Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, či bol Jeremiah Johnson historickou postavou, legendou, alebo výplodom scenáristovej fantázie. Na niekoho legendárneho mi príbeh pripadal trochu tuctový. Pollack natočil melancholický western s melancholickými pesničkami, minimalistickým pojatím a minimalistickým (zato výborným) Redfordom. Mňa ale trochu minimalisticky aj nudil. Nič iné mu nemôžem vyčítať, ale ak porovnám jeho zábavnosť s inými legendárnymi westernami 70tych rokov, ako tu spomenuté PG a BK, alebo rovnako revizionistický Malý veľký muž a iné, ktoré som videl a dal som im 4 hviezdy, tak bol z nich najmenej záživný a preto mu dávam slabšie hodnotenie. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Já teda westernovky extra zvlášť nemusím, ale tady mě to dost překvapilo. Film mi utíkal pomaličku a báječně splýval s okolní přírodou, indiánskou civilizací, ale i samotným Redfordem, který je Pan herec. Další pozitivem je scénář. Tolik se tam nepovídalo(hlavně ten klučina se mi líbil) a když jo, tak to nebyly zbytečné kecy. Také se mi moc líbila znázorněna špatná stránka přežívání v přírodě(vyvraždění jeho rodinky). Bohužel nejsem tak dobře obeznámen s Pollackovou režií(teprve druhý film viděn), ale milerád se s ní poznám. Uvažoval jsem i o 5*, ale nakonec o jednu snižuju, protože konec se mi moc nelíbil. 85% ()

Reklama

seale 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým hledáš, je způsob, který si vybereš. Den, kdy otálíš, je den, kdy prohraješ. Sluníčko nebo hrom, člověk se bude vždycky divit. Tam, kde fouká spravedlivý vítr. Indián říká, že marně hledáte to, co nemůžete najít. Říká, že najdeš tisíc způsobů, jak si utéct. Indián to nekřičel, řekl to v písni. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Se střídavou přítomností průvodců putuje Redfordova fotogenická tvář napříč osudem i Skalistými horami a vy si máte na konci kruhu uvědomit, že to všechno kolem tam není od toho, abyste proti tomu bojovali. Bylo, je a bude to tam i bez vás. Musíte se jen přizpůsobit a splynout.. Pollackova dobrodružná balada šla do nějakého konfliktu až v poslední třetině, ale překvapivě to k ničemu nevedlo. Možná kdyby se filmový Jeremiah držel pověsti a pravidelně večeřel játra Vran.. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Tón filmu se často změní s až děsivou lehkostí a přirozeností sobě vlastní. A neubírá mu fakt, že není obtížné odhadnout, kam se následujícím krokem vydá. Spíše je obdivuhodné, že i přesto dokáže zaujmout a podat trošku jinak uchopený western. Hlavně z něho ale čiší pocit dobrodružství, který je cítit i přes obrazovky a nutil mě z ní nespustit oči. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Společnost Warner Brothers chtěla natáčet film ve Španělsku, ale Redford si nakonec prosadil své pozemky a okolí utažské přírody. (Fenk)
  • Dvakrát zmíněný "Fort Hawley" je ve skutečnosti historické obchodní místo Fort Hall, založené roku 1834 u řeky Snake v dnešním jihovýchodním Idahu. (džanik)
  • Johnstonova žena (v té době zrovna těhotná) byla ve skutečnosti zabita náhodnou nájezdní skupinkou Černonožců a ne oplátkou za narušení indiánských pohřebišť. (džanik)

Reklama

Reklama