Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Schumacher nabízí divákovi přesně ten koncept, který jsem od takového filmu očekával. Neboli, příběh je celkem očekávaný, přítomnost určitých dějových okamžiků nutná. Je tu ale velká kupa známých a skvělých herců a film má především tu schopnost vtáhnout diváka do děje a dát mu to, co od něj očekává. Škoda jen toho přeslazeného konce, ten můj dojem trochu zhoršil. 7/10 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Možná Grisham při psaní knižní předlohy měl dobré úmysly, ale z filmové adaptace číší kalkul, umělé emoce a uhlazenost. Film má být o přetrvávajícím rasismu v americké společnosti, ale tohle téma je tu podané tak černobíle a prvoplánově, až z toho měkne mozek. A není ani moc dobrým soudním dramatem, protože v soudní síni se odehrává menší část filmu, navíc tahle část není moc dramatická, všechno tu stojí a padá na staré dobré závěrečné řeči. Známých herců tu máte požehnaně, ale ani jeden ze sebe nevymáčkne nadprůměrný výkon, a třeba takový Spaceyho nádvladní je tu jenom za karikaturu. Na tohle nebudu znovu koukat ani za peníze. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne kvalitni thriller, kterej neni pouze nejaky nudny soudni drama, ale tim, ze je zasazenej nekam na jih, tak se taky venuje rasismu, buranum a Ku Klux Klanu. Navic u soudu se resi fakt hodne zajimavej pripad. Krome toho sem Schumacher natahnul hromadu kvalitnich hercu, i kdyz nektery maj min prostoru, nez by zaslouzili. Nicmene i takovej McConaughey se docela snazi a mezi borcema typu Spaceyho, Jacksona nebo staryho Sutherlanda se neztrati. Delka necely dve a pul hodiny je mozna trochu prehnana, ale zadna scena nepusobi zbytecne a celou dobu je film hodne napinavej, i kdyz ve vysledku v podstate cely to soudni preliceni rozhodne jedna dojemna zaverecna rec, lepsi by bylo postupne presvedcovat porotu, ale budiz. Prijemny prekvapeni a jeden z Schumacherovo lepsich kousku. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Soudní dramata angloamerické provenience se těší moji oblibě již dlouhé roky a v různých obměnách jsem tuto větu dozajista mnohokrát vyřkl. Čas zabíjet mě bavil od samého začátku po úplný závěr. Tematika rasové intolerance skýtá ve spoustě snímcích patřičné napětí, hustou atmosféru, poutavost a emoční zážitek. Hvězdné obsazení Schumacherova počinu dodává této podívané na hloubce. Nejvíce potěší Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson a Kevin Spacey. Prostor pro nudu v případě Času zabíjet nenajdete ani přes delší stopáž, což je veliký klad. Je pravdou, že řada věcí zůstala ve filmu nedořešena, avšak primárně tu šlo o otázku viny či neviny otce znásilněné dcerky, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a silná téma, no celé je to zobrazené účelovo. A to mi na Hollywoode vadí. V prvom rade je to výsledok procesu, ktorý je absolútnym nezmyslom. Keď sa rieši prípad jasnej dvojnásobnej vraždy, tak to nemôže dopadnúť takto.  V druhom rade zobrazenie skoro všetkých belochov ako odporných rasistov, z ktorých minimálne polovica pôsobí v militantných jednotkách KKK. No a v neposlednom rade je zarážajúce, že celá predloha od Grishama bola napísaná podľa skutočnej udalosti z roku 1984, kde 12-ročné BIELE dievča znásilnil ČERNOCH. Tak z akého dôvodu sme menili farby? Čistý kalkul. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Predloha Johna Grishama je založená na skutočných udalostiach z roku 1984, keď sa spisovateľ na súde v okrese DeSoto v Hernando stal svedkom otrasného svedectva dvanásťročnej obete znásilnenia. Prípad sa týkal znásilnenia a napadnutia dvanásťročnej Marcie Scottovej a jej šestnásťročnej sestry Julie Scottovej. Na rozdile od filmu však obete boli belošky, zatiaľ čo útočník Willie Harris bol černoch. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama