Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Netuším, ako by podobná látka mohla pôsobiť bez tak sústredenej, vnímavej a citlivej réžie (možno ani nechcem vedieť). Emocionálny fenomén a slovy len ťažko postihnutelný zážitok. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Zajímavá fantasy. Je to sice trochu divné, ale Costner je docela dobrý a ve filmu nechybí ani humor. K tomu James Earl Jones, který výborně sekunduje. Nejvíc mě pak ale dostal závěr, kdy jsem málem uronil slzu, ale bohužel mě celkový průběh filmu zas tak nezaujal. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Wow, něco takového jsem vůbec nečekal. První půlhodina je takový obyčejný rodinný film, ale pak začíná nádherný příběh, který bych nedokázal asi popsat nebo vysvětlit. Je to něco nadpřirozeného, magického, zážitek, který je o nejzákladnějších lidských touhách - splnit si své sny, vrátit se zpět do doby, kdy byl svět bezstarostný, vše bylo jasné a v život dával smysl. Asi nejlepší baseballový film, který využívá baseballu jen jako prostředek k vyprávění opravdu nevšedního příběhu. A co se týče herců - skvělý Costner, ale hlavně parádní postavy Jamese Earla Jonese a i minipostavička Burta Lancastera. Nemám co dodat, jen že po dlouhé době mám chuť si něco pustit ještě jednou. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

We just don't recognize life's most significant moments while they're happening. Back then I thought, "Well, there'll be other days." I didn't realize that that was the only day. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Sympatický James Earl Jones, výrazný Kevin Costner a tajemný Ray Liotta. Místy nudné, místy přehnané, ale zajímavý scénář a famózní hudební doprovod na tři hvězdy stačit budou. Pro fanoušky baseballu hvězda navíc. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem věděl, že Kevin Costner uslyší ňákej hlas kterej mu naznačí, že má před barákem postavit hřiště. Trochu mě překvapilo, že hřiště stálo už v patnáctý minutě filmu, myslel sem, že to bude trvat výrazně dýl. Ale scénář toho má v rukávu schováno ještě spoustu. Slyšel sem názory o filmu, že to je pohádka, já bych řek, že to je po všech stránkách kouzelnej film. Škoda jen, že se to všechno točilo kolem baseballu, tyhle americký sporty mě fakt nic neříkaj. Ale jinak v podstatě bez chyby a happy end byl vzorovej. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Nevím, to dojetí mě tady úplně minulo a to normálně k dojetí a až k slzám z dojetí nemívám daleko, tady to ale prostě nefunguje. Film, kterému nemám objektivně co vyktnout, ale ani co vyzdvihnout. Ani Hornerův soundtrack mě neuchvátil tak, jako obyčejně. Lepší tři hvězdičky. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Horner zase jednou parádní, ale jinak je to až moc divná rodinná fantasy, kterou jsem už v druhé půlce víceméně protrpěl. 4/10 ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa musí byť človek Američan, aby si myslel, že baseballové pole je nebo. Je mi jasné, že všetci ľudia majú niečo, po čom túžia, alebo čo ľutujú, ale u normálnych ľudí to obyčajne nebýva nič s baseballom (príp. iným športom). Len pudingové mozgy Američanov zmäknuté rokmi pozerania podobných presladených sentimentalít môžu zhliadnuť tento film bez toho, aby mali cukor aj za ušami. Narozdiel od populárneho názoru, najmúdrejšou myšlienkou filmu bolo, keď Doc Graham odmietol ísť s Rayom do Iowy len za to, že má nejaký teoretický sen. V normálnom svete, keď si v kukuričnom poli postavíš baseballové ihrisko, tak "ľudia neprídu", aby ťa vysekali z dlhov. Btw: Gaby Hoffman je neskutočne zlatá. ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kdybych Hřiště snů viděla o pár let dřív, dala bych mnohem vyšší hodnocení. I takhle jde o vážně dobře natočený film, který má co říct a rozhodně má kouzlo. Ale nějak mě to nechytlo za srdce tolik, jak jsem čekala. Mrzelo mě, že spoustu motivů nebylo vysvětlených a já tak dumala, co, proč, jak a neužívala si zbytek filmu. Oceňuju myšlenku, že člověk si má jít za svým snem, i když je šílený. Konec byl ale na můj vkus až moc přeslazený a dokonalý. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je základním kamenem a zároveň měřítkem kvality filmu o basedballu a Kevin Costner v něm exceluje konec konců jako ve všech svých sportovních filmech . ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Opäť sa ma raz snažia Američania presvedčiť, že bejzbal je tá najskvelejšia hra na svete, dokonca s až magickou mocou. Keďže ja naopak považujem bejzbal za hru nezaujímavú až nudnú, mal som k tomuto filmu dosť silné predsudky. Ale zbytočne, film našťastie až tak o bejzbale nie je. Je to film originálny, tajuplný, s krásnou rozprávkovo-čarovnou atmosférou, ktorú zvýrazňujú pôsobivé obrazové filtre a hlavne skvelá hudba Jamesa Hornera. A spomenúť treba aj výborné herecké výkony, predovšetkým charizmatického Kevina Costnera. Niekto by mohol namietať, že je to presladené a príliš americké, ale aj tak to má pre mňa neodolateľné čaro. A navyše sa zdá, že film má aj isté nadčasové kvality, keďže do knihy "1001 filmov, ktoré musíte vidieť než umriete" bol pridaný s odstupom času, až v roku 2013 (zvyčajne je to naopak - film zostarne a z knihy vypadne). Field of Dreams je film pre divákov, v ktorých ešte ostal kúsok dieťaťa a ktorí ešte dokážu snívať. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Snad jen jako výstrahu lidem (jako já), kteří si film pouštěli bez budoucí znalosti děje a doufali ve vypjaté bud sportovní drama či sportovní komedii. Fanoušci baseballu si na své nepříjdou(snad jen pamětníci a znalci historie) ale není třeba zoufat. Jedná se o příjemný snímek, který rozhodně u toho srdíčka zahřeje, u někoho víc, u někoho míň. Je to příběh o snění a fantazii. Snad nevyzní poslední věta až moc krutě... ale snad až příiž moc o fantazii. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Amerika vzdává hold své národní hře, baseballu. Kevin Costner je beznadějný snílek, který má úžasnou podporu od své rodiny a později nejen od ní. Je to takový ten film, kde je od začátku docela jasné, jak to všechno dopadne a my jako diváci jen sledujeme, kam hlavního hrdinu cesta (tajemný hlas) vede. Příjemný film na víkendové dopoledne, který neztratí své kouzlo ani po x letech. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Strašně pomalu plynoucí snímek, u kterého se dá snadno usnout, ale když se necháte vtáhnout do děje, zaručeně nezklame. Nostalgická atmosféra, baseball a příjemný Kevin Costner posílají tento film do slušného nadprůměru. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Pro mě až příliš vyexponovaný dojáček nad posmrtným hřištěm za barákem. Přesto musim ocenit + za role Costner - brutal sympoš James Earl Jones a Hornerova hudební smyčka. 70% ()

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama