Reklama

Reklama

Andor - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain, Alastair Mackenzie, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (91)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Asi je to víc ke čtyřem hvězdám, jenomže mi naprosto imponovalo to chytré rozdělování děje na "několik filmů", přičemž ten s heist tématikou u přehrady, a pak hlavně ten z vězení jsou naprosto totální Star Wars napínavé majstrštyky. Epizodky z vrakoviště a Andorova domova sice moc nezaujaly, ale ten prostředek, ten to teda nehorázně táhne nahoru. Osudová pointa postavy Andyho Serkise ve mně bude žít navždy, protože napsat takhle živelnou postavu, která se divákovi v životě nesmaže z hlavy, to je vážně kumšt. Nevěřil jsem, že se dá natočit takhle kvalitní SW věc na pokračování pro televizi. [Disney+] ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Problém netkví v tom, že by nešlo o kvalitní seriál, to vůbec ne. Problém tkví v tom, že tahle část Star Wars univerza/mytologie [tedy zformování rebelů] mě absolutně nezajímá. Production values i technický zpracování jsou na špičkový úrovni, tady prostě není o čem, takže jde o víc než poctivý řemeslo. Jenže co naplat, když z hlediska příběhu je to rutinní nuda.... ()

Reklama

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně filmy ze světa Star Wars znamenaly hodně v dětství. Proto musím říct, že práce pod Disneym mi dvakrát nevoní. Sequelová trilogie měla problém v tom, že neměli plán pro celou trilogii. A celkově to působilo, jako mišmaš něčeho, co si fanoušci nezasloužili. Pak, ale přišel Mandalorian a ten zase navrátil mojí vášeň, jenom aby jí zhasl Boba Fett a Obi-Wan Kenobi. Andor nebyl pro mě nijak očekávaný projekt a ačkoliv se mi Rogue One líbilo, tak jsem i tak nevěnoval Andorovi pozornost. Při premiéře prvních tří epizod jsem tomu dal šanci a byl překvapen. Pozitivně překvapen. Andor je dospělejším projektem, který sází na pomalé tempo a budování. Postavy se nám prokreslují. Cassian Andor v podání Diega Luny je netypickým hrdinou, který se pomalu stává tím Andorem z Rogue One. Od začátku se stará o sebe a postupně si projde zajímavým vývojem, který je dobře zpracován. Z obsazení se nedá vytnout nikomu nic, všichni tady odvádějí kvalitní výkony. Za zmínku nejvíce stojí Andy Serkis (Glum z Pána prstenů), který si již zahrál ve Star Wars. Konkrétně ztvárnil Snokea, vůdce Prvního řádu ze sequelové trilogie. Tam, ale byla jeho postava udělaná pomocí CGI. Tentokrát dostal možnost se předvést bez pomocí počítačových triků. Dovolím si tvrdit, že díky svému výkonu na něho jen tak rychle nezapomenete. Co se týče technické stránky, hudby, vizuálu je seriál pěkně zpracovaný. Tony Gilroy pochopil podstatu rebelie a přinesl nám úžasný seriál, který je vedle Mandaloriana tím nejlepším Star Wars projektem, jaký jsme dostali pod Disneym. Je smutné vidět, že diváci seriál nesledují. Místo toho budou sledovat She-Hulk a podobné hlouposti, ale tomuto kvalitnímu počinu nechtějí věnovat pozornost. Je to obrovská škoda, protože tohle si zaslouží Vaší pozornost! Dejte tomu šanci a věřte mi, že to bude stát za to. 8/10 ()

slord 

všechny recenze uživatele

Takže Andor, seriál, od ktorého som nič nečakal, o postave ktorá ma nezaujímala vzišlo niečo čo mi vyrazilo dych a privodilo veľkú radosť. Dospelejšie, prízemnejšie, svieži vietor do Star Wars, kde scenár nie je deravý ako sito, ale veci dávajú zmysel, kde sa postavy správajú inteligentne a dialógy nie sú prázdne frázy. Len blbý prelet TIE fightera mi spôsobil zimomriavky, vlastne obyčajná vec, ale pôsobilo to tak mocne a veľkolepo, a takýchto momentov tam bolo mnoho, proste v jednoduchosti je krása. Tony Gilroy a jeho tím si dali záležať a mne vyčarili úsmev na tvári a za to som im veľmi vďačný, keby mi pred pár mesiacmi niekto povedal, že budem na vetvy z Andora, tak sa mu vysmejem, ale teraz, keď prvá séria došla do cieľa, tak musím povedať, že to milujem. Jasné, nie je to dokonalé, niektoré linky a motivácie postáv občas mali menšie medzery, avšak pozitíva prevládajú a tieto nedokonalosti sa odpúšťajú jednoducho. 9,5/10 ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Andor pod taktovkou Tonyho Gilroye, ke kterému se přidali více než slušní scénáristé a herecká skvadra, překypující když ne rovnou věhlasem, tak téměř vždy přirozenou ošlehaností a charismatem, konečně ukázal naplno, jak může i dneska vypadat výborný SW projekt. Je nicméně pravda, že inteligentně a chytře napsaný děj se rozbíhá značně pomalu a to skoro celou první polovinu série a zpočátku se tak staví hlavně na pro diváka SW docela doposud neznámé atmosféře a jemných, někdy až minimalistických hereckých výkonech zdejších hlavních postav v čele s Lunou, O'Reilly, Skarsgardem a výborným, pro mě zcela neznámým Sollerem. Musím říct, že i když mě ten neznámý pocit ze zcela nového úhlu pohledu na život/společnost SW udržoval v pozoru a bavil mě (ať už to byl pohled na špinavý, realisticky pojatý život obyčejného lidu v diktatuře, spolupráci planetárního vedení a impéria se všemi kompromisy, úplatky a kolaborací, nebezpečné a morálně často pochybné snahy o odboj nebo byrokracii a aroganci prolezlé imperiální tajné služby, které si tak podkopávají vlastní nohy), nebyl jsem zvoleným tempem příliš nadšen, scénář místy přes nesporné kvality a jasnou vizi nebyl úplně sebejistý a i ta výprava/celková estetika a design zvlášť v epizodách 4-5 kolísala. Počínaje dějovým a vizuálním infernem v epizodě 6 jakoby náhle tým Gilroye skočil do hyperprostoru spolu s postavami a série všechen předchozí vývoj začala úročit v mistrovském souladu vyladěného scénáře, dechberoucího herectví a dokonale gradovaných, emocemi a napětím napěchovaných scén (tichý rozhovor Mon Mothmy a Tay Kolmy o "charitě" v sedmé epizodě - v tu chvíli jsem si začal být opravdu jistý, že se dívám na něco výjimečného). A ne jeden, ne dva, ale min. tři (možná i čtyři) brilantně napsané monology, které jsou proneseny ústy několika postav, se zapíšou zlatým písmem do dějin SW vesmíru, frančízy a dost možná i televize. Takhle začíná rebelie! 8,4/10 ()

Galerie (317)

Zajímavosti (38)

  • Death troopers, které v epizodě vidíme, jsou elitní jednotky, které většinou chránily důležité osoby. Jejich název vymyslel samotný Imperátor na počátku Impéria, aby rozšířil bludy o nemrtvých supervojácích, které Impérium mělo mít jako jeden z tajných projektů. K tomu dopomáhal i modulátor hlasu a striktní utajení samotných identit vojáků. (Veskoslav)
  • Wulff Yularen (Malcolm Sinclair) byl admirál, který za Republiky velel námořním silám Republiky pod vedením generála Anakina Skywalkera. Po pádu Republiky ještě sloužil jako imperiální admirál, následně opustil námořnictvo a přidal se k imperiální rozvědce. Zkušenosti již měl z republikové rozvědky a ze senátní rozvědky. V událostech Andoru je již vysoce postavený plukovník v této organizaci. Ve Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) je již ředitelem Imperiální rozvědky a patří k nejvyšším důstojníkům v radě Grand Moffa Wilhuffa Tarkina. Zemřel 0 BBY při zničení 1. Hvězdy smrti. (Veskoslav)
  • Arrestor Cruiser třídy Cantwell, označovaný také jako křižník třídy Cantwell 410, byl křižník používaný Galaktickým impériem pro lov pirátů a pašeráků. Byl postaven v loděnicích Kuat Drive Yards (KDY) na planetě Kuat. Díky třem vysílačům tažného paprsku měl dost velkou sílu na udržení a zajetí lodí používaných piráty a pašeráky. Byl taktéž vybaven hangárem, který pojmul letku stíhačů TIE a bombarderů TIE-SA. Poprvé se objevil ve filmu Solo: Star Wars Story (2018). (Veskoslav)

Reklama

Reklama