Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někdo chtěl napsat příběh "jako od Toma Clancyho", ale nepovedlo se mu to. Krvavý příliv má jalový nepřekvapivý scénář, nicméně je dobře natočený a hraje v něm jako vždy perfektní Gene Hackman, kvůli kterému to celé stojí za vidění. Dušínovská postava Denzela Washingtona mě totiž nijak neohromila a o hudbě Hanse Zimmera bych mohl napsat totéž, protože (tentokrát) není ničím výjimečná. Lehký ponorkový nadprůměr - asi jako U-571. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů je pro mě, jakožto hodnotitele, nejtěžší. Jde prostě o skvělou záležitost, co mě bavila. Nemám proti ní větších výhrad (pokud tedy vynechám to, že jsem té zápletce do detailu nevěřil) a možná si na ní i někdy vzpomenu. Ale jestliže chci další dny v klidu spát, nemohu dát filmu více jak tři, jelikož se prostě jedná o snímek, který se sice snaží o varování formou zábavy, s filmařského hlediska mu však nejde o nic, je to prostě takový ten akčňák, na který je radost koukat. Ale mně jde především o nápad, chcete-li, tak námět a tento bych vymyslel (asi jako většina z nás) bez mrknutí oka. Dost lidí zde vyzdvihuje hudbu. Já bych byl při tomto chválení opatrnější. Zimmer vykrádá očividně sám sebe ( i když možná až v budoucích filmech (při závěrečných titulkách jsem měl pocit, že si skladbu pro Skálu omylem prohodil do Krvavého přílivu)) , jeho melodie jsou někdy značně primitivní, proto se líbí širokému publiku a já, i přesto, že podrobně znám minimum jeho tvorby, jeho postupy (alespoň v akčních filmech) se mi líbily tak možná při první zkušenosti, teď je to už ale dost otravné. ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Moudrý černoch a neústupný běloch. Rusko opět jako zdroj zla. Nechápejte mě zle, nejsem na straně ani jedné strany současného politického dění a konspirace, myslím, že všechny tři strany (usa, rusko, čína + další velmoci o nihž se nemluví) stojí za prd. ale začíná to být skoro vtipný, jak se vždycky něco odělá v rusku a zachranují to předem klišoidní ikony. navíc od jisté doby mě spory, vzpoury a hádky tohohle typu neberou. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ti co milují soundtrack Skály, tak nechť prověří hudbu v Krvavém přílivu. Hans Zimmer totiž naplno udeřil už zde. Hudební složka jinými slovy tedy vynikající. Jinak samozřejmě souboj o kapitánský můstek Hackman versus Washington nedokáže nudit ani po letech. Film prakticky nestárne. Vzpomínám si, že jsem kdysi nepokrytě fandil Hackmanovi a nyní bych se přidal určitě do Washingtonova týmu. 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hvězdná sestava herců i tvůrců rozehrála poutavé drama na palubě jednoho z nejničivějších bojových strojů, jaké kdy lidstvo vytvořilo. Hudba Hanse Zimmera je na celém film tím nejlepším - temný, hřímavý soundtrack neustále přes všechen ten ryk na těch správných místech výtečně evokuje "slepotu", kterou prolamuje jen sonar, a tvoří spolu s Doldingerovým Das Boot a Poledourisovým Honem Na Ponorku hvězdné trio ponorkové války. Crimson Tide působí dobrým dojmem, ale zůstává "až" třetí především díky poněkud co do náplně jednoduššímu příběhu. I tak ale zaslouží 80% a poznámku, že i ze samotného OST vám musí běhat mráz po zádech;) PS: Hackmanova řeč k posádce před vyplutím je v dabingu překvapivě lepší než v originále - hlavně George Dzundza totiž to své "Alabama!" řve podstatně méně nahlas a též méně procítěně:) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Existuje ještě jedna válečná ponorka USS Alabama z období druhé světové války. Ta je však natrvalo zakotvena v docích Mobile Bay a slouží jako muzeum. (becki_tu)
  • Během scény, kdy je poručík Hunter zbaven služby, říká kapitán Ramsey : „Get Lt. Zimmer in here! (Přiveďte sem poručíka Zimmera!)“. Hans Zimmer totiž složil k filmu hudbu a jeho jméno bylo dopsáno do scénáře jako pocta za skvěle odvedenou práci. (becki_tu)
  • Brad Pitt prejavil úprimný záujem hrať LCDR Huntera (Denzel Washington) v období, keď Al Pacino zvažoval rolu kapitána Ramseyho (Gene Hackman). Pitt totiž už dlho chcel pracovať po boku Pacina, ktorého považoval za hereckého majstra. Keď však bolo jasné, že Pacino túto úlohu nezoberie, Pitt tiež prestal mať o film záujem. S Pacinom si napokon zahral v Dannyho trinástka (2007) a zdieľal s ním scénu vo filme Vtedy v Hollywoode (2019). (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama