Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Recenze (709)

worknroll 

všechny recenze uživatele

paul newman výbornej, ale samozřejmě se nabízí srovnání s vykoupením z věznice shawshank, byť to asi neni uplně fér, když oba filmy dělí 30 let, ale shawshank je pro mně prostě o level vejš...jak emocema, tak příběhem, zkrátka všim. 70% ()

Bosvin 

všechny recenze uživatele

"Sometimes nothin' can be a real Cool Hand" - nejlepší hláška Paula Newmana a pointa celého filmu - na víc než 3 hvězdy mi ale tento příběh chlapce se sebedestruktivními sklony nedá.....možná kdybych to viděl (a bodoval) před shlédnutím Brubakera, Vykoupení z věznice Shawshank nebo Přeletu nad kukaččím hnízdem, ale dnes už ne. ()

Michelle_S 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto filmu pro mě už navždy bude Paul Newman hlavně Lukem - rebelským, nezlomným, umanutým a sympatickým floutkem, kterému stále na tváři hraje pobavený úsměv. Lukova smrt je nevyhnutelná, ale on se do konce nenechá zlomit a po své smrti se ve vězení stane právem legendou. Film, který se mi zapsal do srdce, a i když vím, jak skončí, stejně se mi vždy zamlží zrak. ()

Mahalo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o vězeňském životě co jsem viděl, Paul Newman se skvěle vžil do role, film se mi velice líbil, útěky, pojídání vajec, sázky, ve filmu nic nechybělo, proto dávám 100%. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Krásny snímok o človeku, ktorý sa len tak nevzdáva a ktorého charizma si podmaní nie len ostatných spoluväzňov, ale najmä divákov pri televíznych obrazovkách. A navyše ešte som nevidel aby sa niekomu podarilo počas jedného filmu pod drobnohľadom dozorcov trikrát utiecť... ()

MartinNewman 

všechny recenze uživatele

Co napsat k něčemu co je dokonalé. Těžko se hledají slova. Jedno z nejlepších vězeňských dramat s mým oblíbencem Paulem Newmanem, kvůli kterému jsem se stal takový blázen do filmu. Tento božský herec mě v dětství uchvátil, když za komoušů dávali třikrát s .... a právě Frajer Luke byl jeden ze tří těch filmů které jsem viděl asi v deseti letch. Film o tom že je lepší umřít než se nechat zlomit systémem, což je celkem aktuální k dnešnímu dění, bohužel, kdy systém začíná plně ovládat lidstvo. O hereckém výkonu Mr. Newmana není třeba diskutovat, stejně jako všichni ostatní , kteří v tomto skvostu dostali roli. Pět bodů je pro mě povinnost. ()

VashCZ 

všechny recenze uživatele

Je to něco mezi Přeletem nad kukaččím hnízdem a Female prisonerkou 701. Mám ale takový pocit, že právě tímto filmem byla prisonerka inspirovaná. Na jednu stranu strašně borcovský Paul Newman, na druhou stranu po půl hodině filmu je půlhodina intermezzo jak si žijou ve vězení, aby jsme viděli závěrečnou půlhodinku s rozhřešením, které ale není dle mého až taková sláva. A ne, není špatné že není takový borec jako na začátku, ale je špatné, že režisér nevede diváka, v příběhu o tak rozevlátém charakteru, více za ručičku 50% ()

destl 

všechny recenze uživatele

První film, který jsem v životě viděl...nebo aspoň co si pamatuju...za to ale těch 5* není...von je to totiž vážně supr biják. ()

Dispax 

všechny recenze uživatele

Přátelé , nemohu si pomoci , ale tento film je opravdu přelomový bod v celé herecké kariéře Paula Newmana. Vysloužilý válečný veterán Lucas Jackson , který se dostane do vězeňského tábora za výtržnictví , jelikož je prostě nenapravitelný, se s vězeňským životem, prostěřím a s kolegy vyrovná možná až trochu nereálně , leč ve mě to budí pocit jistého obdivu , který vlastně vyvolá s "ničím". Řada kultovních scének, výborných dialogů , hereckého obsazení (např. George Kennedy , který vedle Paula ani o krok nezaostává) a jednoduchého scénáře ukazuje že v jednoduchost je síla , a proto nezbývá dát nic jiného, než plný počet ()

BigBen87CZ 

všechny recenze uživatele

Tak si nemůžu pomoct, ale téhle klasice jsem na chuť nepřišel. Možná i proto, že film má dosti poklidnou atmosféru. Nic zvláštního se nestalo, jen Luke zase zdrhnul a tentokrát mu to neprošlo. Možná, že až si film pustím podruhé, najdu v něm skryté krásy, ale po prvním dojmu nemohu jinak než za tři. Co mi chybí je vlastně padouch. Nikdo z postav (dokonce ani ředitel) se nedají nazvat vyloženými padouchy a záporáky. Strážci mají svědomí a ředitel se jako parch*nt projeví až prakticky v závěru. Žádní tyrani jako v Shawshanku, či spoluvězni využívající své síly a postavení. Žádná konspirace, boj o přežití. Žádný práskač, žádné tajemno. Jen pořád ten samý stereotyp dokola. Omlouvám se všem, kdož se mnou nesouhlasí, ale tak já to cítím ... ()

Tionois 

všechny recenze uživatele

Po všech těch kladných ohlasech, které se ke mně dostaly, jsem možná od Luka očekávala až příliš. Samozřejmě, ve filmu si každý najde tu svou oblíbenou scénu (u mě to bude ta první), jenže... z mého hlediska se nejedná o optimistický film. Luke byl největší frajer pod sluncem, to je nesporné, ale ke konci jsem se neubránila pocitu, že k dobré polovině přečinů (a tudíž i ke smrti) ho dohnali jeho spoluvězni. Oni od něj očekávali jistý styl jednání, který si od něj vlastně vynutili. Luke se samozřejmě zachová jako správný frajer a výzvu přijímá. Tak nevím. Nechávám si film rozležet v hlavě a pro začátek čtyři hvězdy pro film, který není jednoznačný trhák, ale nedá pokoj a musím o něm přemýšlet. ?% ()

vincbenet 

všechny recenze uživatele

"Tohleto je příklad selhání vzájemné komunikace" aneb konfrontace jedince a systému. To co dělá tento film nezapomenutelným , jsou hlavně herecké výkony. A to převeším Paula Newmana a George Kennedyho. ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama