Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

classic 

všechny recenze uživatele

Výstižný názov,ktorý presne vypovedá,čo sa tu bude diať,že poväčšinou sa bude vešať vysoko bez náznaku svedomia. Na začiatku sa práve o to snažia intenzívne grupáč tupcov,ktorí chcú vehementne povesiť budúceho maršála Clinta Eastwooda,ale čo čert nechce,urobia chybu a potom kápo vezme spravodlivosť za pačesy a nastáva zúčtovanie... Trocha odlišný western od spolupráce na leoneovkách,kde bol vajgel v hube a drsný výraz,ten tu ostal spolu s minimalistickým vyznením vízie režiséra,ktorého štýl som si užíval aj napriek niektorým logickým dieram v deji,ale o čom snímok je,to je za uši vzaté,že tu sa činmi plytvať nebude s vynikajúcim hlavným predstaviteľom. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně svérázný příběh z oněch divokých časů, kdy zákon musel být prosazován velice striktně a nekompromisně, neboť vůle k jeho dodržování byla malá a nástroje k jeho vymáhání nedostatečné. Země, na jejímž území byl porušován, byla svou rozlohou naopak úctyhodná - a hemžila se drsnými chlápky, kteří uznávali jen vlastní pravidla a obvykle s vámi byli rychle hotovi. Nicméně touha po odvetě může svazovat a sžírat duši - a pomsta může mít i trpkou příchuť ... v těch končinách, kde ji vyhlížejí dokonce i blond krasavice s výmluvnýma očima. A zápletka ? Jakoby se zastavila na půli cesty - jakoby se zdráhala dopovědět všechno, co se jí honí hlavou ... nejen co se psaného práva a světské spravedlnosti dotýká ... 3,5* ()

Derek 

všechny recenze uživatele

potom ako si clint spravil meno svojou a leoneho dolarovou trilogiou prisiel spat do holywoodu aby naktrutil prvy western vo svojej novozalozenej produkcnej spolocnosti MALPASO (povodne mal rezirovat sergio leone, ale ten v tej dobe pracoval na once upon a time in west, ktory vysiel v tom istom roku a v priamom suboji nedava poveste je vys sancu)... hang'em high sa stylovo snazi priblizit spaghetti westernom, ale nech sa reziser post (s ktorym eastwood pracoval na honackom serialy rawhide) snazi ako chce nedokaze vykuzlit spinavost a charakter ktorym sa vyznacovali leonove kovbojky ale skorej sa priblizuje uhladenemu stylu johna forda, i ked obcas pride s nejakym trikom ktory sa priblizuje talianskemu stylu ... dej je zbytocne natahovany a po silnom zaciatku zacne tempo dost viaznut, co musi zachranovat clint so svojou charismou a dominic frontiere so slusnym soundtrackom a hlavnym motivom ktory sa vam urcite vryje do pamati... ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Na začátku filmu, když banda pověsí Jeda (Clint Eastwood), je vidět, že Jed má boty (a tudíž i podrážky) špinavé od bláta. V jednom z následujících  záběrů je ale vidět, že podrážky bot pověšeného Jeda jsou úplně suché. V následujícím záběru má oběšenec podrážky a boty opět mokré a  zablácené. (montywalsh)

Reklama

Reklama