Reklama

Reklama

Ali

Trailer 2
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternativní 150 min)

Režie:

Michael Mann

Hrají:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda světového boxu žije! Will Smith jako Muhammad Ali, nejslavnější boxer všech dob... Americký boxer Muhammad Ali (1942–2016) bývá někdy označován za největšího sportovce minulého století. Ve světě sportu proslul jako osobnost s neochvějným sebevědomím a vírou v sebe sama. První titul mistra světa dokázal vyhrát už ve 22 letech, zároveň však dokázal veřejnost šokovat svými občanskými postoji a konverzí k islámu. Aliho životní příběh a sportovní kariéra neustále vzbuzuje obrovský zájem, proto o něm vzniklo nebývalé množství dokumentárních snímků. Jeho pozoruhodný osud upoutal také amerického režiséra a scenáristu Michaela Manna (Poslední mohykán, Collateral), jenž ve své tvorbě systematicky reflektuje silné dramatické příběhy. Mann patřil k předním proponentům digitálního natáčení, což si poprvé vyzkoušel právě při práci na celovečerním životopisném snímku o Muhammadovi Alim. V hlavní roli se představil Will Smith a za svůj životní herecký výkon byl po zásluze nominován na Oscara a Zlatý glóbus... Děj snímku strhujícím způsobem pokrývá všechny důležité momenty Aliho sportovní kariéry a vrcholí legendárním utkáním o titul s Georgem Foremanem, který proběhl v tehdejším Zairu s podtitulem Rachot v džungli (The Rumble in the Jungle). Na pozadí slavných zápasů se ovšem odvíjela mnohem důležitější bitva, která souvisela s jeho vírou a politickým přesvědčením. Po zisku prvního titulu šokoval svět, když se prakticky ze dne na den nechal přejmenovat. Jméno Cassius Marcellus Clay Jr. prohlásil za otrocké a nejprve si změnil jméno na Cassius X, následně se pod vlivem vůdce Národu islámu rozhodl převzít jméno Muhammad Ali. Později skandálně odmítl vojenskou službu ve válce ve Vietnamu a stal se nejkontroverznějším sportovcem všech dob. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (331)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Box mi je ukradený, nejsem fanoušek Aliho, přesto se mi Ali moc líbil a přikládám to právě Mannově režii, kterou tu tolik kritizujete. Maximálně mi vyhovovalo jak tempo, tak i fakt, že to není film o boxu, ale o člověku, který měl dar, notnou dávku sebedůvěry a píle, sociálního cítění, touhu po respektu .... na druhé straně v něm přetrvával jistý mindrák, náboženský zmatek, přelétavost. Tím, že Mann ukázal Aliho jako křehkou člověčí nádobu nikoli jako stroj, u mě zabodoval. A pak i Will Smith, Jamie Foxx a John Voight. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nejmenuju se Cassius Clay, to je otrocký jméno a já jsem svobodnej. Jsem Muhammad Ali." Veršující muslimský rohovník tmavé pleti narozený jako Cassius Marcellus Aladdin Mulligan Montmoreney O'Toole Clay bezesporu prožil zajímavý život mezi nataženými špagáty a evidentně se nenudil ani mimo ně. Já jsem si, s lehkostí sobě vlastní, čas na nudu dokázal bez větší námahy najít, takže, i když jsem se Smithovým výkonem tradičně spokojen, tak mi docela chybělo pořádné dunivé mlasknutí po řádně trefeném úderu. Já mám totiž raději box než muslimy. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Silný a pôsobivý životopisný príbeh o veľkej osobe svetového boxu. Do života mi zostane najmä posledný box a víťazné gesto na svet z rohu ringu. Smith hraje vynikajúcu rolu vynikajúco. Hudba je skvelý podklad, len ten dej a scenár sú také všelijaké, ale dôležité je, že sa mi ten film páčil. S Alim a jeho životnými presvedčeniami nesúhlasím, taktiež s premenovaním a zmenou viery. Rok 2001 je známy skôr inými filmami, ale tento určite neprepadol, dá sa pri ňom stráviť pekný večer, len je dosť dlhý, tak by ste to mali zvážiť. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Aliho jsem viděl poprvé asi před čtyřmi roky, kdy jsem se snažil nakoukat právě objeveného Manna. Bohužel jsem si sehnal italskou verzi a film mi znechutilo i neustálé přečasovávání titulků. Po časem jsem se k Alimu vrátil a udělal jsem dobře. Film totiž patří mezi to nejlepší, co jsem zatím od Manna viděl. Nebojím se říct, že jsem u filmu prostě slintal blahem, sušil oči a třásl se husí kůží. Každý záběr je promakaný, každé slovo přesně načasované, všechno do sebe zapadá. Mann mě zkrátka opět přesvědčil o své genialitě. HUDBA: Vím už dlouho, že co se týče hudby, nemá Michael konkurenci. U Aliho to platí obzvlášť - hudba se tu stává nositelem příběhu, emocí i působení na diváka. Nejlépe to vynikne u soubojů, hudba vyjádří podvědomý triumf, ponížení, strach, bolest i lásku. Perfektně vybrané písně černošských interpretů jsou skvěle doplněny originální hudbou Lisy Gerrard a Pietera Bourkeho. Lisa v několika písních předvádí vskutku něco neuvěřitelného a potvrzuje tak svou nepopiratelnou pozici v mém srdci. Více to však vynikne na prakticky nesehnatelném soundtracku (ne na OST, kde je pouze See the Sun). ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film se do ringu vplížil otravnou úvodní pětiminutovkou divných pohledů, aby následovala slušná série lehkonohého baletu a tvrdých ran, kterými je deklasován první oponent (samozřejmě strašně zlý, unfér podvodník). Následují poněkud chaotické direkty převážně mimo tuto nehodnou divačku: momentky ze života - nějaké ty stížnosti na bílý útlak, první šuk, čuramedánské náboženské bláboly, stížnosti na bílý útlak, náboženské bláboly, šuk, stížnosti, bláboly, potom přichází povedený hák v podobě dalšího sugestivně nasnímaného zápasu. Vše je ještě před polovinou ukončeno drtivým K.O. reklamního bloku, probouzí mě po několika hodinách až kočka svou oblíbenou noční hrou - drnkáním na žaluzie a mé nervy. Asi není vyloženě košer hodnotit film, který jsem neviděla do konce, musím však přiznat, že mě ta zbývající hodinka a půl nijak neláká. Ono je to řemeslně vymazlené, Smith hraje jak o život, jenže to je lejno platné, když vás prakticky všechny postavy serou. Nesnáším nafoukané frajery, náboženské fanatiky a rasisty... a tady člověk pořád akorát poslouchá Aliho nabubřelé chvástání, v přestávkách se má nasoukat do černého pytle od hlavy až po paty, číst korán a sypat si popel na hlavu kvůli své hříšné světlé pleti. Polibte mi laskavě drdol! Dokoukání se nebudu vyhýbat, ale aktivně ho vyhledávat také ne. Zatím 66,6%. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (21)

  • Clay/Ali uvedl, že zlatou medaili z LOH 1960 v Římě zahodil do řeky poté, co ho odmítli obsloužit v restauraci pro bílé. (kwaicheng)
  • Muhammad Ali v skutočnom zápase proti Listonovi vyhral už v prvom kole KO. (Steam)
  • Původní verze scénáře měla 200 stránek a popisovala Aliho život už od dětství. (Karlos80)

Související novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (více)

Reklama

Reklama