Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle western viděl někdy tak před 25 lety a pamatoval jsem si z něj víceméně jen úvodní scénu oběšení a hlavní zápletku, ale jinak nic, jen že se mi to celkem líbilo, a pak až dnes. Film, zjevně částečně inspirovaný Clintovými špagetami, je zajímavý a díky postavám (kdy dokonce i hlavní trio záporáků dostane trochu prostoru aby vylezlo, že nejsou úplně jednorozměrní) nikoli šablonovitý, ne přímočarý a navíc končí částečně otevřeně, protože ne všichni viníci byli potrestáni (zřejmě je autorským záměrem ukázat, že spravedlnost je boj, který nikdy nekončí), praktiky jediného místního soudce a hrdinova šéfa taky nejsou černobílé a někdy je o soudní spravedlnosti nutné pochybovat. Vytkl bych jen tu melodramatickou vsuvku, která by dobře zapadla do filmu tak o deset let staršího a jinak pojatého. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

Začátek je opravdu povedený, ale těch 114 minut je moc dlouhých na to, aby zápletka o pomstě za nespravedlivé linčování byla jedinou náplní tohoto filmu a tak je zde využíváno vícero zbytečných a někdy i nudných dějových odboček. Na Clinta se však dobře kouká a jeho kolty proklatě nízko tahají Pověste ho výš o trochu výš, stejně jako dobrý hudební doprovod. Slabších 70% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Netypický a hodně drsný western s Clintem Eastwoodem. Alternativní název (z TV MGM): Pověste ho vysoko. Jak vzniká striangulační rýha? "Hang 'Em." Souboj mezi "tradičním" pojetím spravedlnosti lynčováním a počínajícím výkonem soudnictví v Oklahomě 19.století popisuje tento americký snímek. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lKITYu7z-AY ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabsich Clintovo westernu. Pribeh je docela na western komplikovanej, je tu narvana sposta motivu, jenze bohuzel je to silena nuda a desne se to tahne, prvni pulhodinka je k nepreziti, pak nastesti Clint vyrazi na lov a to je nakejch 45 minut solidni zabava. Konec pak uz zase jede v nudnejch kolejich. Navic je to nejak podivne natoceny, obcas sice nejakej stylovej zaber, ale spis hromada debilnich, hudba dost hrozna a Clint, ackoliv krome svyho drsnackyho vyrazu tady jeste furt dela nasranyho, tak vlastne nic moc nepredvede, neohani se rychle s pistoli, neni zadnej vekej rvac a kazdou chvily je na sracky. No a tohle vsechno ma navic sileny dve hodiny. Snada o ozvlastneni pribehu se sice ceni, ale je to proste desna nuda. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Jedná sa o prvý film, v ktorom začal Clint Eastwood (Marshal Jed Cooper) s pomocnou réžiou. (J*A*M*B*O)
  • Na začátku filmu, když banda pověsí Jeda (Clint Eastwood), je vidět, že Jed má boty (a tudíž i podrážky) špinavé od bláta. V jednom z následujících  záběrů je ale vidět, že podrážky bot pověšeného Jeda jsou úplně suché. V následujícím záběru má oběšenec podrážky a boty opět mokré a  zablácené. (montywalsh)
  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama