Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moses Brody (James Franciscus) je nepříliš úspěšný americký novinář, který se právě přiživuje na záhadě zmizelého letounu Concorde, který se zřítil i s posádkou někam do moře. Po podivném telefonátu od své bývalé manželky Nicole, která nyní vlastní malou hospůdku na Antillách, přijíždí, aby se od ní dozvěděl více. Jenže zjišťuje, že Nicole byla pár hodin po jejich rozhovoru zavražděna a rozhodne se přijít její smrti na kloub. A zanedlouho potká letušku Jean Beneytonovou (Mimsy Farmer), jedinou přeživší ze ztraceného Concordu, který by se však měl podle všech známých zpráv nacházet úplně někde jinde...

První letadlo Concorde vzlétlo v březnu 1969 a nastolilo tak novou éru letecké osobní dopravy. Přes 60 metrů dlouhé s rozpětím křídel 25 metrů a rychlostí dosahující 2200 km/h dokázalo pojmout až 120 pasažérů a přes 95 tun paliva (aby ne při spotřebě 13 kg/1 km a doletu přes 7000 km). Jediným konkurentem Concorde byl ruský letoun Tupolev Tu-144, který byl ale hlučnější, pomalejší a s mnohem menším doletem, pročež ho brzy stáhli z provozu. Letadel Concorde bylo postaveno jenom 25 kusů, z nichž jsou nyní téměř všechna v některém z leteckým muzeí po světě. Dnes, po havárii Concorde v roce 2001 ve Francii již žádné letadlo tohoto typu nelétá. (monolog)

(více)

Recenze (61)

monolog 

všechny recenze uživatele

Takové nemastné neslané dobrodružství. Ani špatné, ani dobré. Dřív bych u něj možná uchcával jak štěně, když vítá pána, ale dnes ne. Načrtnutá linie státního spiknutí je nedotažená a nevyužitá. Franciscus je sice charismatickej chlap a i dobře hraje, ale tomu filmu něco chybí. Nějaká ta věc, co rozechvěje ladičku v koulích, něco výraznějšího. Podle mě je to tím, že to je ten druh filmu, kterej člověku ubere prázdnej čas a pak vyšumí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepátral po důvodech, proč svého času Concordy z vesela padaly z nebe, ale sabotáž od konkurence mi vždy připadala jako solidní vysvětlení. Italové došli k podobnému závěru a natočili o tom velmi napínavý film, který jsem v dětství nadšeně hltal, ale při poslední repríze mne nemile zaskočily dialogy natolik stupidní, že by se z nich mohli učit i vyhlášení scénáristé mexických telenovel. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný film jsem v porevoluční éře tak "zoufale" nesháněl, jako právě tuhle skvělou akční podívanou, u které jsme za komunistů s dědou a babičkou pomalu ohlodávali napětím televizi (a to dávali Concorde každou chvíli, protože dost často ho zařazovali do tří filmů na přání- nepamatuju se, že by někdy hlasování nevyhrál). Ze svých dětských let už jsem si děj příliš nepamatoval, ale teď když jsem film konečně sehnal, musím říct, že je to fakt lahůdka. Nečekejte dokonalou akční podívanou typu Bournův mýtus, tohle jsou přeci jen sedmdesátá léta. I tak ale špička v krimi-katastrofických filmech a tentokrát není třeba nad hodnocením dlouho váhat. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Tento dnes jiz nejspise zapomenuty film mi kdysi v detskych letech ucaroval (jako asi hodne jinych ktere se tady dostaly na videokazetach v nevalne kvalite), a patril mezi me nejoblibenejsi. Dnes se mi ho podarilo sehnat, uz to takova pecka neni, hlavne stari je uz znat. Hlavni hrdina je na dnesni pomery krajne nesympaticky, triky katastrofalni i na svou dobu. Nicmene divat se na to da porad, a misty to bylo i celkem napinave. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní mix katastrofického filmu s thirllerem, který stojí na zajímavém příběhu. Bohužel filmu škodí místy velice pitomý scénář. Napříkad dialogy postav, které se sotva potkají a hned na sebe chrlí všechna různá fakta horem dolem, prostě působí rušivě. Nebo rozhovor záporáku, kteří sabotáž evidentně zinscenovali a přesto si to před kamerou musí všechno vyříkat a zdůvodnit, je také školácká chyba scénáristy. Takové seky působí nepatřičně a jednoduše blbě. Příběh a dějová linie ale mají něco do sebe a možná je trochu škoda, že tento materiál neskončil v lepších, povolanějších rukou. Takový Terence Young by si na této látce smlsnul. Ale i tak je to slušná zábava. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. března 1979 v Itálii. Ve stejném roce vyšel také film Concorde - Letiště 1979 (1979), což je také film na téma Concorde v ohrožení. V obou filmech si zahrál herec Robert Kerman. (Marek06)

Související novinky

Zemřel režisér Ruggero Deodato

Zemřel režisér Ruggero Deodato

29.12.2022

V jednom z posledních dnů roku přichází smutné zprávy pro fanoušky evropské žánrové kinematografie, ve věku třiaosmdesáti let totiž v Římě zemřel kultovní italský režisér a scenárista Ruggero Deodato… (více)

Reklama

Reklama