Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující psychologické drama z prostředí ultrapravicového extremistického podhoubí v USA. Tvůrci navíc dějovou linii ozvláštňují tím, že hlavní hrdina, na první pohled ubohý pouliční nácek, je sám hebrejského původu a jeho příklon k neonacismu je vnitřní reakcí na svou vlastní nespokojenost uvnitř židovského etnika či možná jsou kořeny tohoto problému v rodině (tenhle jev je ovšem příznakový, relativně vysoké procento ,,autorasistů" má každé etnikum - Afroameričané, Romové, Asiaté atd.), čímž se významové pole filmu posouvá k úvaze o krizi vlastní identity potažmo krizi identity židovské, k sváru ateismu a pochybností o víře s potřebou něčemu věřit (strhující závěrečná scéna stoupání do schodů)... Tenhle film je skutečně silnou výpovědí o současném západním světě a jeho neschopnosti řešit problémy morálně a hodnotově narušených jedinců (obvykle) ze sociálního dna společnosti - výstižná scéna, kdy soudce ,,preventivně" odsoudí mladé neonacisty k účasti na sociální terapii, což je prevence úplně neadekvátní a odtržená od reality (zvláště v této scéně), jako učitel mohu potvrdit, že promlouvat takovýmto ,,dětem" do svědomí je úplně marné... Co ale s tím? Žádné jednoduché řešení bohužel není... Podobné filmy: Kult hákového kříže, Romper Stomper, This Is England ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pacifizmus je tŕňom v oku mnohých jedincov. Jeho myšlienka je správna, logická a nebojím sa napísať, že aj ušľachtilá. Sú však svet a ľudské pokolenie naň pripravené? Myslím, že odpoveď je jasná. Pre človeka je násilie niečo čo vyplýva z jeho najprimitívnejších pudov, preto byť proti násiliu je považované buď za zbabelosť, alebo za vyšší stupeň vývoja. Ja osobne preferujem druhý názor, ale závisí na konkrétnom jedincovi. Každopádne žiť vo svete, kde je násilie každodenným javom a odmietať sa brániť aspoň pokiaľ ide o ľudský život, je číre šialenstvo a hlúposť. Priame popieranie prírody. Bojovať za svoje ideály je možné aj inou než za každú cenu extrémnou cestou. Mŕtvy vojak vojnu nevyhraje. Druhá otázka, ktorá pre mňa z filmu vyplynula je, že rozdiel medzi židovským náboženstvom a mojím ateizmom je ten, že nevykonávam každý deň hromadu nezmyselných úkonov a neriadim sa Tórou, ale svojim morálnym cítením. Myslím, že meniť nebudem. Každopádne aj cez moj velmi subjektívny komentár, stojí film za zhliadnutie. Doporučujem. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Úchyláků s háknkrojcem na ramenou, zádech nebo lokti bylo už ve filmech vždycky bezpočet, ale s příběhy ze současnosti to u mě bylo vždy jednotné. Pokaždé za čtyři hvězdičky. Pět bych tomu nedal, ani kdyby mě ten nácek, židovského původu potahal koule v průvanu, protože ty filmy s takovou tématikou na to prostě nemaj. Ať už je to Romper Stomper nebo Kult hákového kříže. Náckové jsou prasata v každém případě, ale tenhle film má pár skutečně zajímavých myšlenek. Dokazuje jen, že každá ideologie má v sobě kus pravdy a když tomu někdo rozumí, dokáže toho snadno využít, jako v tomto případě Žid, který vlastně bojuje sám proti sobě. Jak to asi může dopadnout... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Židovská víra vs. fašismus…. Těžký příběh založený na antisemitismu. Musím přemýšlet, jestli věřím tomu, co jinak výborný R.Gosling říká a hlavně proč to říká! Nečekejte další American History X. Není to o rozmlácení ksichtu čelem židovi. Je to složitější. Jde tu sílu víry, oddanost k Bohu, židovskou otázku a kulturu. Co z toho je pro vás jednoduché? Pro mne nic! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** P.S: Jste-li filozofičtěji založení, klidně si jednu* přidejte. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který na mě zapůsobil ještě o něco víc než American History X. Tím hlavním rozdílem je tu pro mě asi ta intelektuální rovina a některé silné scény (interview, sezení). Co se týká porovnání hlavních postav, Gosling a Norton jsou oba ve svých rolích perfektní. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)

Reklama

Reklama