Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

mortak 

všechny recenze uživatele

V padesátých a šedesátých letech vládlo westernu duo John Ford a John Wayne, přičemž jejich westerny oslavovaly vítězství Práva nad právem silnějšího (typickým příkladem je Muž, který zastřelil Liberty Valance). Pověste je výš se točí okolo stejného tématu, jen se snaží být drsnější a ukazovat odvrácenou stranu tohoto vítězství - veřejné popravy jako podívaná, rychlost procesu často nahrazovala hlubší zkoumání (dva chlapci). Bohužel film brzdí vedlejší téma s blondýnkou (bouřka jako katarze - to je jako od Ibsena) a Eastwoodova schopnost přežít všechno (Limonádový Joe je proti němu břídil, protože Eastwood se z průstřelů dostane bez kolaloky). Ovšem čtyři hvězdičky si film zaslouží - falešná uhlazenost filmů dua Ford Wayne konečně vzala za své. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Začátek je opravdu povedený, ale těch 114 minut je moc dlouhých na to, aby zápletka o pomstě za nespravedlivé linčování byla jedinou náplní tohoto filmu a tak je zde využíváno vícero zbytečných a někdy i nudných dějových odboček. Na Clinta se však dobře kouká a jeho kolty proklatě nízko tahají Pověste ho výš o trochu výš, stejně jako dobrý hudební doprovod. Slabších 70% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku divoký západ lynčů, soudců, co nejdou k pověšení daleko a zločinců, co s vyhlídkou na konopí kolem krku kladou odpor. Už od první scény kopne Post do vrtule, šibeniční chvíle jsou poměrně znepokojivé a ženský faktor je omezen na snesitelné minimum. První produkce Eastwoodovy The Malpaso Company a zároveň nezanedbatelný příspěvek do řad revizionistických westernů, ve kterém si sám pan majitel v hlavní roli léčí jizvy na krku a duši olovem, provazem a s vysokou pravděpodobností i penisem. Aby ne, když je to sexuální kovboj.. Za ten detail na jeho přivřené oči, co věští padouchům brzký pohřeb do maximální ceny 15 dolarů, jistě posílal nějaké tantiémy dvojici Leone, Delli Colli.. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prvý Western ktorý som videl v hlavnej úlohe s Clintom Eastwoodom. úvodná scénka obesencom patrí k mojim najobľúbenejším. Je to dosť zamiešaný príbeh pretože záporáci vlastne zlý neboli iba si poplietly nesprávneho človeka ktorým bol na ich nešťastie Clint ktorý sa stal šerifom. Nech bol dej ako akoľvek dobrý príbeh nebol dokončený a podľa mňa na rýchlo zhumplovaný (nedostatok financií ? možno už nebol čas ? ktovie) chcelo by to dvojku čo však už možné nie je. Nostalgia mi nedovolí takže film dostáva silné 4 hviezdy ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Začíná to slibně; vězeňská chátra, stará dobrá šibeniční spravedlnost, nasraný Clint, úderný soundtrack a exploatační feel. Jenže pak namísto, aby se děj ubral k lovu sráčů na sladký cestě za pomstou, tak odbočuje, uvadá a ztrácí tempo. Říkám zkrátit, poskládat to nářezovější a byl by super western. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)
  • „Tento film pojednával o trestu smrti a bezpráví. Cítil jsem, že nastal ten správný čas – a to, i když se jednalo o menší snímek – v tomto ohledu sám sebe překonat,“ ohlédl se s odstupem času za tímto westernem sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama