Reklama

Reklama

Vetřelec vs. Predátor

  • USA AVP: Alien vs. Predator (více)
Trailer 1

Zazobaný průmyslník Charles Bishop Weyland podnítí vytvoření mezinárodního týmu archeologů, přírodovědců a bezpečnostních expertů pod vedením ekoložky a cestovatelky Alexy "Lexy" Woodsové, který má prozkoumat záhadné obrysy budovy schované hluboko pod ledovým příkrovem poblíž Antartidy. Tím začíná neuvěřitelné a zároveň strašlivé dobrodružství – nikdo z nich netuší, jaké překvapení, ukryté v hloubce 2000 stop pod zmrzlým povrchem, je čeká… Členové expedice najdou pyramidu se stopami aztécké, egyptské a kambodžské kultury. V jejím nitru objeví bludiště chodeb, jehož technologické vybavení ukazuje na práci neznámých mimozemských civilizací. Stěny místností neočekávaně mění tvar, vězní jednotlivé členy týmu a oddělují je od jejich kolegů. Při strastiplné cestě napříč pyramidou vyjde najevo strašlivá pravda: podzemní chrám obývají predátoři, kteří drží v zajetí živou vetřelčí královnu. Ta ve stoletých intervalech klade vajíčka, z nichž se líhnou vetřelci, jejichž vybíjením mladí predátorští válečníci absolvují zkoušku dospělosti. Expedice tak přichází přímo do války mezi vetřelci a predátory. Dostane šanci zůstat jen nezúčastněným pozorovatelem? Postavu miliardáře Charlese Bishopa Weylanda scenáristé napsali pro herce Lance Henriksena, který hrál ve filmech Vetřelci a Vetřelec 3. Filmem Vetřelec vs. Predátor si režisér Paul W. S. Anderson, jeden z největších fanoušků filmů o Vetřelcích a Predátorech, uskutečnil svůj sen. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (57)

  • V roce 2004 vznikl na motivy snímku román, který se od něj ovšem značně liší. Rozdíly oproti filmu (část 1):
    - Kniha obsahuje zcela nový začátek, a to v severní Kambodži, v roce 2000 před naším letopočtem. Kniha začíná tak, že postava Funan a tři jeho kmenoví přátelé pronásledují divoké prase poblíž zakázané posvátné pyramidy. Právě když se jej chystají zabít, jsou náhle napadeni vetřelci. Tři z mužů jsou zabiti téměř okamžitě, zatímco Funan přežije, aby byl svědkem toho, že dorazí predátor a začne bojovat s jedním z vetřelců. Tato scéna byla naplánována pro film, ale nebyla realizována.
    - Poslední dny velrybářského tábora na Bouvetøya v říjnu 1904 jsou rozšířeny oproti tomu, co je vidět v Unrated Edition.
    - Když se sezóna blíží ke konci, velrybářský tým je svědkem podivných světel na obzoru a skupina je vyslána, aby je prozkoumala. Objeví predátorský drop-lusk zaseklý v ledu a odnesou ho zpátky do tábora. Později se lusk otevře a vystoupí predátor, který začne obyvatele tábora likvidovat, přičemž si jejich lebky bere jako trofeje - až do chvíle, kdy zbude jen Karl Johanssen.
    - Johanssenův osud se také mírně liší od filmu: zatímco klopýtá zničeným táborem, narazí na vetřelce, který je pak napaden predátorem. Ve filmu se nejprve setká s predátorem, který je poté napaden vetřelcem.
    - Ve filmu je přijímací stanice, která snímá přenos ze satelitu, v Silver Leaf v Nebrasce - v knize se nachází někde v Novém Mexiku.
    - Alexa říká, že leze na ledovec Khumbu, nikoli na Lho La Ice Fall jako ve filmu. Kumbu je skutečný ledovec na Everestu, zatímco Lho La je fiktivní.
    - Scéna na kopci v Mexiku je rozšířena. Předtím, než našel uzávěr láhve, se Sebastian setká se ženou jménem Olga Arenas, která je asistentkou Juana Ramireze, a oba diskutují o tom, že povolení k vykopávce se vyčerpalo a nic nebylo nalezeno. Rozšířená scéna odhaluje více o Sebastianově pozadí a o tom, jak ho několik jeho teorií o spojení mezi starými kulturami vyvrhlo z širší vědecké komunity.
    - Uzávěr láhve se v knize jednoduše nachází ve spodní části výkopu, zatímco ve filmu je uvnitř (pravděpodobně vypleněné) komory pod zemí.
    - Miller je Američan a nosí neuvěřitelně silné brýle.
    - Krátká přidaná scéna na můstku Piper Maru představuje kapitána lodi, muže jménem Leighton.
    - Kniha uvádí, že Connors je členem Quinnova vrtacího týmu, zatímco ve filmu je jedním ze Staffordových žoldáků.
    - Postava Charlese Bishopa Weylanda se oproti filmu výrazně liší. V knize je řečeno, že je čtyřicátník, tedy podstatně mladší než ve filmu (Lanci Henriksenovi bylo v době natáčení 63 let) a má ve zvyku nosit golfové hole kamkoli jde.
    - Než Alexa, Sebastian a Miller sledují polární záři z paluby Piper Maru, je navíc pasáž, v níž tým jí večeři, vařenou odborným šéfkuchařem, pro kterého Weyland speciálně poslal. Během jídla se ukáže, že existuje historie mezi Alexou a Quinnovým vrtným týmem: Quinn hledal ropu na Aljašce před několika lety, ale Alexa ho nechala odstavit z důvodu ochrany životního prostředí.
    - Když predátoří mateřská loď přelétá Měsíc, predátoři se probouzejí z hibernačního spánku a vylézají nazí z nádrží naplněných viskózní tekutinou. Tato scéna byla pro film naplánována, ale nebyla realizována.
    - Alexova bezpečnostní instruktáž předtím, než se tým vydá na cestu, se koná na palubě Piper Maru, ne v nákladovém prostoru. Tato scéna je také rozšířena a Alexa mluví o některém vybavení, které tým bude používat. Nakonec Miller téměř spadne přes palubu, když loď zasáhne led, ale Alexa ho zachrání. (Jan.Kanak)
  • V roce 2004 vznikl na motivy snímku román, který se od něj ovšem značně liší. Rozdíly oproti filmu (část 2):
    - V románu loví pět predátorů, ne tři jako ve filmu.
    - Brnění predátorů je popisováno jako přetlakovaný celotělový oblek, který je vnitřně naplněn atmosférou podobnou (pravděpodobně) domovskému světu Yautja. Tím se vysvětluje, proč predátoři loví v Antarktidě, nejchladnějším místě na Zemi, když předchozí filmy zdůrazňovaly, že stvoření dávají přednost neuvěřitelně teplému prostředí.
    - Predátoři mají mezi výbavou na své lodi plazmové zbraně, ale neberou je s sebou. Film, zejména Unrated Edition, jasně ukazuje, že predátoři jsou adolescenti, kteří dosud nemají přístup k plazmovým zbraním, a že jejich lov je ve skutečnosti iniciačním rituálem, jehož cílem je otestovat, zda jsou hodni takové zbraně ovládat.
    - Než sestoupí na Zemi, tak všichni predátoři klečí před velkou podobiznou válečníka na palubě jejich lodi.
    - Poté, co expedice odhalí díru v ledu, diskutuje o tom, že použitá technologie byla zjevně mnohem vyspělejší, než to, co mají Quinn a jeho muži. V důsledku toho se Quinn zdráhá pokračovat, aniž by zjistil více. Tato scéna byla natočena, ale nebyla zahrnuta do výsledného filmu.
    - Když tým zkoumá velrybářský tábor, Alexa přistihne Millera bez čepice. Miller si stěžuje, že ho čepice svědí, ale Alexa trvá na tom, aby si ji znovu nasadil a vysvětluje, jak jednou viděla, jak muž přišel o obě uši kvůli omrzlinám. Tato scéna byla natočena, ale nebyla použita.
    - Když čeká Piper Maru na moři, dostává od amerického námořnictva varování před bouří, které je informuje, že bouře míří jejich směrem. O něco později detekuje Piper Maru na radaru loď predátorů, která cestuje rychlostí Mach 10 a míří přímo k nim.
    - Když predátorská loď rychle přelétá Piper Maru, zvukový rozbije okna lodi a způsobí její náklon, takže několik lidí je vrženo přes palubu na led.
    - Leighton se pokouší rádiem varovat tým u velrybářské stanice, ale kvůli bouři se nemůže spojit.
    - Královnino kladélko je v románu mnohem menší než ve filmech, dosahuje pouze délky jejího ocasu.
    - Je řečeno, že ne všechna vejce, která královna klade, jsou plodná. Neplodná jsou zničena automatizovaným systémem.
    - Obětní komora je naplněna stovkami lidských koster, nahromaděných v rozích místnosti.
    - Boris je údajně Rus, ne Holanďan jako ve filmu (na rukávu má našité holandské vlajky).
    - Borisova smrt je v knize jiná a mnohem hroznější - namísto aby byl jednoduše hozen přes stoku a (pravděpodobně) si zlomil vaz, predátor mu odřízne obě ruce (před odříznutím krku).
    - Zatímco se události odehrávají v pyramidě, kniha pokračuje i ve sledování toho, co se děje na palubě Piper Maru a podrobně popisuje, jak posádka bojuje, aby vyčistila led nahromaděný na palubě lodi a zjišťuje, proč nemohou poslat pomoc skupině na velrybářskou stanici, dokud bouře nepomine.
    - Sarkofág obsahující plazmové zbraně je postaven z kovu místo z kamene a v knize je jasně postaven predátory. Zámek na něm je také založen na souhvězdí Orionu, nikoli na aztéckém kalendáři. Skládá se z řady kruhů, které při dotyku září, s podobnou sadou kruhů na blízké zdi. Když Sebastian nastaví oba kruhy tak, aby odpovídaly Orionu, sarkofág se otevře.
    - Poté, co se chrám poprvé posune, Alexa a ostatní překročí most přes zdánlivě bezednou jeskyni a krátce diskutují o tom, jak lidé nemohli postavit takovou pyramidu a jak jim mohli pomáhat mimozemšťané.
    - Poté, co překročí most, narazí na místnost plnou soch predátorů - mnoho z nich zobrazujících boj o kořist, včetně vetřelců.
    - Chestbusteři líhnoucí se z Adele, Thomase a dalších v obětní komoře se v knize nikdy nezmiňují, k tomu dochází „mimo záběr“.
    - Někteří predátoři používají vrhací disky, které ve filmu chybějí.
    - Miller a Verheiden slyší Connorse, jak volá o pomoc, když vstoupí do bludiště úzkých šachet, a pak slyší, jak ho napadl vetřelec. Ve filmu je Connors mrtvý už v době, kdy Miller a Verheiden vstupují do labyrintu.
    - Poté, co se Verheiden oddělí od Millera, najde shnilou kůži vetřelce. (Jan.Kanak)
  • V roce 2004 vznikl na motivy snímku román, který se od něj ovšem značně liší. Rozdíly oproti filmu (část 3):
    - Boj mezi Celticem a Gridem je kratší a méně intenzivní a končí jinak: namísto aby Grid Celtica překvapil, když se vymaní ze sítě, se Celtic očividně vzdává Gridovi a dovoluje mu ho zabít.
    - Weylandova smrt je také jiná. Když zaútočí na Scara provizorním plamenem, ve skutečnosti se mu podaří zapálit predátora a Scar řve bolestí. Navzdory tomu Scar bodne Weylanda svým zápěstím jako ve filmu, než ho vtáhne do ohně a spálí ho. Weylandův inhalátor poté exploduje, ale Scar výbuch přežije.
    - Scar se označí prstem zesnulého Dronea, ne Facehuggera. Poté, co tak učiní, dostane své jméno od Alexy a je jediným Predátorem v knize, který má být pojmenován.
    - Když Alexa a Sebastian diskutují o tom, jak predátoři dříve navštívili Zemi, aby zde lovili, Alexa zmiňuje nevysvětlitelnou jadernou explozi (Vela Incident), která se odehrála na Bouvetském ostrově v roce 1979 - za důsledky byly zodpovědní Predátoři. Toto je založeno na skutečné události, která zůstává nevyřešena (ačkoli ve skutečnosti k této explozi nedošlo na Bouvet Island, ale poblíž Ostrovů prince Edwarda, které jsou vzdálené více než 1 500 mil). Zatímco příčina detonace nebyla nikdy definitivně zjištěna, předpokládá se, že se jednalo o test jaderných zbraní provedený Jihoafrickou republikou nebo Izraelem.
    - Dva další predátoři v knize jsou zabiti při hledání mrtvých žoldáků Stone a Basse. První je napaden, pak zvednut vetřelcem pomocí ocasu a nakonec roztržen. Druhý pak zapojí vetřelce do krátkého boje – v jednu chvíli zabije skákajícího facehuggera pomocí smart discu, podobně jako Scar ve filmu – ale je vážně zraněn, když mu vetřelec vytrhne z nohy kus masa. Predátor je přemožen a připnut k podlaze a objeví se Grid, drží predátorovu hlavu, zatímco se na jeho tvář přichytí facehugger.
    - Grid je označován jako alfa-vetřelec a je popisován jako fyzicky větší než ti ostatní.
    - Poté, co Miller zastřelí facehuggera, zakřičí: „Jedna nula pro Beakers.“ Tato scéna byla natočena, ale nepoužita.
    - Poté, co se Scar označí, zmrzačí mrtvého vetřelce a vezme si jeho vnitřní čelist jako trofej.
    - Když Alexa a Sebastian snaží přeskočit propast, žádný z nich jí nepřekoná a oba skončí tak, že visí na okraji. Poté musí bojovat se třemi facehuggery, zatímco visí nad propastí.
    - Zatímco Alexa bojuje se svým prvním vetřelcem, Grid se znovu objeví a napadne Scara. Oba se zapojí do zdlouhavého a brutálního souboje, který končí, když je Grid pohřben pod padajícím zdivem. Přichází několik dalších vetřelců a pokouší se Grida vykopat, ale Scar je odežene pomocí svého Plazmacasteru.
    - Scar je schopen manipulovat s pyramidovou stěnou, posouvající se pomocí hieroglyfické klávesnice na zdi a tuto schopnost používá k utěsnění dveří.
    - Román odhaluje, že síť, kterou nosí predátoři na svém těle, je zdrojem tepla a že je důležitá při regulaci jejich tělesné teploty.
    - Při rozebírání vetřelecké mrtvoly se Scar dotkne mozku stvoření a to způsobí, že se jeho paže pohne směrem k Alexe, což je čin, který interpretuje jako vtip. Podobná scéna byla přidána k Unrated Edition filmu, ale s vetřeleckou vnitřní čelistí plnící roli paže.
    - Scar používá ke komunikaci s nahrávkami Alexin hlas.
    - Namísto pouhého štítu a oštěpu Alexa nosí kompletnější brnění včetně přilby.
    - Scar obětuje několik kusů vetřelčího brnění, aby nahradil své vlastní, poškozené kyselinou.
    - Když Alexa a Scar uprchnou z pyramidy, objeví se predátor, který byl impregnován dříve. Začne se z něj drát vetřelec, ale Scar oba zabije svým plazmacasterem.
    - Grid znovu zaútočí na Scara v ledovém tunelu.
    - Když Scar dosáhne povrchu, uvidí královnu a její hordu, jak se za nimi blíží tunelem.
    - Grid dosáhne povrchu ještě před výbuchem, ale je zabit, když výbuch vystřelí tunelem a odhodí mimozemšťany. Toto bylo natočeno, ale změněno tak, aby byl Grid zabit pod zemí.
    - Když železná nádrž přepadne přes útes, neprorazí okamžitě silný led. Královna se zotaví a připraví se na útok na Alexu. Právě se připravuje k útoku, když se led prolomí. (Jan.Kanak)
  • Většina filmu se odehrává ve tmě. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. srpna 2004 v Portoriku. (Varan)
  • V čase 13:11 si Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) u počítače mezi roztáhnuté prsty bouchá propiskou. Tato scéna má návaznost na Vetřelce (1986), v nichž to android Bishop provádí mariňákovi jménem Hudson (Bill Paxton), ale s nožem. (Horryx)
  • Natáčení probíhalo v Itálii, Francii a České republice (především v Barrandovských ateliérech). (Yardak)
  • Žoldáci ve filmu používají zbraň Heckler & Koch G36C ráže 5.56x45 mm, Adele Rousseau (Agathe De La Boulaye) pak Berettu 84FS ráže .380 ACP. (dc125)
  • Kód morseovkou na začátku filmu říká "Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme", což byl i slogan filmu. (akisha)
  • Scéna, v níž hlavní hrdinka prchá společně s predátorem, se točila před zeleným plátnem v Praze, nedaleko stanice metra Kolbenova. (ČSFD)
  • Filmu vlastně "souhlasí" s teorií Ericha von Dänikena, že lidé stavěli pyramidy pro mimozemské bytosti přicházející z vesmíru, které uznávali jako své bohy. (Danny F.)
  • Paul W.S. Anderson se ve scénáři chtěl úmyslně vyhnout situaci, kdy by se vetřelci dostali na povrch světa mezi lidi, protože by tím narušil souvislost dějové linie, v níž jsou ve filmu Vetřelec (1979) všichni zaskočeni objevem nové rasy. (Danny F.)
  • Společnost Weyland Industries je předchůdcem korporace Weyland-Yutani, která v sérii filmů Vetřelec neustále usiluje o zachování nebezpečných nestvůr. (Danny F.)
  • V řadě spekulací o přípravách (nakonec nerealizovaného) "opravdového" pátého Vetřelce padla i doměnka že by jeho scénář mohl napsat Paul W.S. Anderson, tvůrce tohoto filmu, což okamžitě zvedlo vlnu nevole a protestů ze strany fanoušků vetřelecké série. (messiah)

Související novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Souboj akčních velikánů

Souboj akčních velikánů

11.01.2008

Tak tohle je stoprocentní kachna, a i kdyby náhodou ne, sotva se někdy podobný projekt dočká realizace. Zní to však natolik zábavně, že se s vámi o tu představu musíme podělit. Co napsat na úvod?… (více)

Guillermo del Toro zešílí

Guillermo del Toro zešílí

07.10.2007

Talentovaný mexický tlouštík hodlá přitvrdit. Ne že bychom snad považovali jeho temnou fantasy Faunův labyrint a právě natáčeného komiksového Hellboye 2 za nějaké pohádky pro děti (to rozflákání… (více)

Spy Hunter opět na programu dne

Spy Hunter opět na programu dne

04.06.2007

Nemůžu se ubránit pocitu opakovaného déja vu. Transformers ještě ani neměli světovou premiéru, ale už teď jako by Hollywood ovládla posedlost futuristickými auty, které na nás vystrkují všelijaké… (více)

Reklama

Reklama