Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Danny Balint je mladý, inteligentný muž, ktorý vyznáva myšlienky fašizmu. Je to fanatický neo-nacista. Nenávidí negrov, moslimov, emigrantov a najmä židov. Glorifikuje nemeckú Tisícročnú ríšu. Obdivuje Adolfa Hitlera. Hrdo nosí tričko s hákovým krížom. Jeho rameno zdobí tetovanie s nacistickým symbolom. Je členom gangu nazi-skinov. Prezentuje sa ako nekompromisný, radikálny antisemita. Vydal sa na svoj "Svätý boj". Ale prečo? Prečo to robí, keď sám je žid? Tento film je celý akýsi pomýlený a zmätený. Presne tak ako jeho hlavný hrdina. ** ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Silnú tému a dychberúci Goslingov výkon naozaj potápa niekoľko nedotiahnutostí: akási scenáristická a následne aj režijná bezradnosť, kam vlastne celú story ťahať - čo sa občas prejavuje aj v konaní samotného protagonistu. Jeho motivácie si občas musíme domýšľať, inokedy sú nám podsúvané v priehľadných tézách. Ani s vedľajšími postavami sa tvorcovia príiš nepárali a ku koncu už takmer hrozí nuda. Svatý boj mi tak trochu pripomína výkon priemerného futbalového mužstva, ktorému zabezpečil skvelý výsledok jeden jediný, bohom /či v tomto prípade Jahvem/ nadaný génius na poste pravého krídla... ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Iracionální? Co to je?! Při správně nastavené rétorice lze přece nenávidět kohokoliv a cokoliv. Nenávist totiž vždycky byla nesmírně atraktivní zboží. Je jednoduchá, intenzivní a nic nestojí. Stačí si vybrat. Danny Balint má v hlavě solidní gulage, nicméně vzpupně sígrovitý Ryan Gosling ho hraje tak, až nakonec nemáte problém uvěřit, že Davidova hvězda a hakenkreuz k sobě můžou mít blíž, než by se na první pohled mohlo zdát. Svatý boj nezapře inspiraci (IMHO lepším) Kultem hákového kříže, ale než aby nekorektně zasel ono příslovečné semínko pochybností, to spíš chvílemi připomíná prvoplánovou sionistickou agitku. Bez hlavního hrdiny a jeho horlivé demagogie by šlo „jen“ o lehce nadprůměrný anti-xenofobní příspěvek do hodin občanské nauky. Působivost některých scén je ale i tak obrovská a z hlavy tenhle film určitě hned tak nedostanete. Slabší 4* ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který na mě zapůsobil ještě o něco víc než American History X. Tím hlavním rozdílem je tu pro mě asi ta intelektuální rovina a některé silné scény (interview, sezení). Co se týká porovnání hlavních postav, Gosling a Norton jsou oba ve svých rolích perfektní. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nikoli psanec, který loví psance, ale žid, který nenávidí židy... A nejvíce sebe. Krize vlastní identity přivedla postavu charismatického Ryana Goslinga k obrovské nenávisti, která prostě musí ven. Jeho agresivní řečnictví se už ani tolik neopírá o segregaci ras jako o nenávist z principu. Nenávist a nasranost, která musí ven, protože je přeci tak příjemné ji ventilovat. Aby z toho nevznikl chaos a bylo zachováno poslání filmu, je Goslingova postava ve svém oboru překvapivě erudovaná. Nejen, že zná všechny aspekty judaismu a židovské kultury, on sám ještě některé z nich dodržuje. Jeho vnitřní rozpolcenost pak vrcholí v působivém závěru... Osobně mě napadlo, zda by byl Danny dohnán k extremismu, kdyby samotné náboženství nebylo extremistické, viz flashbacky ze školy...7/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)

Reklama

Reklama