Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (602)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Přesto, že Addamsovu rodinu moc nemusím, tak tohle se vážně povedlo. Netflix po letech oživil tuto téměř mrtvou a polozapomenutou značku. Má to lehce atmosféru Harryho Pottera, ale nedá se říct, že by ho to přímo vykrádalo. I obsazení je super snad s výjimkou otce Wednesday. Ta je neskutečně nihilistická a libuje si ve všem negativním. Střídá jednu školu za druhou a nikde nevydrží. Nakonec se dostane do Nikdyvíc, kde je dětí jako je ona mnoho a už tolik nevyčnívá. Stejně se jí to ale nelíbí a snaží se utéct. Nakonec si jí tu ale zalíbí a ona zůstane. Postupně odhalujeme historii školy i její rodiny a zjišťujeme, jak je vše propojené. Celé je to provázané detektivní linkou, kdy hledáme vraha a tajemné monstrum. Hodně se mi to libí. Je to promakané a těším se na další sérii. Ten hype si to zaslouží. "Byla jsem u lykantropologa." ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vrána k vráně sedá, exota si hledá." V Addamsově rodině jsem vyrůstal a i díky nim ze mě je to, co je, čili hravá dablzrůda. Byl to láskyplný svět černočerného humoru a té správně morbidní rodinné pohody, tak trochu jinak žijících milých monster. Třicet let uteklo jak černá voda a najednou... mám příležitost ukázat, jak mladého ducha mám a že umím jít s dobou. Nebudu srovnávat, ohrnovat nos či lopatou kopat seriálu hrob, to nechám tuctům csfd ptakopysků, uskladněných ve skříni, v pytlích vedle strýčka Nick-Nacka. Já si budu pochvalovat. Že je Wednesday osamělá morbiďačka, která by možná chtěla... a ve své zasmušilosti je děsně šik a sexy. Že její, scenáristy opuštěný (a nemučený) bráška Pugsley je utajený levoboček Benicia Del Tora (ty oči, ta mimika) a že Morticia má nový pohled, tajnosnubný i ostrý jak Zorrův kord. Že i všichni ostatní (lykantropické koťátko... vaúúú), ruku v Ruce či dráp v chapadlu, důstojně kráčejí v morbidních stopách svých předchůdců. Až na jednoho.  Ano, mluvím o tom obscénním orangutanovi, čili Luisi Guzmánovi. Ach jo. Původní Gomez Addams byl temný aristokrat, gentleman každým coulem. Vážně bylo nutné jeho postavu takhle zprasit, takovým žoviálně se pitvořícím hňupem? Myslím, že i casting u nás v Plzni, mezi bezďáckýma květákama nebo v zoo, v pavilonu opic, by dopadl líp. Nemohu jinak, odebírám hrst hlíny a jen čtyři hážu na rakev. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Miestami je to parádne (kompletný casting rodiny Addamsovcov na čele s fenomenálnou Jennou Ortega, úsečné hlášky Wednesday a rozkošná Enid) ale celé to obopína typická netflixovská priemernosť. Za tých skoro 8 hodín tu nie je toľko originálnych imaginácií, ako sa nachádza v ľubovoľnej polhodinke Beetlejuice. Akadémia je úplne povrchne spracovaná, nie je tu čo objavovať a celý tento akože obskúrny svet sa vyčerpá v prvej epizóde. A ostáva len jalový nezaujímavý príbeh o nejakom mŕtvom pilgrimovi. Budem sa opakovať: Addamsovci najlepšie fungujú v epizodickom formáte, kedy groteskná rodina naráža na mantinely normálneho sveta a všetky pokusy o veľké príbehy išli vždy mimo. Ak už chceli tvorcovia skúsiť niečo nové, mohli pritlačiť na pílu (SPOILER: prečo sú Addamsovci fascinovaní vraždami ale okúňajú sa priznať k jednej, ktorú vykonali?). Najpriemernejší Burton. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Addamsovu rodinu zbožňuju a samozřejmě jsem si postupně našla zálibu ve všech formátech na tohle téma, juvenilní animáky nevyjímaje. Nicméně po letech od původního nápadu papá Addamse (Addamsovi poprvé vyšli v novinách v roce 1938) se nám rodinka rozdrobila do spin-offu Wednesday společně s tím, že pubertální hrdinka hraje hlavní roli i v muzikálu Addams Family Andrew Lippa (2009). Nejsem si jistá, že právě tohle je ideální cesta pro moderní pokračování Addamsových, ale pokud to značku udrží živou, tak to zřejmě musí stačit. Koncept seriálu kombinuje schémata kolem internátních škol s mladistvými monstry (zdravíme Monster High), ale primárně je to detektivka, což je vlastně škoda. Takže cosi dobrého se tu najít dá, například příbuzní Addamsovi ve vedlejších rolích nebo zábava s otci zakladateli. Někteří spolužáci Wednesday jsou zajímavá monstra, ale to je asi tak všechno. Uvidíme, jestli se 2. série náhodou nezlepší. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Vizuálně televizní devadesátková teenage slabota. Kam se to hrabe na 30 let starou Sommersovu “rodinu”. Ale silná stránka seriálu je v uchopení postavy samotné Wednesday, která projde naprosto neuvěřitelným - leč geniálním - dramaturgickým obloukem od odtažité sadistické potvory v empatický emancipovaný vzor všech ostatních studentů…a funguje to, a je to na konci i velmi (prvoplánovitě) dojemné… ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Weems navrhne Wednesday, aby na violončele zahrala povznášajúcu skladbu od Fleetwood Mac, na čo Wednesday odpovie: "Pokiaľ mi sľúbiš, že ma potom obesíš ako čarodejnicu." Tým odkazuje na divadelné vystúpenia a osobu Stevie Nicks a najmä na jej pieseň "Rhiannon", ktorá je často uvádzaná ako "pieseň o starej waleskej čarodejnici". (molcan2)
  • Ve 24. minutě, když se Wednesday (Jenna Ortega) dívá s Tylerem (Hunter Doohan) na film, tak zní z obrazovky skladba „Perfect Day“ od americké zpěvačky Hoku Ho Clements. (Trajektt)
  • Počas rodičovského víkendu podáva Enid jej matka letáčiky na "lycantrophy conversion camp", aby jej takýmto spôsobom pomohla zvlčiť. Conversion camp je označenie pre jednu z akcií konverznej terapie - pseudovedeckej a neetickej metódy používanej primárne fundamentalistickými cirkvami v USA. Podľa autorov má táto metóda pomôcť LGBT ľuďom zbaviť sa "nežiadúcej" sexuálnej orientácie a stať sa sociálne akceptovaným heterosexuálom. Rovnako ako LGBT v očiach autorov terapie je aj Enid v očiach vlastnej rodiny vnímaná ako spoločensky nezapadajúca a nežiadúca. (RigorMortis)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama