Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ellen Ripleyová je už 200 let po smrti, ale vědci ve službách vojenské organizace se rozhodli, že ji ze starých krevních vzorků znovu „oživí“... Na zdravotnické výzkumné lodi Auriga z těla obnovené Ripleyové vyoperuje dr. Gediman malého vetřelce. Ripleyová je evidována pod číslem 8, které má vytetované na paži, a je spoutaná. Dr. Gediman je pokusem nadšený, ale generála Pereze zajímá, jak je možné, že má Ripleyová i paměť. Doktoři jí pokládají za úspěch genetického křížení, generál ji však chce nechat zlikvidovat, protože než kdysi zemřela, pokoušela se vyhladit vetřelce, a on má obavy, že se k tomu vrátí. V lodi je totiž také vetřelec-královna, o kterou se generál s doktory stará a která má brzy začít snášet vejce.... Dr. Gediman vysvětlí Ripleyové, že jí klonovali ze vzorků jejího těla, které našli. Ona mu řekne, že královna brzy porodí a on i s ostatními zemře. Druhý lékař jí ale vysvětluje, že si dokázali vetřelce podrobit a mohou je využívat. Přilétá obchodní loď Betty s kapitánem Elgynem a s potravou pro královniny potomky – zmrazenými lidskými těly. S Elgynem přiletěla i Call, která večer pronikne do střežené oblasti a chce Ripleyovou zabít. Přitom dojde k bitce se stráží a ve stejném okamžiku se vetřelcům podaří ze střežené laboratoře uniknout... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (976)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy jste mrtvá! - To slyším často." Máma Ripleyová a její zubaté dětičky počtvrté dělají co mohou, ale přece jenom děsí, napínají a baví o něco méně než v minulosti. Já jsem však fandou zbraní nekonečných kalibrů, poletování vesmírem, slintání i zlověstného cvakání zoubkama, takže jsem si ten sešup od kultu k oddechovce celkem užil. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Docela si lámu hlavu nad tím, proč se čtvrtému Vetřelci dostalo od divácké obce takové nevole. Asi to, že Jeunetova neodolatelně dekadentní atmosféra nebyla zrovna tím, co fanoušci po Fincherově netradičním příspěvku čekali. Režisér celému universu boří mýty a navrch si z nich dělá ještě legraci. Přitom je neustále svůj a dává Vetřelcům svůj jedinečný obtisk francouzského poety, vrcholící se závěrečným příchodem přerostlého albína. Tvrdit, že se jedná o nejhorší díl, je pitomost. To jen za ta léta celá série nabobtnala do kultovního statusu, v němž si každý rád přisazuje svým. Netvrdím, že to nedělám též, ale i když Jeunetův snímek nepatří k těm nejoblíbenějším, hanět ho rozhodně odmítám. ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Myslím, že producenti si řekli:,,Tak necháme vetřelce vrátit ještě jednou ale najmeme zručného režiséra aby nikdo nepoznal, jak je to stupidní."A poznat to vážně není.Jeunet film obohatil o neuvěřitelné tempo, které z předešlých dílů neznáme.Akce střídá akci.Celkově jiného pojetí dostál i samotný Vetřelec, který není už tou plížící se slizkou zrůdou ale spíš zatraceně prohnaný a myslící predátor (dokonce se naučil i plavat !).Vetřelec4 není na konec tak špatný a ostudu předchozím dílům neudělá.Tři hvězdy takové blbosti ale stačí... ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::: Já tuhle sérii moc nemusím, ale viděl jsem všechny díly. Musím říci, že tenhle se mi líbil ze všech nejvíc ! Trojku bych dal na druhé místo. Musím pochválit scény pod vodou, které byly brilantní ! A Sigourney byla dokonce i sexy, v předchozích dílech se mi nelíbila. Jo, líbilo se mi to, bavilo mne to. To se ale o jedničce a dvojce říci nedá, to byla opravdu nuda. Klidně po mne plivejte a házejte kameny. :::::::::::::::::::::: ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Celá série je imho nejlepší sc-fi hororovou sérií všech dob. Každý díl natočil jiný režisér, což je jedině dobře neboť každý dodal svému filmu určitý look. Scott to celé nejenom začal, on natočil vynikající sci-fi horor s neopakovatelnou atmosférou, Cameron zopakoval vše dobré z jedničky a navrch přidal akci a jednu z nejlepších skupin mariňáků, Fincher zase natočil depresivní thriller s pocitem beznaděje a strachu o vlastní přežití byť jen jediné noci. Jeunet natočil moderní sci-fi, toho hororu už tolik ne. Vetřelci jsou dokonalí (hlavně ve vodě, mňam), Ellen by se hodila k mariňákům z dvojky do týmu, Ron Perlman hláškuje jak o život (Země...taková díra) a navíc je tu oku lahodící android(ka) ;) ()

Galerie (90)

Zajímavosti (44)

  • Posádka vesmírných pirátů, operujících na hraně zákona nebo zcela mimo něj, se později objevila coby hlavní motiv seriálu Firefly (od r. 2002), který vytvořil právě scenárista tohoto filmu Joss Whedon. (MCZ)
  • Režisér Jean-Pierre Jeunet v dobe natáčania takmer vôbec nehovoril po anglicky. Preto mal na natáčaní vždy tlmočníka. (hradecek)
  • Na motivy filmu vznikl román, který se ovšem od snímku značně liší. Rozdíly (část 3.):
    - Krátce poté, co kříženec zabije královnu, vybuchne z mrtvoly dr. Gedimana chestburster.
    - Ripley 8 sdílí psychické spojení také s křížencem a téměř se rozhodne s ním zůstat, než vzpomínky na její dceru (a Newt) způsobí, že se jednou provždy zbaví svých xenomorfních impulzů a uteče.
    - Když prchá, nervózně hučí "You Are My Lucky Star" - tutéž píseň, kterou si postava mumlala v závěru prvního filmu.
    - Dvě třetiny Země jsou uzavřeny do obří obíhající vesmírné stanice, tvořící částečný plášť kolem planety.
    - O samotné Zemi se říká, že je z velké části neobývaná.
    - Místo do Afriky narazí Auriga do australského vnitrozemí. Jakmile jsou přeživší na palubě Betty, Distephano zvažuje trvalé připojení k posádce lodi.
    - Kříženec jí Distephanův mozek (jako Gedimanův) místo toho, aby mu roztrhl hlavu, jako ve filmu. Poté se podívá na Call a usměje se.
    - Těsně předtím, než je kříženec zabit, se jeho měkký lidský jazyk při pohledu na Ripley 8 promění v xenomorfní vnitřní čelist.
    - Stejně jako v případě mentálního propojení s královnou, i při vysávání křížence do vesmíru Ripley 8 křičí bolestí spolu s ním, dokonce začne i krvácet z uší.
    - Román končí stejně jako kinoverze filmu (tedy nikoli jako jeho rozšířená edice), s Betty stále na oběžné dráze nad Zemí a s Ripley 8 a Call shlížejícími na povrch planety z okna. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama