Reklama

Reklama

Iron Man 2

  • USA Iron Man 2
Trailer 2

Tony Stark, majitel velké zbrojařské firmy a vynálezce speciálního obleku Iron Mana, odmítá snahy vlády o vydání své technologie pro potřeby armády a tvrdí, že nepřátelé státu jsou ve vývoji o mnoho let pozadu. K jeho velkému překvapení se na závodech v Monze objeví podivný muž, který ve velmi podobném obleku vyvolá nejdříve autonehodu závodních formulí a následně napadne Starka. Útočníkem je Ivan Vanko, zneuznaný potomek ruského vědce, který kdysi pomáhal Tonyho otci založit Stark Technologies. Z vězení ho unese Tonyho konkurent Hammer, který chce, aby mu tajně vyrobil obleky Iron Mana. Jenže Vanko začne pracovat na takzvaných drondech - válečných robotech. Pro sebe si vyrobí svůj vlastní oblek Iron Mana a na výstavě technologických válečných novinek pomocí svého tajného softwaru a robotů napadne diváky a Tonyho... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 555)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Už jednotka bola zlatou strednou cestou medzi puberťáckym Spider-Manom a temným Temným rytierom. Dospelé, ale pritom odľahčené. Dvojka je v podtexte temnejšia, ale na povrchu stále veľmi zábavná. Akurát zábavu nečerpá z komiksovej akcie, ale z dialógov, fórikov (scéna s jahodami je proste pecka!) a bez výnimky oduševnených hercov. Slabšie ako jednotka? Kdeže. Pichnúť tam pre lepšie tempo ešte jednu väčšiu akčnú scénu doprostred filmu a nemám výhrady. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Justin Theroux .. 70%. Výsledný dojem nakonec zpřerážel všechny obavy a špatné prognózy a to až překvapivě, proto zaokrouhluji nahoru. Sice se napodruhé nejedná o tak zlaté vejce jakým byla jednička, ale na především konverzační film prostě nejde být naštvaný, když je podaný takhle dobře. Vše stojí na hercích, vtipech, dialozích (zlatý originální hlas! Už jen pomyšlení na dabing mi nahání nevolnost - vyloženě nevhodný film, navíc nebyl ani 3D, aby se našla polehčující okolnost) a nikoliv akci. Jon Favreau už se téměř dotkl hvězd. A já si jdu pro zbraň a zastřílet... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Iron Man 2 - bigger, multiplied and with different black sidekick. Tonyho Starka bych už netoužil výchovně nakopat do jistých míst, nicméně i přes pozoruhodný a uvěřitelný posun jeho postavy, setrvale kvalitní konverzační část a vydatné herecké posílení souboru tu pořád trvá ten problém se slaboučkým záporákem. Na osmdesátku to prostě pořád nevidím, a na reprízu taky ne. Na to je tam přece jen té Gwyneth a Scarlett málo;) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Měkký Bobo, starýho Měkkýho Boba syn, tohle konverzační melodrama utáhl jen svým charmem. U dvouhodinového akčního filmu by jeden logicky předpokládal nějakou tu akci. A čeho se dočká? Podivného bezpohlavního jiskření s asexuální zrůdou paní Paltrowovou, homopošťuchování s panem Čidlem, plýtvání obstarožním Wrestlerem a pár minut lisování těžkých kovů. Naštěstí je dnes výkupní cena železa na vrcholu romského blahobytu, takže když australští elektrikáři ještě přihodí pár drobných za předražený videoklip, chlapci snad naškrábou aspoň na náklady a nízkorozpočtový seriál Avengers! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mnohí sa ma pýtajú, ako v takomto brnení chodím na záchod. Takto.“ Na druhé pozretie (ktoré sa odohralo 6 rokov po prvom) prekvapivo ešte lepšie. Akčné scény sú super nakrútené; veľa tomu dáva chodbová scéna, v ktorej neviete, či viac exceluje do univerza prvý raz vstupujúca Čierna vdova, alebo Starkov brutálne snaživý komorník, šofér a vo voľnom čase neprofesionálny boxer Happy Hogan. Percentuálne hodnotenie okrem toho zvyšujú aj easter eggy (štít, kladivo, spis Avengers) a oproti jednotke zväčšený priestor pre Nicka Furyho. Sam Rockwell je kvalitný a osviežujúci zloduch; v podstate skôr technický typ, ktorému vlastne nejde o žiadne ovládnutie sveta a svojím spôsobom to celé myslí dobre. Akurát, že sa mu to časom úplne vymkne spod kontroly. Rockwell do postavy dokázal pretaviť svoje povestne známe pošukstvo a je excentrikovi Starkovi nečakane vyrovnaným partnerom; za istých okolností by to vlastne mohli byť spoluzakladatelia nejakej výnimočnej, vizionárskej technofirmy. Občas drhne logika (odkiaľ Iron Man vo finále vedel, že tam bude Pepper a že ju treba zachrániť pred explóziou?) a finále je dosť do očí bijúcim ústupkom komercii (takže hoci do vzduchu vyletuje štvrtka mesta a desiatky áut, evidentne o život neprišiel ani len túlavý psík), ale inak Iron Man 2 obsahuje veľa akcie, veľa humoru (miestami to vyzerá ako 200-miliónový sitkom), vtipné hlášky („Len som sa šmykol.“) a dialógy („Chcem vás...“ – „Aj ja vás!“ – „...mať z krku.“), úžasne nadizajnovaného Rusa Mickeyho Rourkea s papagájom na pleci (!) a zábavný vzťah Tony/Rhodey. Za najodvážnejšiu vec, akú tvorcovia použili, pokladám to, že Tonyho väčšinu času stvárnili ako arogantného hajzlika. Iste, už v jednotke to nebol žiadny svätec, ale tu je to miestami až (prehnane povedané) záporná postava a tak palce miestami držíte skôr Rourkeovi, než jemu (!). Ani sa nečudujem, že v rámci univerza nakoniec začala vláda USA podrobne skúmať (ne)vhodnosť superhrdinov, čo nakoniec v roku 2016 vyústilo do Občianskej vojny. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (173)

  • Scén, ve kterých se objevují vojáci, se účastnili vojáci skuteční. Přesněji jde o 445. jednotku pro údržbu letounů z Edwardsovy letecké základny. (Kubaaa97)
  • Část proslovu Justina Hammera (Sam Rockwell) v soudní síni zní: „Za posledního půlroku vytvořil Anthony Stark meč s neslýchanými možnostmi. Teď ale tvrdí, že je to štít.“ (V originále: „In the last six months, Anthony Stark has created a sword with untold posibilities. And yet he insists it’s a shield.“). Jedná se o odkaz na dvě mimovládní zpravodajské agentury S.W.O.R.D. a S.H.I.E.L.D., jež se v MCU a komiksovém světě Marvelu vyskytují. (Kubaaa97)
  • Režisér Jon Favreau původně zamýšlel natočit některé scény IMAX kamerami dle vzoru Temného rytíře (2008). Nakonec se je ale rozhodl nepoužít, protože usoudil, že vizuální efekty by v tak vysokém rozlišení nemusely vypadat přesvědčivě. (Kubaaa97)

Související novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (více)

Olivia Munn u X-Menů

Olivia Munn u X-Menů

15.04.2015

V Iron Manovi 2 se mihly hned dvě herečky, které čeká superhrdinská budoucnost u konkurence. Nejdřív se studiu 20th Century Fox zalíbila Kate Mara, která poslala Tonyho Starka na slyšení do… (více)

Reklama

Reklama