Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jsem se do tohoto seriálu zamilovala. 🤍 Ani nevím proč, ale pohltil mě už v prvním díle větou „Bláto se přece chová jinak než telecí hovno!“. Sice je to socialistický seriál s dávkou socialismu, ale rozhodně není tak špatný, jak někteří říkají. 🙌🏻 Měl skvělé a docela napínavé zápletky, které každým dílem gradovaly výš a výš. Krásně nám přiblížil soudruhování v zemědělském odvětví, kterému se v té době dařilo a musím říct, že vidět v jednom seriálu tolik přímých porodů krávy se jen tak někomu nepovede. - Takže zde je možnost. 👌🏻👀 Všichni herci byli naprosto skvělí. Seriál byl opravdu nabytý těmi nejlepšími hereckými hvězdami a kromě Josefa Abrháma, který se mi do role silně nehodil (asi ho mám prostě navždy zažitýho jako doktora Blažeje a nějakej inženýr Jiří Vydra mu prostě nesedl), mě uchvátili všichni. Jen bych ráda dostala vysvětlení ohledně jakési slovenské kreace Veroniky Žilkové, která se pokoušela mluvit slovensky tak moc, že nakonec mluvila česky. Vladimír Kratina, drsňák jako vždycky, byl sice, ✨drsňák jako vždycky✨, ale k tomu všemu se prolínal i do velmi citlivé postavy. Každá z postav vlastně měla svůj příběh, který se ale vždycky točil kolem teletníku nebo později i kravína. Je to rozhodně zajímavý seriál, který mě bavil. Není to nic náročného, jen obyčejný lidský život, který občas bývá pěkně složitý. Doporučuju! 🙌🏻 ()

Troglodytes 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dal jen 4 hvězdy, ale poté co TV NOVA stáhla tento seriál z primetimu, aby tam plácla neuvěřitelně pitomou tajtrlíkarnu, musím dát tomuto seriálu plný počet. Prostředí kravína, rozhodně není pro většinu diváků zrovna přitažlivé, což může ovlivnit hodnocení nejednoho uživatele. Podle některých komentářů soudím, že řada z nich uvažuje ve schématu třídního boje: 1) natočeno za komančů? - ne více než 3 hvězdy! 2) vystupují tam dělníci či rolníci? - bolševická propaganda, která s zaslouží jen odpad! Myslím, že tento seriál si zaslouží vysoké ohodnocení, z několika důvodů: 1) realistický a uvěřitelný příběh 2) realistické a uvěřitelné dialogy 3) skvělé herecké výkony Tedy vše, co většina současné české tvorby postrádá. Navíc si myslím, že dobrý tvůrce dokáže napsat skvělý příběh z jakéhokoliv prostředí, tedy i z kravína či kafilerie. Naopak patlal, natočí vždycky sračku, a nepomůže mu ani atraktivní prostředí nemocnice, redakce, či umělecké školy. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších TV seriálů z "předrevoluční" doby, který napodiv ale není propagandistický, jak ho odsuzují mnohí hodnotitelé ve svých komentářích. Naopak režisér se pokusil o kritiku některých "soudruhů", ale moc se mu to nepovedlo, protože zůstal v půli cesty. Zřejmě proto, že ještě nevěděl, že za rok dojde k bodu zlomu, a netroufl si na větší a otevřenější kritiku. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto filmu se točí kolem prostředí (na pohled velmi krásných zvířat) kraviček, přičemž jde o zcela realisticky vykreslený pohled na život několika rodin a jejich soukromých i pracovních problémů. Scénáristicky není tomuto filmu co vytknout a když k tomu připočtu naprosto věrohodné výkony našich starých dobrých herců a výtečnou hudbu, jež popisuje zcela přesně a výstižně jednotlivé scény, je to na plný počet bodů. Docela by mě zajímalo, jak by ti, co toto nadprůměrné dílo zhodnotili jako odpad, hodnotili dnešní vymývárny mozku typů Růžové zahrady, VKV apod., kde kromě umělých a velmi často až trapných hereckých výkonů jde dějově stále o to samé (kdo s kým) :-) . ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Není to taková hrůza, jak naznačuje zdejší hodnocení. Není to primárně politický škvár. Někoho může odpuzovat hodně přízemní prostředí, ale vztahy v něm jsou celkem solidně rozpracované. Bonusem je neuvěřitelné množství znamých herců ve velkých i menších rolích (např. Abrhám - nyní figuruje v Havlově Odcházení, ovšem také se musel zamazat od hoven...obrazně i doslova, Čepek to dává bez problémů, Konvalinková přehrává, Husák - hodně dobrý výkon, Vašut jako primitivní buran :), Žilková tárá po slovensky :), Bohdalová v roli tupé matky září, Zázvorková je drbna atd.). Vladimír Kratina v roli řídícího teletníku tomu dává svým lidovým přístupem dobrou čočku :) + jeho koníček fotbal, tím to u mě vyhrál. Na Druhý dech se dá v pohodě dívat, nemá se za co stydět (vzhledem k dobovým poměrům). 45%. PS: Roman Skamene jako inseminátor - to je megalaskonka :) . ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)
  • V záběru na střechu převráceného Mercedesu je vidět vepředu na jeho boku připevněná kamera. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno