha o syrové ztvárnění děje ruční kamerou, s kterou by i epileptik vykouzlil něco lepšího, a zděšené výkřiky dokonané pitvornými gesty - to vše mě dohánělo k šílenství. Je to snímek bez jakýchkoliv hereckých výkonů s chybějícím napětím zakončený bludným koncem. Měl jsem si doma raděj zapichovat špendlíky do voodoo panenky než na toto chodit do kina. Možná by mi to dalo víc. ()
Jednoznacne nejvetsi zklamani jakeho jsem se dockal pri navsteve kina. Na videu jsem videl spoustu sracek, ale v kine jsem si zatim stezovat nemohl - az po zhlednuti tohoto filmu. Pro me nepochopitelny uspech tohoto filmu, ktery nema ani napeti ani dej, herecke vykony jsou priserne - proste ubohej film. ()
Nafouknutá bublina. Aneb skvělá reklama nedělá skvělý film. Nápad možná zajímavý, ale dívat se na to je utrpení - nuda, nuda, nuda. Hrůza, děs? Kde by se vzaly? Napínavých mi přišlo asi posledních 10 vteřin snímku a to opravdu není mnoho.Navíc jsem se nemohl ztotožnit s žádnou postavou - ta holka mě štvala tak, že jsem jí přál smrt už od začátku.Celý to hraní si na dokument bylo spíše směšný-žádný děj. ()
„...a na jeseň 1940 sa začali strácať deti.“ Geniálny folk horor. Jeden z najpôsobivejších hororov svetovej kinematografie (od Murnaua cez Romera po Miikeho, od Fulicho cez Argenta po Friedkina). Je famózny už po stránke mystifikačnej reklamy. Iste, s podobným nápadom falošného dokumentu prišiel už v 70. rokoch 20. storočia Ruggero Deodato v KANIBALOCH. Myrick a Sáncherz to však vďaka internetu dotiahli do dokonalosti. Majstrovsky budujú atmosféru. Od nevinných náznakov až po na krvavé šľachy obnažený ľudský strach. Traja tínedžeri na víkend vyrážajú do lesov blízko mestečka Burkittsville (bývalý Blair), ktoré je obohnané tragickými udalosťami o čarodejníckych rituáloch a šialených pustovníkoch unášajúcich deti. Berú so sebou kamery, mikrofóny, mapu, kompas, potraviny, pitnú vodu a ďalšie veci... ktoré sú mestským deťom 20. storočia v lese úplne nanič. Je to materiál surový, obnažujúci a vzpiera sa rozuzleniam (SPOILER môže za všetko labilný Josh, pôvodne plný samčieho sebavedomie, ktorý sa slabošsky zbláznil pri prvej príležitosti, začal si vytrhávať zuby a nakoniec všetkých pozabíjal? SPOILER), atmosféra je úžasná (sychravé jesenné lesy), Heather Donahueová neuveriteľne realistická a niektoré scény neznesiteľné (búchanie do stanu, praskanie konárov, postava v kúte). Neuveriteľný úspech (celosvetová tržba 108 miliónov pri rozpočte 60 tisíc dolárov). Kino Považan NMnV 1999 ()
Experiment, založený na velmi, VELMI dobrém nápadu, výsledek navíc opravdu působivý. Ale přinejmenším dvě věci mě zarážejí: 1.) "nalezené" záznamy ztracené omladiny jsou v některých případech sestříhané do záběrů, což je nelogické - sestříhat by to mohli teprve kdyby se dostali domů (naštěstí se tato chyba vyskytuje převážně na začátku filmu a poté na to zapomenete); 2.) celou dobu mi vrtalo hlavou, proč ksakru někoho z těch tří zbloudilců nenapadne prostě vylézt na některý strom a rozhlédnout se, kde Blairské lesy končí. I kdyby to ve výsledku k ničemu nebylo, je vysoce nepravděpodobné, že by to NEZKUSILI. Ale co, život je krátký - dávám pět hvězdiček, protože je to - přísahám - jediný filmový horror, který mě opravdu vyděsil. ()
- Heather se v rozhovoru pro časopis Fangoria svěřila, že její první otázka, když přijela na místo natáčení, byla jestli budou točit snuff film. Taktéž řekla, že poslední scéna pro ni byla tak strašidelná, že supěla zděšením dlouho po záběru. (kriplozoik)
- Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 1999 na Sundance FF v Salt Lake City. (Varan)
- Aby podpořili neshody mezi herci, dávali režiséři vědomě hercům každým dnem méně jídla. (Kulmon)