Reklama

Reklama

Když nás vidí

(seriál)
  • USA When They See Us (více)
Trailer 1
USA, 2019, 4 h 56 min (Minutáž: 64–88 min)

Režie:

Ava DuVernay

Kamera:

Bradford Young

Hudba:

Kris Bowers

Hrají:

Jovan Adepo, Kylie Bunbury, Chris Chalk, Omar J. Dorsey, Aunjanue Ellis-Taylor, Vera Farmiga, Caleel Harris, Felicity Huffman, Chris Jackson, Joshua Jackson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Pět teenagerů je neprávem obviněno z brutálního útoku v Central Parku a jejich život se mění v noční můru. (Netflix)

Recenze (29)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ďalší z mnoha projektov od Netflixu o nepráve páchanom na ľuďoch, ktorí sa nevedia, nedokážu či (z vyčerpania) prestanú brániť, ktorí sú odsúdení ešte skôr, ako vôbec otvoria ústa. Toto je ďalší z mnoha projektov od Netflixu o arogancii moci, hlúpote či primitivizme ľudí, ktorí si myslia, že môžu úplne všetko len preto, lebo zastávajú funkcie, vďaka ktorým majú moc nad druhými, lebo si skrátka niečo zaumienili, lebo sú slepo presvedčení o svojej pravde, lebo túžia po popularite či sláve bez ohľadu na následky svojich činov. Toto je ďalší z mnoha projektov od Netflixu o justičnom či právnom systéme v jednej z najskurvenejších krajín sveta, ktorá historicky napáchala a stále pácha viac zla, ako Hitler so svojim gestapom pred 80 rokmi. Toto je ďalší z mnoha projektov od Netflixu, ktorý sa naváža do vlastnej krajiny tak, ako málo kto. Toto je ďalší z mnoha projektov od Netflixu, ktorý Vás rozhodne naserie viac, ako si dokážete pripustiť bez ohľadu nato, či máte, alebo nemáte sympatie k ľuďom inej farby pleti (TEDA KURVA MAL BY). Neviem si predstaviť tu beznádej, bezradnosť či zúfalstvo akýmkoľvek spôsobom bojovať proti niekomu, kto sa “nedá poraziť”, nakoľko s neobmedzeným finančným tokom peňazí, dokáže “zázraky” na počkanie. Trvalo to 13 rokov (!!!), kým “Dávid porazil Goliáša” - 5:0. Odškodné v súčte 45 miliónov síce vyznie ako “výhra”, no ale za akú cenu? No za takú, aká je dokonale vyobrazená v tejto mini sérii, ktorá podaktorých z Vás vyžmýka do špiku kosti, prípadne dostane na (za) hranu emócii. Vysoký nadštandard .. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle fakt ne. Další přehajpované drama pro intouše a dívky, které si popláčou. 5 teenagerů je obviněno z útoku v Central parku ( Útok, znásilnění na to tady samozřejmě nedojde), takže se 1 hodina odehrává na stanici, kde jsou pod psychickým nátlakem přinuceni podepsat svou vinu. Celkem sledovatelné, ale nic moc zajímavého, nového se tam nestalo, empatie ani emoce žádné. Vrcholem je však díl číslo 2, který se odehrává u soudu, což mám rád, takže soudní proces jsem si rozhodně užíval a Vera Farmiga hrála pěknou sviňi, která pro kariéru byla schopná obětovat život 5 mladých lidí a tady měl seriál skončit, jenže jsou zde další 3 hodiny materiálu, který jednak nikoho nezajímá, nic se tam ku* va neděje!! k postavám jsem neměl žádný vztah, takže nadcházelo utrpení srovnatelné s ukřižováním Ježíše Krista. Usnul jsem 3X a málem vymazal Netflix jak jsem byl nasranéj. 2 hvězdy za soud, jinak přehlídka všeho, co ve filmech nesnáším. 3/10. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si to, že celá třetí epizoda tam vůbec nemusela být, a nikomu by nechyběla. Ke konci je seriál hodně natahovaný, hodně se opakuje a nepřináší už k tématu nic nového. Ale první dvě epizody vynikající. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Seriál nabízí odhalující pohled na práci právníků a nedokonalý justiční systém v Americe. Zdá se mi ale, že si tím američtí diváci léčí trauma z multikulturního "tavícího kotle", který jaksi nefunguje, zatahují do toho Trumpa apod. V druhém plánu na mě působila děsivá moc jazyka, zejména zvířecká rétorika obžaloby a novinářů vůči teenagerům. Také komu je v USA udělena presumpce neviny. Seriál popisuje o co rodiny během zdlouhavého soudního procesu přišli. Viděl jsem jen druhý díl, který je výborně natočený a nedá se od něj odtrhnout oči. Ale nejsem příznivec soudních procesů. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ava DuVernay, která byla dosud z mého pohledu outsiderkou v režiserské "komunitě" natočila absolutně brilantní, depresivní, mrazivý a bezvýchodný thriller z prostředí černošské komunity uprostřed NY, která se ocitla ve špatnou chvíli na špatném místě. Od samotného začátku je to znepokojující a emoce ždímající drama , ve kterém divák nenávidí snad celý americký justiční systém, zmr*ské detektivy a hlavní pětici dětí fandí o sto šest. Metody výslechu a následný soudní proces (1., 2. díl) spolu s výborným hudebním pozadím vytvářely neskutečnou atmosféru, kdy jsem místy ani nedýchal, a obrovská výhoda téhle série tkví hlavně ve skvělém a přitom tak lidském budování charakterů hlavní pětice, kdy každý je svůj a divák si je nenuceně oblíbí a trpí s nima. Poslední 2 díly pojednávají hlavně o následném zařazení zpět do společnosti, která je odmítá a dává jim značku, kterou si s sebou ponesou už do konce života. Napínavá a divácky sympatická série, zároveň neskutečný výsmech soudnímu systému USA, rasismu, kariéru honícím detektivům a celkově dnešní době. Za mě mistrovské dílo roku 2019 a větší depku a nasranost ke světu jsem snad nezažil. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

První dvě episody super, druhé dvě naopak naprostá příšernost. Škoda, že to celé není jen o těch soudních procesech... ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle mi zase jednou zvedlo mandle. A pořádně. Takové ty osudové etudy, jež napsal sám život. Tentokrát však pod uměleckým pseudonymen KOKOT VYJEBANÝ. Tohle prostě nevymyslíš. Výborná minisérie. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Ve světle nedávných událostí je to minisérie, která je možná ještě důležitější než kdy předtím. Rasismus (nejen) v Americe je samozřejmě velký problém, ale je až nepředstavitelné, kam může zajít. A vykonstruovaný proces proti pěti černošským teenagerům je to zářným důkazem. Původně jsem si myslel, že se v rámci sebevzdělání podívám na jednu epizodu a zbytek dokoukám v průběhu dalších dnů. Jenže místo toho jsem zůstal u obrazovky přilepený celých pět hodin a viděl to na jeden zátah. Prostě to nešlo zastavit. Každá epizoda nabízí náhled na jiný kousek problému. V první se řeší vyslýchání a manipulování nezletilých kluků, kteří byli ve špatnou chvíli na špatném místě. V druhé dochází na soudní proces, který rozhodne o jejich osudu. Třetí ukazuje následky toho, čím si postavy prochází po návratu z vězení a závěrečná čtvrtá pak ukazuje na hrůzy, které se odehrávají přímo ve vězení. Atmosféra děsivě autentická. Pocit beznaděje, strachu a vzteku je cítit v každém záběru. Člověk kroutí hlavou a nevěří tomu, co se před ním odehrává. Herci jsou perfektní a prim hraje Jharrel Jerome v roli Koreyho. Těžko o něčem tvrdit, že se nepodařilo, jen to prostě nebude váš oblíbený seriál. A pokud vás taková nespravedlnost nevytočí, tak je něco špatně. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejemotivnějších televizních produkcí. Rozhodně stojí za vidění a snese srovnání, i když o kapku drsnější, i s Shawshank Redemption. Vyčítá-li se tomu seriálu délka, tak co se mě týče, adekvátně odpovídá tomu, že my se koukáme v pohodlí gauče dle vlastního výběru. Protagonisti tenhle luxus neměli a režisérka ty emoce zvládla předat dokonale. ()

Gonzi 

všechny recenze uživatele

Šlo by to natočit i lépe, ale jako reálné drama je až těžké se na to dodívat. Co se týče těch důležitých lidí na začátku v čele s bloňdatou paní důležitou... no... škoda, že Punisher je jen comicsová postava. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Tohle byl v celku nečekaný projekt, který byl lehce nenápadný. Stal se však nečekaně i stejně úspěšný. Příběh ze života, který byl i skutečný a silně nespravedlivý. Je těžké mluvit o tom, co přesně selhalo, protože zde asi selhalo snad úplně vše co mohlo. Skoro si z toho člověk chce trhat vlasy, jak tupý a lepý umí být svět. V každém případě asi nejsilnější stránkou seriálu je soudní epizoda. Soudy obecně, když jsou dobře zfilmovány, tak mají neuvěřitelnou sílu. To platí i zde. Zbytek už jede na nějaké vlně toho, že se chceme dostat ke konci ať už dobrému nebo špatnému. Ale není to uděláno špatně. Seriál sám o sobě není špatný. Nenápadná malá perlička ve změti všeho možného z tohoto roku. Zároveň však žádná extra hitparáda. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Fucking racistic unfair !!! Dalo sa to zmáknuť aj za kratšie, niektoré pasáže ma doslova srali, pretože boli zbytočné, ale ako celok táto miniséria ponúka zaujímavý príbeh, ktorý stojí za to si pozrieť. Smutné je, že takýchto príbehov je neúrekom. 4**** a 76,192% ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Co na to říct? Filmů, seriálů, dokumentů s podobnou tématikou jsem už pár viděl, takže jsem na to nekoukal jak tele na nový vrata. Nicméně mě vždycky strašně prudí - asi pro účely dramatizace - ta černobílost (rozuměj debilita, žádný rasový podtext v tom nehledej :) Protože jestli to ve skutečnosti probíhalo v tomto duchu, pak mě to jen utvrdilo v tom, že i průměrně inteligentní šimpanz by se dokázal Pythagorovu větu naučit spíš než někteří obyvatelé Harlemu. Je zajímavý, že USA jsou v oblasti neprávem odsouzených široko daleko suverénně nejlepší na světě. Jasně... dostat se tam před porotu za krádež lízatka, tak to klidně může skončit smrtící injekcí, vyšetřovatelé asi nepatří mezi nějaké velké lidumily, státní aparát funguje více než pochybně (není důležitý, jestli to dotyčný udělal, důležitý je hlavně někoho odsoudit), ale.... prostě pro našince tam musí na jazyku zůstat hodně žluklá pachuť, jak je na všech frontách tohle vůbec možný. No a k technické stránce věci míří jedna velká výtka - ty jednotlivé epizody spolu vůbec, ale vůbec nekamarádí. Nepůsobí to na mě nějak promyšleně, vychytaně, spíš jako kočičkopejskovský dort. Pár silných momentů tady ale najdete a vyjma 3. dílu se moc nudit nebudete. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Z toho prostě mrazí... ještě bych "pochopil",kdyby se to stalo v 60.-70.letech,ale v r.1989? Celý příběh je dramaticky zvládnutý na jedničku, jen 3.epizoda po předchozích nepůsobí tak emotivně, ale pořád to stigma, které mají všichni odsouzení na sobě,je tam znát. Ale pak přichází 4.epizoda,kde nejvíce vynikne nespravedlnost, jenž se udála. Plejáda skvělých herců jen podtrhuje kvalitu seriálu, jenž obsahově bude snad stále aktuální. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, ktorý ma, ako to dokáže každy film o nespravodlivosti, vytáčal do nepríčetnosti. Nespravodlivosť na černochoch je však už klasika a to ma rozčuluje ešte viac! Jaaaj, mladí nešťastníci. 4* ()

wege 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mi nebylo při sledování filmu/seriálu z lidí tak fyzicky špatně, jako z těch zástupců moci (policistů, prokurátorů, soudců). Ano to natočení je poplatné době (BLM, Donald), jinak by to možná ani nevzniklo. Ale i tak, jako pravdivý příběh, to bylo strašné. Strašné, jak lze zmanipulovat děti tak, že nakonec skončí bez jakékoliv viny na dlouhé roky ve vězení. A to vše jen proto, že ty děti nebyly ty naše děti, ale ty jejich děti. A oni, ti přece takové zvěrstva dělají, proto zahodím morálku a ničím životy. Škoda jen toho třetího dílu, byl strašně slabý v porovnání se zbytkem, jinak to mohlo být za 5 hvězd. Jděte všichni, co nerespektujete jiné lidi, do prdele!! ()

Ikedar 

všechny recenze uživatele

Krutý pohľad do útrob nechválne známeho procesu z roku 1989 s takzvanými Central Park Five, ako sa chlapcom hovorilo, je šokujúcim prípadom nespravodlivosti. Niekedy je doslova ťažké sledovať odvíjajúce sa okolnosti, ktoré postretli len 14 – 15 ročné deti. Zároveň sa divákovi ani nechce veriť, ako sa niečo podobné mohlo vôbec stať. Je to vynikajúco spracovaná mini séria, ktorou sa môže Netflix hrdo pýšiť. Dielo v sebe ukrýva množstvo problematiky, či už v otázkach sociálnej nerovnosti, rasizmu, stratenej slobody, no najviac zo všetkého spaľujúcej nespravodlivosti. Je v tom pravda a je v tom veľká dávka autenticity. A človeku je z toho všetkého veľmi smutno. Viac na: http://artyfilmbook.sk/when-they-see-us-recenzia-sokujuci-pripad-nespravodlivosti/ ()

Vera2613 

všechny recenze uživatele

Z nespravodlivosti mi vrie krv v žilách. Tento seriál bol nenápadný no za to skvelo spracovaný a herecké výkony boli fenomenálne. Vyvolal vo mne emócie a to si cením. Za mňa jasných 5* ()

Bublaga 

všechny recenze uživatele

Osobně bych minisérii zařadila do kolonky true crime. Až na to, že na vyšetřování samotného zločinu byly aplikované zejména předsudky, rasismus, osobní ambice. Děj se točí kolem skutečné události z roku 1989, tzv. The Central Park Five případu. Ale doporučuji si předem nic nezjišťovat, o to drtivější je vyústění. U podobných snímků si říkám, jak to v justičním systému máme my s přihlédnutím na rasové předsudky, které v ČR také panují. Myslím, že materiálu na seriál by se nejspíš nasbíralo dost... ()

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

03.06.2019

Ava DuVernay (Selma) se svým prvním blockbusterem V pasti času zklamala. To ale studiím Warner Bros. a DC nezabránilo v tom, dát ji šanci natočit stomilionovou adaptaci bizarního komiksu The New Gods… (více)

Reklama

Reklama