Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich katastrofickejch filmu, bohuzel s klasickejma zaporama tohohle zanru. Je sice fakt, ze v dobe vzniku to tak provareny nebylo, ale dnes to sem tam bije do oci. Jednak tu mame od zacatku do konce predvidatelnej pribeh, kdy uz od zacatku je jasny, kdo bude hlavni postava. Pak az na jednu smrt docela predvidatelny obeti a urcite by se naslo jeste neco, ale tohle je tak to hlavni. Trosku mi vadilo, jak jsou napsany jednotlivy postavy. Hackman, ackoliv paradni, tak kneze mu vubec neverite a v podstate to bylo i zbytecny. Borgnine taky paradni, ale zase mu neverite policajta a navic furt rve. Ono tady casto rve vetsina lidi, az je to otravny. Jeste stoji za zminku mladickej Leslie Nielsen, kterej, ac v nekomedialni roli, hraje paradne. Taky mi bylo divny, ze pulka hlavnich hrdinu byly duchodci a stejne tam behali jak camrdove. Ale abych jen nekritizoval, film ma na dobu vzniku slusny triky, neustale se neco deje, takze je film napinavej od zacatku do konce a atmosfera je taky velice slusna, navic se tvurci s nakou tou smrti neserou. Akorat konec moh bejt trosku vic ve velkym. I kdyz to vypada, ze film vic kritizuju nez chvalim, tech 5* si zaslouzi, protoze jsem se skvele bavil od zacatku do konce a film nema hluchy mista. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků mého mládí.  Na velkém plátně a již tenkrát, v sedmdesátých letech, ve 4D projekci!  Totiž, v sále Sokolovny, v kině naší střediskové obce, nebylo ústřední topení a tak se diváci museli střídat v přikládání do kamen.  Poseidonu na plátně vybuchuje parní lodní kotel, když do ohniště pronikla voda. Já otvírám horní dvířka kamen, abych přiložil pár lopatek uhlí, kamna blafnou, dýchne na mě skutečný žár a čmoud mi vhání slzy do očí. 4D jak řemen :-)). K tomu dobrý příběh v klaustrofobickém katastrofickém filmu a na pár týdnů nočních můr bylo zaděláno. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pri katastrofických filmoch je vždy nejaké priam štandardné zloženie prežitých,č i zachraňujúcich sa, tak trocha do toho vždy pripletú náboženstvá a tiež riadnu dávku hystérie. Tu anvyše aj veľa špiny a veľkej teploty. To putovanie bolo ešte fajn, horšie boli tie dialógy a postavy mi tiež nepripadali sympatické. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vynikající katastrofické drama, které se spíše než na akci a dech beroucí efekty soustředí na permanentní napětí a vykreslení charakterů a uvěřitelných a vyhrocených vztahů mezi nimi. Navzdory datu vzniku a nemalému počtu zhlédnutí je to stále strhující zážitek, jemuž u mě dominuje naprosto fantastický Gene Hackman v jedné ze svých nejlepších rolí. Nestárnoucí klasika. 90 % ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Tak na tuhle, podle mnohých katastrofální špičku pět ódy bohužel nemohu. Efekty jsou sice úctyhodné a příběh je originální, ovšem opět nerozumím tomu, proč musí v takovýchto filmech figurovat dítě! Tvůrce si zřejmě myslí, že film je pak nějaký způsobem emotivnější, nebo nevím. Já to však vnímám jako přebytek, který nemohu vystát. Napětí tu v některých místech upadá a můj oblíbenec Gene Hackman na mě příliš velký dojem neudělal. Buď je tento film přeceňovaný a nebo mám skutečně přitroublý vkus. 65% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Paul Gallico byl při psaní románu inspirován svojí cestou na lodi Queen Mary. Jednou snídal v jídelně a loď se potkala s velikou vlnou, díky čemuž se lidé a nábytek odráželi od druhé strany plavidla. Ovlivnila ho i pozdější příhoda Queen Mary, která během 2. světové války převážela americké vojáky do Evropy: v severním Atlantiku se loď střetla s mimořádně velikou vlnou. Bylo spočítáno, že kdyby se loď naklonila o dalších třináct centimetrů, tak by se převrhla jako filmový Poseidon. (džanik)
  • Scéna, kdy herci lezou po stromě na plošinu do kuchyně, se točila velmi zajímavým způsobem. Jelikož strom kvůli své výšce neumožňoval, aby po něm herci vyšplhali tak vysoko (a bezpečně), tak byl v některých záběrech připevněn na velkou zvedací plošinu několik metrů od země, a teprve z této plošiny lezli herci na strom - tudíž je ve filmu uměle navozen dojem, že herci vyšplhávají od země ke stropu. Záběry, kde herci lezou od země a vylézají u kuchyně, nejsou v jednom celku a jsou logicky prostříhané. (FIBO)
  • Licence na promítání filmu byla v roce 1973 zakoupena společností ABC za rekordních 3,3 milionu amerických dolarů. Do té doby nejdražším promítáním byl Patton (1970) za 2 miliony. Prodej se totiž konal ve formě otevřené aukce mezi zástupci ABC, CBS a NBC, která se změnila v bezhlavou soutěž mezi náměstkem programového ředitele pro hlavní vysílací čas ABC, Barry Dillerem, a Robertem Woodem, ředitelem CBS. Vítěz aukce, Barry Diller, později veřejně prohlásil, že se ABC rozhodla nikdy už do podobné aukce nevstupovat. (GMVajgl)

Reklama

Reklama