Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

kinej 

všechny recenze uživatele

Slušný western se zajímavým příběhem, kterému však něco chybí k tomu aby mohl být nezapomenutelný. Je to škoda, protože úvod je hodně slibný a scénář, kde smazávají hranice mezi dobrem a zlem a spravedlnost se jeví jako nejdnoznačná potenciál rozhodně má. Clint Eastwood + western je navíc kombinace, která snad nemůže nefungovat, jenomže režisér Ted Post nevyužívá potenciál na maximum. Za všechny příklady bych zmínil zůčtování se třemi zločinci, které coby finále vysloveně selhává. Zde si rozhodně mohli tvůrci dát záležet více a to i při zachování scénáře. Škoda. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký dosť vlažný western v ktorom prevláda dráma ako akcia. Prestreliek je tu minimum a sú také tuctové.  A tá Eastwoodova cesta za pomstou postráda poriadne grády. Ústredná banda zloduchov vlastne len spravila jednu blbú chybu, takže čím ďalej tým ťažšie sa Eastwoodovi fandí. Našťastie úlohu nekompromisného krutého kata prevzal sudca, takže nakoniec divák môže najviac nenávidieť systém. Záver je tiež taký horký. Divný film, ktorý ma v žiadnom ohľade nenadchol. 6/10. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V černé barvě se stříbrnou hvězdou na prsou je Clint Eastwood nepřekonatelný, on je nesmírně charismatický a svou výškou nepřehlédnutelný.. Příběh farmáře, který je neprávem obviněn z krádeže dobytka, zabití majitele, vzápětí bez soudu oběšen, je poutavý a strhující od samého začátku.. Zajímavé jsou dialogové střety se soudcem, který ctí pouze zákon, tak nějak bez srdce.. Zdařilý western, po tolika letech stále koukatelný a pěkný, čas se do něj nezakousnul a jsem za to ráda, mohla jsem se k němu bezpečně vrátit i po dvaceti letech.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku divoký západ lynčů, soudců, co nejdou k pověšení daleko a zločinců, co s vyhlídkou na konopí kolem krku kladou odpor. Už od první scény kopne Post do vrtule, šibeniční chvíle jsou poměrně znepokojivé a ženský faktor je omezen na snesitelné minimum. První produkce Eastwoodovy The Malpaso Company a zároveň nezanedbatelný příspěvek do řad revizionistických westernů, ve kterém si sám pan majitel v hlavní roli léčí jizvy na krku a duši olovem, provazem a s vysokou pravděpodobností i penisem. Aby ne, když je to sexuální kovboj.. Za ten detail na jeho přivřené oči, co věští padouchům brzký pohřeb do maximální ceny 15 dolarů, jistě posílal nějaké tantiémy dvojici Leone, Delli Colli.. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama